Secţiuni » Jurisprudenţă » CEDO
Jurisprudenţă CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului)
CărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
CEDO Flux informații
3 comentarii

Presedintele Curtii Europene a Drepturilor Omului s-a aflat in vizita in Romania

25 octombrie 2010 | JURIDICE.ro

Jean-Paul Costa, presedintele Curtii Europene a Drepturilor Omului, s-a aflat vineri, 22 octombrie 2010, intr-o vizita in tara noastra.

Presedintele CEDO s-a intalnit cu premierul Emil Boc. Au fost prezenti, de asemenea, Catalin Predoiu, ministrul Justitiei, Razvan-Horatiu Radu, prof. univ. dr. Corneliu Birsan, judecator la CEDO, Santiago Quesada, grefierul-sef al Sectiei a III-a, care judeca la CEDO cauzele romanesti, potrivit unui comunicat al Guvernului.

In cursul intalnirii cu Emil Boc, au fost discutate aspectele privind identificarea masurilor care pot contribui la reducerea numarului de cauze impotriva Romaniei aflate pe rolul CEDO, cauzele privind restituirea proprietatilor, durata procedurilor judiciare, avand loc un schimb de opinii pe tema aderarii Uniunii Europene la Conventia Europeana a Drepturilor Omului, dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, care deschide calea acestui proces.

A fost abordata si aplicarea recentei proceduri-pilot a CEDO referitoare la legislatia aferenta despagubirilor acordate in cazul imobilelor nationalizate, premierul declarand ca va fi analizat in cadrul Guvernului impactul acestei hotararii, raportat insa la actualele restrangeri bugetare. Premierul a spus ca a solicitat, de curand, formarea unui grup de lucru interministerial alcatuit din specialisti ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Justitiei, Ministerului Finantelor Publice, cu participarea Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, astfel incat sa poata fi elaborat, supus dezbaterilor si inaintat Parlamentului un pachet de masuri cu privire la revizuirea legislatiei privind acordarea de despagubiri in cazul imobilelor nationalizate.

Catalin Predoiu, ministrul Justitiei, a evidentiat, in ceea ce priveste durata si calitatea actului de justitie, eforturile Guvernului concretizate in elaborarea si promovarea noilor coduri: Codul Penal, Codul Civil, Codul de procedura penala si Codul de procedura civila, iar dezbaterea asupra proiectului de lege privind accelerarea solutionarii proceselor si fluidizarea procedurilor se afla in stadiu avansat la Parlament.

Jean-Paul Costa a subliniat subliniat importanta Declaratiei de la Interlaken, din februarie 2010, care stipuleaza ca o serie de probleme sa fie rezolvate la nivel national, in conformitate cu principiul subsidiaritatii, precum si noile evolutii ale Curtii, ca urmare a intrarii in vigoare a Protocolului nr. 14 din iunie, aditional la Conventie.

Jean-Paul Costa a tinut sa precizeze ca Romania nu are plangeri la CEDO cu privire la incalcari grave ale drepturilor omului.

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Delegatia CEDO condusa de presedintele Jean-Paul  Costa s-a intalnit si cu Plenul Curtii Constitutionale, potrivit unui comunicat al CC.

Printre problemele abordate s-au aflat rolul jurisdictiei constitutionale in apararea drepturilor fundamentale si importanta pe care Curtea Constitutionala a Romaniei o acorda Conventiei Europene a Drepturilor Omului si a interpretarii sale de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului, ultimele decizii ale Curtii Europene a Drepturilor Omului, in special cele privind Romania si, in acest context, aplicabilitatea viitoare a acestora.

Presedintele Costa a adresat o invitatie Curtii Constitutionale a Romaniei de a efectua o vizita oficiala la Curtea Europeana a Drepturilor, Omului in luna martie a anului viitor.

Potrivit primei pagini a site-ului CSM, presedintel Jean-Paul Costa s-a intalnit si cu presedintele CSM, jud. Florica Bejinaru.

Presedintele CEDO a sustinut o conferinta de presa la sediul MAE, alaturi de Razvan-Horatiu Radu si prof. univ. dr. Corneliu Birsan.

Jean-Paul Costa a declarat: „Subiectul la ordinea zilei este cazul pilot emis recent referitor la retrocedarea proprietatilor. Un caz pilot inseamna un caz care constata existenta unei probleme sistemice, structurale, care incearca sa indice statului parat – in speta Romaniei – care sunt masurile cu caracter general, mai ales de natura legislativa, care trebuie adoptate pentru rezolvarea acestei probleme structurale, care afecteaza un numar mare de persoane.

Nu este singura problema cu caracter repetitiv pe care am constatat-o la Strasbourg in ceea ce priveste Romania. Exista si alte probleme, de exemplu exista in continuare cazuri frecvente in care durata procedurilor judecatii interne este excesiva, ceea ce necesita si in acest caz solutii legislative.

Recent a fost adoptata o lege – la inceputul saptamanii, daca nu ma insel – care prevede mecanisme pentru accelerarea procedurilor judiciare la nivel national. Aceasta lege este un lucru important. Poate ca nu este o solutie suficienta sau ideala, dar ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, m-a asigurat ca are un plan ambitios si realist pentru a accelera durata procedurii interne in Romania.”

Prof. univ. dr. Corneliu Birsan a spus: „As spune ca este pentru prima data cand reactia Romaniei este foarte clara fata de ceea ce s-a intamplat in trecut, in ultimele luni, pentru ca au mai fost alte trei cazuri impotriva Romaniei care constatau probleme structurale. Nicio reactie din partea autoritatilor romane. Din contra, de cand a fost pronuntat cazul pilot am devenit constienti de ceea ce poate el reprezenta pentru Romania, iar reactiile de azi ni s-au parut foarte foarte favorabile.”

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale