Studii, opinii, interviuri ⁞⁞ RNSJ ⁞⁞ ESSENTIALSPovestim cărţi
 
 
Interviuri
Înregistrările video sunt accesibile pentru membri şi parteneri. Cheltuială deductibilă fiscal. Reducere 39,6 euro pentru avocaţii din barourile Bucureşti, Ilfov, Dolj, Timiş, Prahova şi Sibiu. Se acordă 20 de puncte de pregătire profesională. UNBR încurajează extinderea naţională, detalii aici. Reducere 19,8 euro pentru executorii Camerei Executorilor Bucureşti, membrii UNELM şi notarii Camerei Notarilor Publici Bucureşti.
Alina MATEI

Alina MATEI

Senior Editor JURIDICE.ro
Abonare newsletter oficial JURIDICE.ro

Print Friendly, PDF & Email

Horatius Dumbrava: „Judecatorii spera in normalitate, in stabilitate si, mai ales, in previzibilitatea statutului propriei lor profesii”

28.10.2010 | JURIDICE.ro

Andrei Savescu: Alegerile pentru CSM reprezinta un important test de maturitate pentru sistemul judiciar. Care este impresia generala, din interior?

Horatius Dumbrava: Fara indoiala este un test de maturitate. Practic, cele trei autoritati judecatoresti constitutionale se afla la o rascruce de drumuri, la un moment la care, acum mai mult decat oricand, este necesara intarirea independentei celor trei autoritati judecatoresti – iar suportul realei independente o poate aduce un CSM puternic, transparent si credibil. Un  CSM care sa poata face fata tuturor provocarilor majore prin care trece societatea romaneasca, dar si posibilelor confruntari cu clasa politica pe marginea proiectului noii Constitutii. Asta cu atat mai mult cu cat lipsa unor candidati din partea unor curti de apel (Iasi, Constanta, Craiova, Oradea, Galati, Bacau, Alba Iulia) nu arata decat lipsa puternica de credibilitate a actualului CSM in randul judecatorilor de curte, chestiune evidenta si la nivelul celorlalte instante (tribunale si judecatorii).

In ce priveste impresia generala, trebuie sa marturisesc ca am ramas placut impresionat de interesul manifestat de colegi la intalnirile pe care candidatii pentru curtile de apel le-au avut cu electorii. Am fost primiti cu multa seriozitate, au fost intrebari aplicate si serioase. De fapt, fiecare intalnire „electorala” a fost una intensa, cel putin pentru mine ca si candidat, tocmai pentru ca reactia colegilor a fost una plina de continut.

Andrei Savescu: Traim justitia in vremea crizei. Ce spera judecatorii? Va putea noul CSM sa raspunda dezideratelor judecatorilor?

Horatius Dumbrava: Da, justitia este in criza. Dar nu avem de-a face doar cu o criza financiara, dupa cum se tot vehiculeaza in raport cu toate domeniile sociale, ci in primul rand cu o criza interinstitutionala ce dureaza de multa vreme in ce priveste justitia: faptul ca desi este singurul domeniu supus monitorizarii Comisiei Europene, justitia nu a devenit pentru clasa politica un domeniu de importanta strategica, asa cum a fost sanatatea, invatamantul, armata.

Judecatorii spera in normalitate, in stabilitate si, mai ales, in previzibilitatea statutului propriei lor profesii. Stiu foarte bine ca sunt o elita a societatii romanesti si au si constiinta, transformata in fapta evident in munca de zi cu zi, ca ei pot sa acorde  si si acorda stabilitate statului de drept. Insa, lipsa de siguranta datorita legislatiei schimbatoare inclusiv in domeniul salarial, presiunile implicite ale clasei politice (acuze generale aduse profesiei de diversi politicieni), presiuni explicite ale aceleiasi clase politice prin raspunderi materiale sau raspunderi prin erori de aplicare a dreptului materiale, fac ca judecatorii sa nu aiba sperante mari.

CSM poate contribui decisiv, prin atitudini hotarate, credibilitate, integritate si transparenta, la stabilitatea statutului profesiei. Sigur, mijloacele pe care le are la indemana CSM nu sunt similare celor pe care le are in raport cu puterea judecatoreasca celelalte doua puteri (legislativa si executiva), insa viitorul CSM este obligat sa incerce profesionist, in limite constitutionale dar ferm, sa apere independenta justitiei si a magistratilor si, astfel, sa aduca certitudine, stabilitate si previzibilitate profesiei.

Andrei Savescu: Cu care dintre contracandidatii de la nivelul curtilor de apel veti merge in CSM?

Horatius Dumbrava: Este o intrebare „capcana” (glumesc, desigur). Votul din 01.11.2010 va fi cel care va decide daca am castigat increderea colegilor de la curti. In orice caz, indiferent daca voi fi ales sau nu la nivelul curtilor de apel, mi-as dori ca ceilalti membri echipei din care fac parte (Danilet-Neacsu-Dumbrava) sa fie alesi. Amandoi merita sa fie in viitorul CSM, au dat dovada in ultimii 5 ani de un activism constructiv in justitie, au propus proiecte de mare amploare si au viziune pentru sistem. Va reamintesc, si dau doar ca exemplu, ideea stralucita a lui Adi Neacsu, si pusa in realitatea imediata, practic fara mijloace financiare si fara ajutor din partea Ministerului Justitiei (desi era un domeniu explicit prevazut in raportul CE din 2009), dar totusi cu un ajutor in ultima vreme din partea CSM prin d-na F. Bejinaru, a Jurindexului, o baza de date electronice gratuita cu efect imediat pentru crearea unei practici unitare la nivelul instantelor si un instrument extraordinar de bun pentru justitiabili. Sau, efortul aceluiasi Adi Neacsu de anul trecut pentru a gasi, cu date si cifre exacte, criterii calitative pentru obtinerea unei finantari adecvate a sistemului.

Andrei Savescu: Aveti o atitudine coeziva, ceea ce este un lucru rar in Romania de astazi. Credeti ca veti reusi sa faceti asta si in CSM?

Horatius Dumbrava: Asta era si ideea echipei : de a forma o masa critica in interiorul CSM-ului, asa cum am si facut-o (zic eu, eficient) din afara lui. De altfel, proiectul comun pe care l-am propus, ca si declaratia de principii pe care am semnat-o (reamintesc, ne-am angajat: sa ne dam demisia din functiile administrative – presedinti si vicepresedinte – pe care le detinem imediat dupa posibila alegere ca membri CSM; sa nu candidam la concursuri de promovare la instante superioare pe perioada mandatului de membru CSM; sa ne exercitam mandatul neutru si transparent, fara a uzita de votul secret; la incetarea mandatului sa nu candidam pentru un nou mandat CSM, chiar daca legea s-ar schimba intre timp) asta isi si propune: sa se constituie ca o strategie si plan de actiune ce ar putea fi pus imediat in practica de echipa, chiar daca unii dintre noi ar fi posibil sa nu se regaseasca in viitorul CSM.

Andrei Savescu: Cum visati ca va fi sistemul judiciar peste zece ani? Care este viziunea dumneavoastra?

Horatius Dumbrava: Hm, perioada foarte lunga, cea de 10 ani la cate incercari si provocari va cunoaste sistemul in 2-3 ani (sa nu uitam: se propune o noua Constitutie, cu modificari discutabile chiar pentru justitie). Insa, personal sunt optimist pentru ca sunt convins ca lupta dusa de 5 ani incoace, faptul ca e clar ca azi judecatorii sunt mult mai constienti de forta (in sensul bun al cuvantului) pe care o reprezinta, ca si de necesitatea prezervarii unei independente reale si concrete va conduce  la o justitie moderna si independenta.

Andrei Savescu: Va multumesc si va doresc mult succes!

Horatius Dumbrava: Si eu va multumesc.


Aflaţi mai mult despre ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.


Irina Maria STANCU


Oana ISPAS


Radu Slăvoiu


Livia Dianu-Buja


Ștefania Stoica


Luminița Malanciuc


Ioana-Olivia Voicu


Eduard Toma-Apostol


Florina-Lăcrămioara Drăgan