« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Executori judecătoreşti
Official partner: Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti din România
Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti
JURIDICE
6 comentarii

Un nou Statut al Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti si al profesiei de executor judecatoresc
27.10.2010 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 713 din data de 26 octombrie  2010 a fost publicata Hotararea Congresului Extraordinar al Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti nr. 19/2010 privind aprobarea Statutului Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti si al profesiei de executor judecatoresc.

Hotararea adoptata in urma lucrarilor Congresului Extraordinar al Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti din 3 septembrie 2010 aproba un nou Statut al Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti si al profesiei de executor judecatoresc, abrogand, totodata, Statulul Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti din 12 iunie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare.

Noul statut reglementeaza urmatoarele aspecte:
– dispozitii generale privind Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti si profesia de executor judecatoresc,
– structura organizatorica a Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti,
– admiterea in profesia de executor judecatoresc,
– drepturile, obligatiile si raspunderea executorilor judecatoresti,
– pregatirea si perfectionarea executorilor judecatoresti.

1. Dispozitii generale privind Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti

Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti este o organizatie profesionala cu personalitate juridica, formata din toti executorii judecatoresti din Romania numiti de ministrul justitiei in conditiile legii, cu organizare, functionare si conducere autonome.

Uniunea conduce si coordoneaza la nivel national activitatea executorilor judecatoresti si urmareste respectarea regulilor deontologice in activitatea acestora, potrivit Codului deontologic al profesiei, aprobat de Congresul Uniunii.

In cadrul Uniunii, executorii judecatoresti din circumscriptia fiecarei curti de apel se constituie in camera a executorilor judecatoresti, cu personalitate juridica.
Din Camera fac parte toti executorii judecatoresti din circumscriptia curtii de apel respective.

Uniunea si Camerele functioneaza prin autofinantare realizata din contributia membrilor sai si din alte surse, potrivit statutului.

2. Dispozitii generale privind profesia de executor judecatoresc

Statutul stipuleaza ca profesia de executor judecatoresc este liberala si independenta. Competenta materiala a executorilor judecatoresti este punerea in executare a dispozitiilor civile din titlurile executorii, daca legea nu prevede altfel.

3. Structura organizatorica

Uniunea
Organele de conducere ale Uniunii sunt: Congresul, Consiliul si presedintele.
Congresul Uniunii este constituit din presedintele si vicepresedintii Uniunii, presedintii si vicepresedintii Camerelor si din membrii Consiliului Uniunii, cu exceptia Congresului de constituire a Uniunii.
Consiliul Uniunii este organ de conducere constituit din cate un membru titular al fiecarei Camere.
Biroul executiv al Consiliului Uniunii se compune din presedinte, cei 2 vicepresedinti si 2 membri ai Consiliului Uniunii.

Camerele
Camera are, potrivit legii, personalitate juridica, firma, stampila si sigilii proprii, iar sediul ei se afla in localitatea in care functioneaza curtea de apel in circumscriptia careia se constituie.
Organul de conducere al Camerei este Colegiul director.
Colegiul director este format dintr-un presedinte, un vicepresedinte si 3-7 membri.
Colegiul director este ales de Adunarea generala a Camerei pentru o perioada de 3 ani dintre membrii acelei Camere.
Adunarea generala a Camerei se intruneste semestrial in sedinta ordinara si ori de cate ori este nevoie in sedinta extraordinara, la convocarea presedintelui, Colegiului director sau la cererea a cel putin unei treimi din numarul membrilor sai ori la solicitarea Consiliului Uniunii.
Alegerea presedintelui, a vicepresedintelui si a reprezentantilor in Consiliul Uniunii si in Consiliul de disciplina al Camerei, precum si a membrilor Colegiului director se face de Adunarea generala a Camerei prin vot secret, cu majoritate simpla, dintre membrii Camerei licentiati in drept, cu o vechime neintrerupta in activitatea de executor judecatoresc de cel putin 10 ani.

Executorii judecatoresti

Executorii judecatoresti isi desfasoara activitatea in cadrul unor birouri, individual sau prin asociere in baza unui contract de societate civila.

Executorii judecatoresti stagiari

Pot fi executori judecatoresti stagiari persoanele care indeplinesc conditiile expres prevazute de dispozitiile legii, care au promovat examenul de admitere in profesie si sunt angajate ale unui birou de executor judecatoresc sau ale unei societati civile profesionale.
Pot angaja executori judecatoresti stagiari numai executorii judecatoresti licentiati in drept, care au o vechime neintrerupta de minimum 10 ani in profesie.

4. Admiterea in profesie

Admiterea in profesia de executor judecatoresc se realizeaza prin una dintre urmatoarele forme:
– ca urmare a promovarii examenului de definitivat organizat pentru executorii judecatoresti stagiari;
– ca urmare a promovarii concursului sau examenului de admitere in profesie organizat pentru persoanele care au exercitat timp de 3 ani functii de specialitate juridica;
– ca urmare a numirii persoanelor care au exercitat timp de 5 ani functia de judecator, procuror sau avocat si au promovat examenul de definitivat in profesia din care provin.

Indiferent de modalitatea de accedere in profesie, persoanele care dobandesc calitatea de executor judecatoresc, trebuie sa isi inceapa activitatea primind avizul Camerei pentru inscrierea biroului executorului judecatoresc la curtea de apel, dupa ce fac dovada achitarii sumei de 5.000 euro, calculata la cursul Bancii Nationale a Romaniei din ziua platii, din care 80% se vor vira in contul Camerei in circumscriptia careia isi vor desfasura activitatea si 20% se vor vira in contul Uniunii.

5. Alte dispozitii

Statutul mai cuprinde reglementari amanuntite cu privire la:
– drepturile, obligatiile si raspunderea executorilor judecatoresti;
– pregatirea si perfectionarea executorilor judecatoresti.

In anexa nr. 1 la Statut sunt prevazute cheltuielile de executare silita pentru fiecare din activitatile desfasurate de executorii judecatoresti.

In anexa nr. 2 este prezentat Codul deontologic al executorului judecatoresc cuprinzand regulile de conduita morala si profesionala  pe care executorii judecatoresti sunt obligati sa le respecte in relatia cu clientii, cu magistratii si avocatii, precum si cu organele de conducere.

 
Secţiuni: Executori judecătorești, Lege 9 | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Au fost scrise până acum 6 de comentarii cu privire la articolul “Un nou Statut al Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti si al profesiei de executor judecatoresc”

 1. radu_catalin spune:

  Sunt siderat !!! Daca ai fost 5 ani consilier juridic nu poti ? Nici 10 ani ? Mai sa fie… Pana acu’ cativa ani nu erau necesare nici studii juridice pentru a fi executor, acum… ehe..ehe… si daca ma uit prin arhive pana acu’ mai multi ani nu era necesar nici bacalaureatul… In schimb consiler juridic nu puteai fi fara Facultatea de Drept… Ne-am dat dracului… 🙂

 2. Dan STOICA spune:

  Precedentul CECAR ar trebui sa puna pe ganduri multe din profesiile juridice care ridica tot felul de bariere in vederea dobandirii unei specializari juridice, si apoi emit pretentii de reglementare comuna a onorariilor practicate de „specialisti”. In fond singura diferenta intre notari, avocati, judecatori si consilieri este specializarea practica iar nu pregatirea teoretica initiala. In aceasta logica, apartenenta la o profesie specializata ar reclama analiza unor abilitati practice ale „specialistilor” (viitori sau existenti) fie din istoricul lor profesional fie in urma unor examene dedicate masurarii acestor abilitati. Din pacate examenele de „admitere in profesie” (juridice) nu sunt cu mult diferite intre ele si sunt toate concentrate pe notiuni teoretice. Mai mult, scopul firesc al autoreglementarii asa cum a aparut el in lumea civilizata (mentinerea unor standarde profesionale si etice ale specialitatii) a fost deturnat la noi spre instituirea de bariere la intrarea in profesie (fara legatura cu examinarea abilitatilor practice ale specializarii) si de reglementari privind onorariile minimale practicate.

 3. alehandro spune:

  E o forma clara de discriminare. E si anticoncurential daca ma uit mai bine. Unii dau examene cu sanctiunea reluarii examenului – altii cu sanctiunea excluderii. Unii dau 5000 euro ( prostii) – altii nu dau deloc pentru ca au executoreala judecatoreasca in sange ( ca regii). Unora li se aproba statutele de autoritati, altii si le publica singuri si pot scrie ce vor in ele ( cazul de mai sus – plin de piedici concurentiale abuzive si discriminari). Ce conteaza Constitutia si Legile ? Daca nici MODERAT nu le respecta…de ce acesti MODERAT sa le respecte? Ca doar sunt din aceeasi generatie MODERAT care nu vrea pur si simplu sa invete ca s-au schimbat multe de atunci, ca nu mai e cum era, ca mai exista si legi nationale si practici internationale ( TRATATE – PROTOCOALE UE cu privire la concurenta) care le pot pune piedici si care nu vor lasa ca astfel de aberatii MODERAT sa treaca nesanctionate.
  Eu zic sa va lasati mostenire profesia – odraslelor voastre. Nu conteaza ca unele odrasle de-ale voastre consuma MODERAT ….eu zic sa-i faceti executori judecatoresti. Vor fi HIGH….
  Si ca sa inchei frumos – Nicolae Ceausescu – mentorul vostru spunea : ” Cu prilejul anului nou/ va urez multa fericire si sanatate/putere in campul muncii”
  Nu v-ati schimbat deloc, anii au trecut degeaba pe langa voi… Abuzurile la fel le faceti, executarea o faceti tot ca in anii 1970.
  ROMANIA, TREZESTE-TE…..

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD