Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Modificarea Regulamentului privind evaluarea activitatii profesionale a judecatorilor si procurorilor


26 octombrie 2010 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro
Secţiuni: Noutăți legislative
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 706 din data de 22 octombrie  2010 a fost publicata Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 837/2010 pentru modificarea Regulamentului privind evaluarea activitatii profesionale a judecatorilor si procurorilor, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 676/2007.

Cele mai importante modificari aduse Regulamentului privind evaluarea activitatii profesionale a judecatorilor si procurorilor, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 676/2007, se refera la urmatoarele aspecte:

Unul din indicatorii in functie de care, potrivit noilor dispozitii, se apreciaza integritatea judecatorilor/procurorilor este cel referitor la sanctiunile disciplinare ramase irevocabile in perioada supusa evaluarii. In reglementarea anterioara, acest indicator se referea la sanctiunile disciplinare aplicate si ramase definitive.

La analizarea criteriului formarii profesionale continue a judecatorilor/procurorilor, potrivit vechii reglementari, trebuia sa se tina seama, alaturi de alti indicatori, si de acela referitor la cunostintele de operare pe calculator si cunoasterea unei limbi straine.
In noua formulare, aceste cerinte sunt cuprinse in indicatorul referitor la disponibilitatea de a participa si participarea la programele de formare profesionala continua organizate de Institutul National al Magistraturii, de institutiile de invatamant superior din tara sau din strainatate ori la alte forme de perfectionare profesionala, inclusiv la cursuri de limbi straine si cursuri pentru initierea sau aprofundarea cunostintelor de operare pe calculator.

Cu privire la evaluarea performantelor profesionale ale procurorilor, in vechea reglementare, indicatorii de evaluare a eficientei activitatii de judiciar se raportau doar la volumul de activitate al procurorului din perioada evaluata.
Noile dispozitii pastreaza aceasta prevedere la care adauga si criteriul complexitatii cauzelor solutionate de procuror in perioada evaluata.

Potrivit noilor dispozitii, calitatea activitatii desfasurate in faza de cercetare judecatoreasca se masoara si prin indicatorul cu privire la apelurile si recursurile retrase din motive imputabile procurorului. In vechea reglementare, se mentiona ca indicator apelurile si recursurile retrase, fara mentiunea din motive imputabile procurorului.

Se introduce mentiunea ca evaluarea indicatorilor pentru activitatea desfasurata de judecatorii/procurorii care ocupa functii de conducere se realizeaza inclusiv prin raportare la modul de implementare si de indeplinire a obiectivelor stabilite prin proiectul referitor la exercitarea atributiilor specifice functiei de conducere prezentat de judecatorul evaluat in calitate de candidat pentru respectiva functie.

Se precizeaza care sunt indicatorii in functie de care se apreciaza integritatea judecatorilor care ocupa functii de conducere, precum si indicatorii  care vor fi avuti in vedere la analizarea criteriului formarii profesionale continue a judecatorilor care ocupa functii de conducere.

Se introduce precizarea ca la instantele sau parchetele la care in schema de personal este prevazut un numar mai mare de 30 de judecatori, respectiv 15 procurori, in comisiile de evaluare pot fi desemnati 2 membri supleanti.

Presedintele fiecarei comisii de evaluare este conducatorul instantei sau parchetului. In situatiile de imposibilitate temporara de exercitare a functiei presedintelui instantei sau conducatorului unitatii de parchet, vicepresedintele instantei, respectiv adjunctul conducatorului parchetului care il inlocuieste exercita si atributiile conferite de regulament.

In situatia incetarii mandatului conducatorului instantei sau parchetului, membru de drept si presedinte al comisiei, precum si in situatia in care acesta este numit sau delegat in functie de conducere, nu este necesara constatarea modificarii componentei comisiei de evaluare.

Evaluarea judecatorilor si procurorilor detasati la alte institutii decat instantele si parchetele se face conform dispozitiilor regulamentului, dupa incetarea detasarii, la implinirea a 3 ani de activitate efectiva ca judecator sau procuror, prin cumularea perioadei anterioare detasarii cu perioada ulterioara acesteia.

Evaluarea judecatorilor si procurorilor transferati la terminarea unei perioade de evaluare, dar inainte de finalizarea raportului de evaluare, se va efectua de comisia de evaluare constituita la nivelul instantei, respectiv al unitatii de parchet la care au functionat anterior datei transferului.

Efectuarea evaluarii activitatii profesionale a judecatorilor sau procurorilor care in cursul perioadei supuse evaluarii s-au aflat in concediu pentru cresterea copilului se realizeaza doar dupa incetarea perioadei respective, la implinirea a 3 ani de activitate efectiva ca judecator ori procuror, prin cumularea perioadei anterioare concediului cu perioada ulterioara acestuia.

Comisia care evalueaza vicepresedintii instantei sau conducatorii adjuncti ai parchetelor in situatiile in care acestia fac parte din comisia de evaluare si exercita efectiv atributiile conferite membrului de drept, in cazurile de imposibilitate temporara de exercitare a functiei presedintelui instantei ori conducatorului parchetului, va fi cea de la instanta sau unitatea de parchet ierarhic superioara.

Se introduce precizarea ca nu pot fi numiti in comisiile de evaluare judecatorii si procurorii care nu au fost evaluati in functia de judecator sau procuror ori cei care au fost sanctionati disciplinar, in mod irevocabil, in ultimii 3 ani.

In cazul imposibilitatii constituirii comisiei de evaluare din cauza neindeplinirii unuia dintre criteriile prevazute de Regulament, de catre judecatorii sau procurorii care functioneaza la o instanta ori un parchet, evaluarea se face de comisia constituita la instanta ierarhic superioara sau, dupa caz, la parchetul ierarhic superior.

Se face precizarea ca membrii comisiilor de evaluare sunt reinvestiti in functie de catre Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea colegiilor de conducere.

Prevederea potrivit careia, evaluarea judecatorilor si procurorilor se face de regula in luna februarie a anului urmator, se completeaza cu precizarea ca evaluarea poate fi realizata si in alta perioada calendaristica, la cererea judecatorului sau procurorului, in masura in care evaluarea este necesara pentru promovarea in functii de executie ori numirea in functii de conducere, insa numai dupa implinirea intervalului de 2 sau 3 ani prevazut de lege pentru efectuarea evaluarii.

Evaluarea activitatii profesionale a judecatorilor, respectiv a procurorilor, care au indeplinit si functia de procuror, respectiv de judecator in perioada supusa evaluarii, se va realiza in termen de 2 ani de la numirea in functia de judecator, respectiv de procuror, prin decret al Presedintelui Romaniei.

In cadrul procesului-verbal de evaluare care se intocmente anual pentru fiecare judecator si procuror se vor cuprinde si recomandari cu privire la formarea profesionala.
Recomandarile de formare profesionala vor fi comunicate Institutului National al Magistraturii, odata cu optiunile judecatorilor si procurorilor de participare la cursurile de formare continua pentru anul urmator.

In vederea evaluarii calitatii redactarii hotararilor pronuntate de judecatori sau actelor intocmite de procurori, in plus fata de activitatea desfasurata de comisia de evaluare, se introduce si posibilitatea judecatorului, respectiv a procurorului de a selecta, anual, un numar de cel putin 10 hotarari/solutii sau lucrari pe care le considera relevante pentru activitatea desfasurata.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro