Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Opinii
3 comentarii

Despre UNBR si planificarea familiala

28 octombrie 2010 | JURIDICE.ro, Dana DUNEL–STANCU

Probabil scrie undeva in stele ca pe data de 11 Septembrie trebuie sa se schimbe aleator vieti si destine. Asta ar putea fi singura scuza pentru Hotararile Uniunii Nationale a Barourilor din Romania nr. 845 si nr. 845 bis din 11 Septembrie 2010, prin care s-a decis ca, in cazul in care femeile avocat beneficiaza de indemnizatie de crestere a copilului de pana la 2 ani ca urmare a contributiilor aduse la bugetul de stat si au un venit mai mare de 1300 RON pe luna, dreptul de a primi si indemnizatia de care ar fi trebuit sa beneficieze ca urmare a contributiilor platite la Casa de Asigurari a Avocatilor sa nu mai existe.

Noi, mamici si viitoare mamici de bebelusi care ne-am gandit la un moment dat sa ne facem avocati, am ramas mai mult decat uimite de aceasta decizie, deoarece ne-am fi asteptat ca altii sa ne insulte buna credinta si sa ne anunte, intempestiv, ca nu ii intereseaza cat si cum am cotizat la binele comun… Dar…“ai nostri”!?! Insa, conform zicalei: “Zambeste, maine poate fi mai rau!”, conducerea UNBR-ului, – “guvernul” nostru, al avocatilor – a fost de data asta mult mai mai rapida decat altii.

Ce spune conducerea UNBR? Pai spune ca, luand de la gura sugarilor, salveaza bugetele celor cateva barouri locale aflate in criza. Nu stiu care este situatia reala a respectivelor barouri si nici nu vreau sa vorbesc in clisee despre cheltuirea fara discernamant a banului comun, dar cat de mare o fi numarul parintilor avocati care ar putea incasa indemnizatia de crestere a copilului de pana la 2, respectiv 3 ani incat sa salvam prin sacrificiul nostru Casa de Asigurari a Avocatilor? Ma intreb doar daca nu cumva altfel ar fi aratat situatia in cazul in care unele barouri locale nu si-ar fi tinut portile inchise pentru noii membri doritori sa intre pe piata avocaturii in ultimii 15 ani sau daca s-ar incasa corespunzator penalitatile de intarziere pentru plata taxelor. Chiar nu putem inghiti pe nemestecate o masura care incalca flagrant reglementarile principiale ale profesiei de avocat!

In orice tara civilizata, o astfel de masura de restrictionare a unor drepturi banesti se ia azi si se aplica peste cativa ani – de obicei 2 sau 3 – astfel incat cei afectati sa aiba timpul necesar pentru a-si replanifica viata si a-si reface lista de prioritati. De exemplu, in UK s-a ridicat problema limitarii platilor alocatiilor pentru copii la familiile cu venituri mari (adica familiile in care cel putin un parinte castiga peste 50 000 EURO pe an). Insa aceasta masura, adoptata in 2010, ar urma sa intre in vigoare cel devreme in anul 2013, astfel incat familiile afectate sa aiba o perioada de timp in care sa poata sa-si reorganizeze finantele corespunzator noilor conditii… Nu vrem sa traim ca in Anglia, pentru ca nu suntem in Anglia, insa indraznesc sa ma infurii pe toti cei care incalca si norme de drept si elementarul respect pe care il datoreaza colegilor de breasla care se intampla sa vrea sa aiba un copil. Este inacceptabil sa nu te gandesti si la problemele economice ale multor familii de avocati cu copii mici si foarte mici, majoritatea tineri ce incep acum sa-si construiasca o viata, atunci cand iei o asemenea decizie!

Cinismul de care a dat dovada UNBR-ul te face sa te gandesti ca in fiecare luna cotizezi catre barou si catre Casa lui de Asigurari sume de bani, deloc de neglijat, care – desi sunt menite sa te protejeze in situatii speciale si “la pensie” – sunt de fapt doar “taxe de protectie” pentru a putea sa profesam.

Dincolo de problema mea de contribuabil constiincios la Barou si de viitoare mamica, ramane insa problema de principiu: asa cum a disparut peste noapte dreptul de a primi indemnizatia de crestere a copilului pana la 2, respectiv 3 ani, poate oricand sa dispara oricare alt drept pe care il avem in calitatea noastra de membri ai baroului.

Dana DUNEL–STANCU
Avocat Asociat Bostina si Asociatii
Viitoare mamica

Citeşte mai mult despre , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership