Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
11 comentarii

Curtea Constitutionala a admis ca fiind neconstitutional principalul articol din Legea 221/2009, cea prin care se obtin despagubiri


25 octombrie 2010 | JURIDICE.ro, Iulian URBAN

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Este vorba de OUG 62/2010, prin care se limita la 10.000 de euro cuantumul despagubirilor pentru fosti detinuti politic. Pe de alta parte insa, Curtea a dat dreptate unei exceptii ridicate de statul roman prin Ministerul Finantelor si a admis ca fiind neconstitutional principalul articol din Legea 221/2009, cea prin care se obtin despagubiri.

Una calda, una rece, la Curtea Constitutionala. Judecatorii au admis sesizarea Avocatului Poporului privind neconstitutionalitatea OUG 62/2010 (prin care se modifica Legea 221/2009), cea care limita la 10.000 de euro despagubirile pentru fostii detinuti politic si alte categorii persecutate de regimul comunist, intre 6 martie 1945 si 22 decembrie 1989.

Statul roman vs fostii persecutati politic

Nu toti cei care au suferit in timpul regimului comunist vor avea insa motive de bucurie pentru ca au scapat de aceasta ordonanta perfida. Judecatorii Curtii Constitutionale au mai dat o decizie, de aceasta data diametral opusa. A fost admisa exceptia de neconstitutionalitate ridicata de statul roman (prin Ministerul Finantelor) in procesele prin care fosti persecutati politic solicita despagubiri. De fapt, joi 21 octombrie, pe rolul Curtii Constitutionale au fost nu mai putin de 243 de dosare venite din procese civile de solicitari de despagubiri, la care Ministerul Finantelor a ridicat o obiectie de neconstitutionalitate, iar in zilele urmatoare vor mai fi inca peste 1.100 de dosare. Toate vor avea insa aceeasi soarta, deoarece exista incepand de joi, 21 octombrie, o decizie cu putere de lucru judecat.

Iulian URBAN
senator, vicepresedinte al Comisiei Juridice a Senatului Romaniei

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii