Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Raportul Consiliului Europei privind eficienta si calitatea Justitiei

27.10.2010 | JURIDICE.ro

Cu ocazia Zilei Europene a Justitiei, Consiliul Europei a publicat raportul Comisiei Europene pentru Eficientizarea Justitiei (CEPEJ) intitulat „Eficienta si calitatea Justitiei”. Raportul vizeaza analizarea gradului de flexibilitate a sistemelor judiciare, bugetele alocate Justitiei, modul de structurare si de organizare a acestor sisteme etc.

Din complexitatea elementelor analizate, de importanta ridicata au fost:

1. Cheltuielile publice in domeniul justitiei:

Analiza a urmarit  pe de o parte rata de crestere a bugetelor alocate Justitiei iar pe de alta parte modalitatea de administrare si de alocare pe diverse segmente a bugetelor alocate. Astfel, spre deosebire de perioada precedenta anului 2008, in care s-au inregistrat cresteri semnificative ale bugetelor in domeniu, anii 2009 – 2010 au marcat o curba descendenta a sumelor alocate Justitiei. Este asteptat de asemenea ca acest trend descendent sa scada in continuare, ca urmare a efectelor crizei economice.

Statele bazate pe sistemul common law (ex. Irlanda), care se axeaza pe un numar mic de judecatori foarte experimentati, rezerva sume mult mai mici salariilor in comparatie cu statele care functioneaza in sistemul dreptului continental.

Pe segmentul cheltuielilor publice se observa un trend de reducere a numarului de instante de judecata in statele Europei de Vest.

2. Accesul la justitie

Toate statele europene au implementat politici de sustinere a accesului la justitie pentru cei care nu beneficiaza de resursele necesare. Aceasta observatie este una generala in ceea ce priveste dosarele penale in celelalte domenii inregistrandu-se un trend pozitiv (+ 23% in 4 ani).

In acest sens, mai multe state din Europa Centrala si de Est care nu au dispus de sisteme de ajutor juridic („legal aid”) in urma cu cativa ani, investesc sume considerabile in dezvoltarea unor astfel de sisteme, fapt incurajator de la ultimul raport efectuat. Azerbaijian, Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Lituania, Romania, Moldova dezvolta sau imbunatatesc considerabil politicile publice in ceea ce priveste accesul liber la justitie.

3. Drepturile si increderea publica a justitiabililor in sistemul judiciar

Se inregistreaza o tendinta in Europa conform careia cetatenii precum si profesionistii din domeniu au dreptul de a accesa informatiile relevante legate de legi, instante de judecata si stadiul proceselor intr-un mod usor, eficient si gratuit prin intermediul Internetului.

In 26 de state, sau entitati, a fost implementat un mecanism de compensare pentru procesele care dureaza excesiv iar in 20 de state, sau entitati, se ofera compensatii pentru neexecutarea unei hotarari ale instantelor. Datorita atentiei sporite fata de nevoile si asteptarile justitiabililor, exista un trend in Europa pentru introducerea si utilizarea de instrumente specifice, precum sondajele de opinie, pentru a evalua nivelul de satisfactie si cel de incredere al cetatenilor.

4. Metode de solutionare alternativa a conflictelor (medierea)

Lituania, Letonia, Slovenia, Spania, Marea Britanie si Scotia au implementat recent proiecte de modificare a legislatiei pentru a face mult mai eficienta solutionarea alternativa a conflictelor.

Spre exemplu, pentru a asigura accesul la justitie prin intermediul medierii, 25 de state sau entitati ofera ajutor juridic pentru procedurile de mediere precum Andorra, Ungaria, Portugalia, Romania si Slovacia. Cu toate acestea, este inca dificil de obtinut informatii relevante in legatura cu numarul mediatorilor si numarul de medieri efectuate, deoarece medierile sunt adesea organizate si desfasurate in afara sistemului judiciar. Pentru aceste motive, este foarte dificil de analizat situatia actuala in domeniul medierii si de efectuat comparatii intre state.

5. Protejarea independentei judiciare, a statutului judecatorilor si procurorilor

Recomandarile Consiliului Europei in acest sens vizeaza principiile fundamentale de protejare si intarire a independentei judecatorilor precum si garantarea protectiei statutare a procurorilor. Aceste elemente sunt asigurate in mare parte prin mecanismul de remunerare, training, promovare si remunerare financiara, in concordanta cu statutul si cu responsabilitatile implicate.

>> Raportul


Aflaţi mai mult despre ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


 Abonare newsletter | Corporate | Membership

.