Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
3 comentarii

Cristi Danilet: Judecatorii reprezinta elita lumii juridice


26 octombrie 2010 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Andrei Savescu: Alegerile pentru CSM sunt, fara indoiala, cel mai important eveniment al lumii juridice din acest an. Care este impresia dumneavoastra generala?

Cristi Danilet: Am avut intalniri cu colegii din peste 80 de Judecatorii.  Foarte multi sunt interesati de alegerile pentru viitorul CSM, organism care in urmatorii sase ani le va proteja independenta si le va gestiona cariera. Unii si-au exprimat dezamagirea fata de nerealizarile din mandatul actualului CSM, altii asteapta cu speranta punerea in aplicare a proiectelor candidatilor din acest an. Spre surprinderea mea, desi sunt peste 1900 de judecători la instantele din partea carora candidez, totusi doar 6 judecători au decis sa candideze si numai 3 au ajuns in etapa finala, ceea ce sublineaza un anumit grad de resemnare care este de inteles. Voi incerca insa sa contribui la schimbarea acestei atitudini, sa ajut la o comunicare reciproca dintre instante si CSM si sa apropii mai mult CSM de magistrati.

Andrei Savescu: In afara de comunicarea online, in ultima perioada v-ati intalnit asadar cu multi colegi judecatori. Care au fost principalele probleme ridicate de ei? Ce-si doresc? O sa faceti ceea ce ei isi doresc? O sa puteti?

Cristi Danilet: Judecatorii isi doresc exercitarea profesiei in deplina demnitate. Ei vor ca CSM sa nu fie un organism menit sa isi protejeze doar interesele membrilor, ci sa ii reprezinte pe magistrati. Care sa fie vocal si sa participe la dezbaterile purtate prin intermediul mass-media pentru a prezenta punctul de vedere oficial al justitiei cu privire la opiniile exprimate de tot felul de analisti politici ai momentului. Mai vor ca CSM sa ia masurile pentru dozarea activitatii judecatorilor la un nivel acceptabil care sa permita infaptuirea unui act de justitie calitativ. Vor ca populatia sa respecte magistratii si sa accepte rolul lor de proteguitori ai drepturilor si libertatilor individuale: justitiabilul nu il are ca adversar pe magistrat, ci numai pe partea cu interese contrare. Si mai vor ca celelalte puteri sa contribuie la finantarea adecvata a sistemului, la asigurarea unui statut al magistratului stabil, inclusiv sub aspectul salarizarii, si la adoptarea unor acte normative clare si care sa dainuie in timp. Aceste dorinte se reflecta si in proiectul pe care l-am intocmit pentru a putea candida, proiect alcatuit impreuna cu judecatorii Adrian Neacsu ce candideaza din partea tribunalelor si cu Horatius Dumbrava din partea curtilor de apel – magistrati cu pozitii publice cunoscute, cu sanse mari de a face parte din viitorul CSM, cu care am participat la multe proiecte ce au avut ca scop independenta sistemului si transparenta activitatii noastre, sau la modificari legislative care sa intareasca statutul nostru, si cu care anul trecut in timpul protestului am fost imputerniciti de colegi sa ii reprezentam in negocierile cu  ministrul justitiei si Parlament pe tema statutului si salarizarii noastre  Impreuna impartasim aceleasi valori, suntem mai puternici, iar alaturi de viitorii membri ai CSM vom putea, cu siguranta, indeplini multe din dorintele colegilor care sunt, cum aratam, si ale noastre. Ampla activitate profesionala si administrativa pe care o avem de-a lungul carierei si multiplele proiecte pentru magistati ne recomanda, cu siguranta.

Andrei Savescu: Sunteti trei candidati pentru doua locuri rezervate reprezentarii judecatorilor de la judecatorii. Cu cine veti merge in CSM?

Cristi Danilet: Magistratii de la Judecatorii au ocazia ca odata la 6 ani sa isi desemneze reprezentantii in CSM. De-a lungul timpului, Judecatoriile au fost ignorate in politicile publice adoptate pentru sistem, ceea ce a fost profund nedrept: pe de o parte aici este numarul cel mai mare de magistrati, pe de alta parte aici se solutioneaza cele mai multe cauze si cu cu cel mai mare efect social pentru cetateni. Pana in 2004 Judecatoriile nu au avut nici un reprezentant in CSM, din 2005 am avut unul singur si acum este pentru prima data cand vom avea doi reprezentanti. Sper ca votul lor va avea aceeasi importanta ca voturile celorlalti membri din CSM, chiar daca acestia provin de la instante ierarhic superioare: pentru mine, nu exista judecători de grade diferite, ci doar instante de grade diferite. Asadar,  daca colegii ma vor alege, voi merge in CSM cu celalalt candidat de la nivelul Judecatoriilor al carui program este considerat viabil, care poate sa asigure o comunicare permanenta cu Judecatoriile si care isi poate asuma pozitii publice care sa fie in sensul dorit de colegii reprezentati.

Andrei Savescu: Sunteti unul dintre magistratii cei mai prezenti in spatiul virtual si aveti o foarte buna comunicare personala. E mai importanta transparenta decizionala sau contactul cu oamenii?

Cristi Danilet: Din 2003 de cand am avut primele pozitii exprimate in public cu privire la organizarea si functionarea justitiei, am incercat sa arat ca independenta justitiei este o cerinta a statului de drept care nu poate fi negociata: toate puterile publice trebuie sa accepte ca justitia este coloana vertebrala a societatii fara de care orice democratie s-ar prabusi instantaneu. Acceptarea acestei valori se obtine in timp, dar pentru asta judecatorii insisi trebuie sa le vorbeasca oamenilor. Or, institutional, acest lucru se poate intampla prin intermediul CSM: membrii sai pot ajuta cetateanul, adesea lipsit de cunostinte minime juridice, sa inteleaga procedurile,  sa respecte magistratului, sa accepte hotararile judecatoresti executorii. Increderea in justitie trebuie redobandida, iar aceasta se poate face aratand ca nu avem nimic de ascuns si ca justitia este o valoare suprema necesara. Pe de alta parte, CSM insusi trebuie sa aiba o activitate transparenta: modul in care se recruteaza magistatii, in care se transfera sau cum se detaseaza, modul in care sunt promoveaza judecatorii la ICCJ sau cum se individualizeaza sanctiunile disciplinare aplicate magistratilor trebuie sa fie in afara oricaror suspiciuni. Inlaturarea subiectivismului in aceste proceduri va creste insasi increderea magistratilor in CSM.

Andrei Savescu: Cum visati ca va fi sistemul judiciar peste zece ani? Care este viziunea dumneavoastra?

Cristi Danilet: Magistratul exercita o profesie nobila. El nu este angajatul nimanui. Judecatorii reprezinta elita lumii juridice. Cei mai buni profesionisti se regasesc in sistemul nostru. Iar pentru a-si indeplini functia cu profesionism are nevoie de resurse adecvate, atat financiare cat si umane. Are nevoie de o legislatie adecvata la realitatile sociale. Are nevoie de o incarcatura cu dosare care sa ii permita studierea atenta a cazului, analiza jurisprudentei si a legislatiei, si care sa nu ii afecteze timpul liber sau viata de familie. Si mai are nevoie de respect si incredere in el. Toate acestea sunt deziderate pe care le-as vrea reflectate in activitatea CSM.

Andrei Savescu: Va multumesc si va doresc mult succes!

Cristi Danilet: Si eu va multumesc.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică