Lansarea lucrarii “Conventia europeana a drepturilor omului. Comentariu pe articole. Editia 2″. Cum a fost
29 octombrie 2010 | JURIDICE.ro, Laurentiu PETRE, iLwT

Asa cum informam, miercuri, 27 octombrie 2010, Editura C.H. BECK a organizat evenimentul de lansare a lucrarii Convenţia europeana a drepturilor omului. Comentariu pe articole. Ediţia 2, avandu-l ca autor pe domnul prof. univ. dr. Corneliu Bîrsan, judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
Cuvantul de deschidere i-a apartinut domnului profesor Valerian Cioclei, care a multumit persoanelor prezente la eveniment. Domnul Cioclei a punctat faptul ca lucrarea de fata nu are nevoie de lansare, intrucat se promoveaza de la sine. Cu toate acestea, aparitia unei opere de o asemenea anvergura in lumea juridica se impune a fi sarbatorita. A dat cuvantul doamnei judecator Aida Popa, in calitate de fosta studenta a domnului profesor Corneliu Birsan.
Aida Popa
In discursul domniei sale, doamna judecator a adus o nota de nostalgie, provocata de drumul pe Calea Victoriei, precum si de arhitectura interbelica a Aulei Academiei, aspecte ce i-au amintit de anii studentiei. In ceea ce priveste persoana domnului profesor, a subliniat calitatea domniei sale de „distins formator de opinii si idei”. A evidentiat totodata modalitatea in care domnul Corneliu Birsan a inchis in nobila carte, intr-o maniera supla si eleganta, jurisprudenta Curtii. Cartea reprezinta un interesant si practic instrument, atat pentru legiuitor cat si pentru practicienii care aplica Conventia.
Doamna judecator s-a referit la necesitatea aplicarii Conventiei, intrucat este cea care garanteaza efectiv si echitabil drepturile omului. Domnia sa a concluzionat ca lucrarea de fata reprezinta un „reper” pentru toti specialistii dreptului, avand in vedere analiza desavarsita efectuata de domnul profesor Corneliu Birsan.
Domnul Valerian Cioclei a dat cuvantul domnului profesor Valeriu Stoica, un alt fost student al profesorului Corneliu Birsan.
Valeriu Stoica
A impartasit auditoriului faptul ca este emotionat de participarea la un asemenea eveniment, fiind implicat atat cu mintea cat si cu sufletul. In acest context, domnia sa a vorbit despre mandria de a fi fost studentul domnului Birsan.
In interventia sa, domnul Stoica a facut referire la inalta opera de formare a unui spatiu juridic romanesc, cartea de fata fiind o piatra de temelie in acest sens. A tinut sa sublinieze ca lucrarea de fata si-a facut vizibil destinul inca de la prima editie.
Valeriu Stoica a vorbit despre faptul ca domnul profesor Corneliu Birsan a deschis o poarta spre lumea drepturilor omului, necunoscuta de Romania la inceputul anilor 1990. In acest context, a mentionat doua evenimente marcante care au contribuit la formarea domniei sale. Primul eveniment la care a facut referire a avut loc in primavara anului 1990 atunci cand, cu sprijunul domnului profesor Birsan, domnul Stoica a obtinut o bursa la Strassbourg. Al doilea eveniment, un an mai tarziu, a fost marcat de vizita unei echipe de studenti romani condusa de domnul Birsan la Strasbourg.
A apreciat “bibliografia intelectuala a domnului Birsan” si faptul ca apartine scolii de drept a Facultatii de Drept din Bucuresti.
Revenind la destinul cartii, domnul profesor Stoica a precizat ca lucrarea reprezinta o “biblie” a drepturilor omului in Romania.
Printre calitatile autorului, domnul Stoica a enumerat:
1. „spiritul de deschidere”, mentionand ca domnul Birsan s-a numarat printre singurii profesori care aveau un dialog firesc cu studentii, de pe pozitii de egalitate, punctand de asemenea si “caldura sufleteasca” a autorului.
2. seriozitatea “nemteasca” si rigoarea de care a dat dovada domnul profesor Birsan atat ca profesor cat si ca decan, si ulterior ca judecator.
3. imensa pasiune a domnului Birsan pentru drept in general si pentru dreptul civil in special.
Domnul Stoica a adus in discutie dovada de patriotism in ceea ce priveste constructia spatiului juridic romanesc, care in momentele de fata este tulburat de incoerenta legiutorului roman. In acest sens, Conventia ar trebui sa reprezinte o “lumina” cu rolul de a conferi coerenta sistemului juridic, atunci cand nu este garant de legiuitorul roman.
In finalul interventiei, domnul Stoica a subliniat sentimentul de recunostinta pe care i-l poarta autorului in calitate de fost student, precum si de pretuirea fata de toata opera stiintifica a domului Birsan.
Razvan Horatiu Radu
A vorbit despre abordarea exhaustiva a Conventiei tratata in prima editie a lucrarii si despre necesitatea actualizarii acesteia, avand in vedere numarul mare de hotarari pronuntate in fiecare an. Domnia sa a facut referire la „contradictorialitatea” intalnita in spatiul juridic romanesc cu privire la interpretarea Conventiei, fara a se lua in considerare spiritul acesteia. A remarcat stilul suplu, didactic, eficient si clar al lucrarii, aspect cu care ne-a obisnuit autorul. A facut apel catre practicieni in vederea consultarii lucrarii de fata si aplicarii Conventiei si in spititul ei. In final, l-a felicitat calduros pe autor.
Corneliu Liviu Popescu
Si-a inceput interventia plasandu-se sub dispozitiile articolului 10 al Conventiei, care statueaza libertatea de expresie, apreciind ca abordarea domniei sale va fi una diferita. Astfel, a vorbit despre autor in calitate de fost student si ulterior, cadru didactic. Domnia sa a apreciat ca lucrarea de fata, in contextul in care se afla Romanie de astazi, „nu trebuie citita”, intrucat este plina de „perversiuni” printre care se numara: statul de drept, democratie, drepturile omului, independenta si impartialitatea judecatorului, libertatea de exprimare, libertatea presei, dreptul de proprietate, dreptul la un proces echitabil, etc. Astfel, reiese ca autorul a ales sa fie „pervers”, intrucat a publicat aceasta lucrare in Romania zilelor noastre, exprimandu-si in final prietenia si respectul fata autor.
Domnul Cioclei a dat cuvantul actualului decan al Facultatii de drept din Bucuresti, domnul Flavius Baias.
Flavius Baias si-a exprimat bucuria de a participa la acest eveniment, relatand o intamplare petrecuta cu cateva zile in urma in fata Aulei INM. Prezent la sedinta Consiliului Stiintific al INM, domnia sa a observat doi auditori de justitie care tineau in mana doua carti uzate. La o analiza mai atenta se putea observa ca cele doua carti erau primele volume ale editiei I a prezentei lucrari. Astfel, felul in care aratau cele doua volume reprezinta, in opinia domniei sale, un compliment fata de domnul Corneliu Birsan.
A precizat ca lansarea editiei de fata a reprezentat un moment asteptat de cei care au pretuit prima editie.
Domnul decan a sugerat oportunitatea traducerii lucrarii de fata, avand in vedere ca este o opera relativ singulara in spatiul european, fapt ce ar conduce la o contributie romaneasca esentiala la stiinta europeana a drepturilor omului. Facand legatura cu interventia doamnei judecator Aida Popa, referitoare la gloria interbelica, domnia sa a vorbit despre renumele in strainatate al juristilor romani din perioada interbelica, printre care: Andrei Radulescu si Traian Ionascu.
Dincolo de felicitarile aduse in calitate de student si profesor, domnul decan i-a transmis binemeritata recunostinta autorului.
Domnul Cioclei a multumit colegilor din Editura CH Beck pentru pasiunea cu care au lucrat la publicarea cartii. Domnia sa a vorbit despre faptul ca exista persoane care se simt in siguranta in momentul in care detin o arma in dulap, insa exista si persoane care se simt in siguranta cand au in biblioteca o carte. Incluzandu-se in aceasta din urma categorie, domnia sa a recomandat cu caldura cartea domnului Birsan, care confera un sentiment de siguranta cititorului. Domnul Cioclei a dat in continuare cuvantul autorului cartii, Corneliu Birsan.
Corneliu Barsan
A vorbit despre momentul de inceput in care a pasit in Aula Academiei pentru prima data, in anul 1968, cu ocazia sarbatoririi zilelor juridice franco-romane. Se bucura de apartenenta la scoala de drept a Facultatii de Drept din Bucuresti, aspect expus in interventia domnului Valeriu Stoica. A multumit tuturor celor care i-au transmis mesaje de felicitare. De asemenea, domnia sa a tinut sa felicite echipa editurii pentru munca depusa, avand in vedere faptul ca domnia sa a marturisit ca este de „moda veche” si lucrarea de fata a fost redactata de mana, in integralitate.
Si-a aratat bucuria de a participa la un asemenea eveniment si de a fi alaturi de persoanele cu insemnatate deosebita pentru domnia sa.
A expus aspecte esentiale aduse de Protocolul nr. 14, referindu-se printre altele, la istorie, principiile de prioritate referitoare la solutionarea cererilor, precum si la atributiile instituite judecatorului unic si completelor formate din 3 judecatori. In opinia domniei sale, ultimele date cu privire la introducerea Protocolului nr. 14 nu sunt foarte incurajatoare. Domnia sa nu crede ca, la momentul prezent, dispozitiile Protocolului nr. 14 reprezinta o solutie viabila pentru eficientizarea apararii drepturilor omului. Astfel ca, de cele mai multe ori, durata mare a raspunsului primit din partea Curtii atrage deceptia cetateanului.
Laurentiu PETRE, iLwT