Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
CEDO Drepturile omului Opinii

Human rights for all is not an impossible dream. 60 de ani de Conventie Europeana a Drepturilor Omului

22 octombrie 2010 | Alexandra LĂNCRĂNJAN, Alexandra LANCRANJAN

Timpul are un efect terapeutic  apropiat de lobotomie; odata cu trecerea lui constiinta umanitatii intra intr-o dulce toropeala, adevaruri istorice neplacute se estompeaza in memoria colectiva iar realitatea actuala pare a avea un caracter perpetuu.

Ma numar printre cei care s-au nascut fara angoase totalitariste, fara batalii pentru egalitate ce trebuie purtate, fara prejudecati ce trebuie demontate. Pentru mine drepturile omului doar exista, au fost acolo de cand pot sa imi aduc aminte, fara inceput, fara sfarsit si mai ales fara dubiu. Sunt unul dintre magistratii care nu pot concepe ca exista “altfel”, care se revolta principial fata de “lumea necivilizata” ce nu este guvernata de Conventie, care nu isi aduc aminte ca nu de mult eram si noi “acolo”, care nu vad ca este doar un pas mic pana sa ne intoarcem acum 60 de ani, in era ante Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Poate de aceea sunt bune aniversarile… sa ne impiedice sa uitam colectiv si sa gresim din nou.

Pe 19 octombrie 2010, in hemiciclul Palatului Europei, cu ocazia celei de-a 60 aniversari a Conventiei Europene a Drepturilor Omului, au luat cuvantul figuri marcante ale luptei pentru drepturile fundamentale ale omului si cu o sinceritate frapanta pentru o astfel de reuniune, au tras semnale de alarma asupra pantei periculoase pe care aluneca Europa moderna.

Deschizand ceremonia, Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a tinut sa multumeasca personalului motivat, competent si neobosit al Consiliului Europei care face posibil ca 800.000.000 europeni sa se poata adresa direct Curtii Europene a Drepturilor Omului. In discursul sau a aratat ca problemele statelor nu mai tin doar de suveranitatea lor si ca oricat de revolutionar a parut la nasterea sa mecanismul Conventiei a venit momentul ca procesul de largire a sferei de influenta a acestuia sa fie schimbat cu un proces de adancire. Prea multe persoane isi cauta identitatea in detrimentul identitatii celorlalti iar acest lucru trebuie sa se schimbe- a declarat Thorbjørn Jagland,  subliniind ca, in contextul contactului tot mai pronuntat al diverselor grupuri din interiorul continentului european, noua provocare pentru mecanismul de protectie a drepturilor fundamentale va fi determinarea modului in care se poate ajunge la armonie prin diversitate.

In aceeasi nota de optimism precaut, presedintele Curtii Europene a Drepturilor Omului, Jean Paul Costa, a atras atentia asupra importantei interpretarii evolutive a Conventiei cu un mare accent pe calitate si armonizarea sistemelor nationale de protectie. Presedintele Curtii a salutat planul de actiune stabilit la Conferinta de la Interlaken si a precizat ca singurul mod in care fiecare institutie a Consiliului Europei isi poate atinge scopul pentru care a fost creata este o buna si rapida implementare a acestui plan de actiune. De asemenea, a dorit sa aminteasca faptul ca ordinea de drept europeana este amenintata de noi pericole precum terorismul, criminalitatea organizata, traficul de persoane, discriminarea si ca pace internationala si cea civila sunt intr-un echilibru foarte fragil, mentionand ca in lipsa acestei stari de pace drepturile omului nu pot exista. Discursul s-a finalizat intr-o nota pozitiva prin concluzia ca, oricare ar fi piedicile, optimismul cere determinare.

Invitatul special al acestei reuniuni a fost Secretarul General ONU, Ban Ki Moon, care a dorit sa isi inceapa discursul mentionand ca nu a venit sa vorbeasca auditorului ci sa vorbeasca cu cei prezenti. In continuare diplomatul sud-coreean nu s-a ferit sa sublinieze rolul de exemplu pe care Europa il reprezinta in ceea ce priveste  sistemul de protectie a drepturilor omului si schimbarea pasnica de structura politica si juridica. Cu toate acestea a fost semnalata o posibila ruptura in interiorul continentului, de data aceasta nu de tip est-vest ci nord-sud, intre tarile dezvoltate economic si cele in curs de dezvoltare. Flagelul discriminarii, exacerbat de imigrarea masiva si de criza economica, folosirea unui standard dublu in functie de gradul de dezvoltare al statului si atitudinea unor tari europene care desi pun in discutie drepturile fundamentale aleg sa le incalce cer ca sistemul de protectie a drepturilor omului sa fie intarit, in sensul respectarii principiului universalitatii si lipsei de selectivitate in respectarea lor. In ciuda acestor principii, tari cu un puternic sistem democratic aleg sa nu ratifice conventii internationale sau sa interpreteze dupa vointa proprie pe cele existente. In acest moment Conventia privind muncitorii imigranti nu a fost ratificata de niciuna dintre tarile puternic dezvoltate si desi standardele sunt universale si neschimbate metoda de aplicare nu poate si nu trebuie sa ramana incremenita in timp. Secretarul General ONU a lansat un indemn catre cei prezenti de a sustine cresterea gradului de protectie acordata celor vulnerabili: persoanele cu dizabilitati, batranii, femeile aflate in zone de conflict, copiii, politicienii din tari in care libertatea de exprimare este un lux. Sistemul de protectie a drepturilor fundamentale trebuie sa dea atentie sporita noilor descoperiri in domeniul genomului uman, crearii de banci de date genetice, utilizarii de tehnici medicale care desi asigura o durata de viata considerabil mai lunga pot aduce atingere demnitatii umane.

In incheierea discursului, Ban Ki Moon a indicat faptul ca scopul ONU este de a aduce drepturile fundamentale in fiecare colt al lumii deoarece in acest moment drepturile  a sute de mii de oameni sunt incalcate flagrant. Avand in vedere rolul central pe care femeile si copiii il joaca in strategia de sanatate si dezvoltare globala s-a anuntat crearea unei noi organizatii “UN WOMEN” care se preconizeaza a avea un mare aport in apararea democratiei si statului de drept.

Interviuri JURIDICE.ro

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Poate aniversarile sunt un prilej bun de a arunca o privire in trecut, ca sa nu uitam de unde am pornit si cat de mult efort s-a depus pentru a ajunge “aici”. Dar poate sunt o ocazie si mai buna sa ne uitam in viitor si sa ne intrebam incotro ne indreptam… Pentru ca oricat de departe pare Europa conflictuala, oricat de imposibila apare Europa fara stat de drept si democratie… ea este ” just around the corner”.

Procuror Alexandra LANCRANJAN
Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 2

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership