Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare

Poate fi sanctionat Adrian Mutu de Clubul de fotbal ACF Fiorentina?


26 octombrie 2010 | Costel GÎLCĂ, Costel GILCA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Pentru cine nu cunoaste (daca mai exista cineva in Romania, pana si sotia mea a auzit de el) Adrian Mutu este fotbalist aflat sub contract cu Clubul de fotbal ACF Fiorentina.

In noaptea de vineri, sportivul a lovit un angajat al unui restaurant cauzandu-i acestuia o fractura de piramida nazala.

Cazul are mai multe impicatii: mondene, sportive, penale si de dreptul muncii.

Nu ne intereseaza decat perspectiva dreptului muncii. Din punct de vedere al dreptului muncii cazul trebuie analizat din trei perspective:

  1. Protectia vietii privata a sportivului;
  2. Dispozitiile Regulamentului intern;
  3. Dreptul Clubului la imagine.
  1. CU privire la viata privata a salariatului

Hazardul a facut ca saptamana trecuta, in cadrul Clubului de drept social – Costel Gilca, sa analizam, impreuna cu un reputat specialist – Bogdan Manolea dreptul salariatului la viata privata in contextul tehnologiei informatiei.Discutile s-au extins insa si asupra dreptului salariatului la viata privata in afara programului de lucru.

In acest context gestul fotbalistului de a iesi in Cluburi, tine strict, in esenta si sub rezerva precizarilor pe care le vom face la puncul II, de viata privata a fotbalistului.

Faptul ca in urma acestor iesiri fotbalistul consuma alcool, droguri sau loveste o alta persoana nu are in principiu, relevanta asupra raporturilor de munca (facem precizarea ca raporturile sportive sunt o specie a raporturilor de munca, iar multe dispozitii din domeniul dreptului muncii ii sunt aplicabile, chiar daca majoritatea sportivilor au contracte civile, in esenta, acest tip de contract este ales pentru supletea caracteristica, nu dezbatem aici si acum aceasta problema, insa am facut o precizare de principiu). Totusi exista discutii aprinse cu prezentatori Tv care consuma droguri in viata privata.

Cum isi petrece noaptea un jucator nu il intereseaza pe proprietarul Clubului de fotbal.

Nici un Regulament Intern nu poate sa interzica iesirea jucatorului in Cluburi noaptea, modalitatea in care acesta isi petrece timpul liber fiind un drept absolut al jucatorului.

Ceea ce insa intereseaza Clubul de fotbal este performanta jucatorului, faptul ca in timpul programului de lucru jucatorul sa dea maximul de performanta sportiva posibila. Astfel, iesirea intr-un club de noapte, in sine, nu poate fi sanctionat nici disciplinar si nici pecuniar (este un drept absolut la viata privata care apartine jucatorului) insa faptul ca performanta jucatorului nu a fost la maximul cerut, poate, coroborat cu iesirea in bar, sa conduca la sanctionarea jucatorului.

Revin, ceea ce poate constanta Clubul este faptul ca jucatorul nu se afla la maximul performantei sale sportive si sa faca o legatura intre iesirea in cluburi si lipsa de performanta a jucatorului. Este modul corect de sanctionare a jucatorului. Si cel mai simplu.

Este insa foarte posibil ca organismul jucatorului sa fie unul rezistent la pierderea noptilor, puterea lui de recuperare sa fie extrem de mare, dupa numai doua ore de somn, iar sanctionarea jucatorului doar pentru simplul fapt ca a petrecut o noapte inr-un club este o ingerinta nepermisa in viata privata a jucatorului.

In temeiul contractului incheiat intre club si jucator, clubul nu dobandeste un drept absolut asupra vietii private a jucatorului. Pe Clubul de fotbal nu trebuie sa il intereseze cum si mai ales cu cine isi petrece jucatorul timpul liber, ci trebuie sa fie interesat de performanta sportiva a acestui jucator. Lipsa performantei sportive da dreptul clubului de a-l sanctiona pe jucator.

Jucatorul nu este un gladiator aflat sub puterea absoluta a patronului Clubului de fotbal care ii controleaza inclusiv viata sexuala ca in perioada Imperiului roman.

In esenta jucatorul/lucratorul are dreptul la viata privata ca orice alt cetanean, clubul de fotbal neputandu-i imputa in mod direct modul in care jucatorul/lucratorul isi petrece timpul liber.

2. Cu privire la Regulamentul intern

Este posibil ca regulamentul intern al Clubului de fotbal sa cuprinda dispozitii privind modul in care jucatorul este obligat sa isi petreaca timpul liber.

Sunt legale aceste dispozitii ale Regulamentului Intern avand in vedere tipul special al raporturilor dintre Clubul sportiv si sportiv? Trebuie luat in calcul faptul ca in aceste cazuri avem de-a face cu sportivi care trebuie sa duca o viata echilibrata astfel incat in timpul competitiei sa se afle la cel mai inalt nivel sportiv?

In ceea ce ne priveste apreciem ca o dispozitie care interzice in mod expres petrecerea timpului liber in cluburi de noapte este nelegala si contravine dispozitiilor Constitutionale privind viata privata (art. 26 din Constitutie).

Asadar, nimic nu justifica interzicerea petrecerii noptilor in cluburi de noapte de catre sportivi. Ceea ce insa se poate trece in Regulamentul intern este dreptul absolut al clubului sportiv la maximul de performanta a jucatorului, atat in timpul antrenamentelor cat si in timpul competitiilor. De asemenea, se poate prevedea obligatia ca sportivul sa actioneze cu diligenta astfel incat la antrenamente sa se prezinte in forma fizica maxima. Iar aceste lucruri, forma fizica, sunt cuantificabile, deoarece un organism care a pierdut nopti nu poate da acelasi randament, iar in masura in care poate sa dea acelasi randament sportiv, simplul fapt de a fi pierdut o noapte in club, in timpul sau privat nu justifica sanctionarea sportivului.

Asadar, dispozitiile din Regulamentul Intern care reglementeaza in mod direct aspecte care tin de viata/timpul privat al sportivului sunt nelegale.

Aici simt nevoia sa mai fac o distinctie cu privire la:

  1. Sportivii majori;
  2. Sportivii minori.

Cu privire la sportivii care au atins varsta majoratului cele precizate mai sus le sunt aplicabile in totalitate, Clubul sportiv nefiind tutore al sportivului ci doar contractant. Fiecare persoana majora fiind direct responsabila de actele si faptele sale.

In ceea ce priveste sportivii minori, aici apreciez ca exista un drept al Clubului cu privire la viata privata a sportivului, avand in vedere faptul ca acesti sportivi nu au capacitate de exercitiu deplina, Clubul sportiv asumandu-si inclusiv un element educativ, astfel incat se poate prevedea in Regulamentul Intern dreptul clubului sportiv de a urmari modul in care sportivul isi petrece timpul liber.

Precizez insa ca acest drept al Clubului sportiv trebuie sa fie justificat numai de asigurarea unei vieti sportive normale si sa nu depaseasca limitele justificarii.

In concluzie, Regulamentele interioare/sportive nu pot sa interzica viata privata a sportivilor.

3. Cu privire la dreptul la imagine al Clubului sportiv

Daca Clubului ii este interzisa orice ingerinta in viata privata a sportivului, dreptul la imagine este un drept absolut al Clubului sportiv, astfel incat nici sportivul prin faptele sale nu trebuie sa afecteze imaginea clubului. De cele mai multe ori, un sportiv este aproape identic, o emblema a Clubului astfel incat actele si faptele sale sunt actele si faptele Clubului insusi.

De altfel, in Franta este o mare dezbatere cu privire la dreptul la imagine al Societatii. In speta era vorba de un prezentator Tv caruia ii fusese suspendat contractul de munca pe motiv ca fusese arestat pentru consum de droguri in timpul sau privat.

Asadar, in speta cu prezentatorul TV, fapta fusese savarsita in timpul privat al angajatului. Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul jucatorului roman de fotbal. Lovirea angajatului barului a avut loc in timpul privat al sportivului.

Cu toate acestea gestul sportivului are, aproape fara urma de indoiala, implicatii asupra imaginii Clubului de fotbal. Acesta poate prevedea  in Regulamentul intern (este foarte probabil ca Fiorentina sa aiba inclus!) dispozitii conform carora sportivii trebuie sa se abtina de la orice gesturi, fapte sau acte care ar putea aduce prejudicii de imagine Clubului, iar nerespectarea acestora poate atrage raspunderea disciplinara sau pecuniara a celor implicati.

Asadar, in masura in care sportivul aduce atingere imaginii Clubului sportiv acesta este direct raspunzator, putand inceta contractul incheiat intre cei doi.

CONCLUZII

In concluzie, sportivul are dreptul la viata privata iar Clubul sportiv nu ii poate interzice acest drept, o eventuala prevedere in Regulamentul Intern fiind nula.

De asemenea, si Clubul sportiv are un drept absolut cu privire la imaginea pe care doreste sa si-o creeze.

In fine, Adrian Mutu poate sa fie sanctionat, insa nu pentru ca a iesit intr-un club de noapte, nu pentru ca a lovit un angajat al barului,  in urma loviturilor acesta necesitand ingrijiri medicale, ci pentru aducerea unui prejudiciu de imagine Clubului sportiv.

Av. Costel GILCA

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii