Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
Noutăţi legislative
 

Modificari in materia schemelor de pensii private
01.11.2010 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 722 din data de 29 octombrie  2010 a fost publicata Hotararea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 24/2010 privind aprobarea Normei nr. 14/2010 pentru modificarea si completarea Normei nr. 7/2007 privind prospectul schemei de pensii private.

Principalele modificari si completari aduse Normei nr.  7/2007 privind prospectul schemei de pensii private vizeaza urmatoarele aspecte:

Cu privire la obiectul reglementarii, se precizeaza ca norma reglementeaza procesul de autorizare si continutul prospectului schemei de pensii private, precum si procedura de avizare a modificarii acestuia.

Noua norma introduce notiunile de prospect detaliat si prospect simplificat, ca parti integrante ale prospectului schemei de pensii private.

Astfel, se mentioneaza ca administratorul unui fond de pensii elaboreaza si supune autorizarii Comisiei prospectul schemei de pensii private, cu urmatoarele componente:
– prospectul detaliat al schemei de pensii private;
– prospectul simplificat al schemei de pensii private.

Prospectul simplificat este oferit in mod gratuit potentialilor participanti la semnarea actului individual de aderare.
Acest prospect aduce la cunostinta participantilor fondului de pensii un set minim de informatii cu privire la respectivul fond de pensii.
Prospectul detaliat este pus la dispozitia participantilor sau a potentialilor participanti, la cerere, in mod gratuit.
Acesta cuprinde, in mod detaliat, principiile schemei de pensii private, regulile de investire a activelor fondului de pensii, drepturile si obligatiile partilor, termenii esentiali ai contractului de administrare, precum si orice alte elemente stabilite de norma.

Pentru a administra un fond de pensii, administratorul elaboreaza si supune spre autorizare Comisiei prospectul schemei de pensii private. Norma cuprinde reglementari amanuntite cu privire la documentele care trebuie sa insoteasca cererea pentru autorizarea prospectului schemei de pensii.

De asemenea, noua norma stabileste procedura privind modificarea prospectului schemei de pensii private, precum si modificarea contractului de administrare.

Comisia pentru modificarea prospectului hotaraste cu privire la emiterea avizului de modificare a prospectului, respectiv cu privire la emiterea avizului de modificare a contractului de administrare, in termen de 30 de zile calendaristice de la inregistrarea dosarului complet al solicitantului.

Prospectul schemei de pensii private este pus in mod obligatoriu la dispozitia participantilor, gratuit, la sediul social si la sediile secundare autorizate ale administratorului si se publica pe pagina de internet a administratorului.

Dupa fiecare modificare avizata de Comisie,i n termen de 5 zile lucratoare de la comunicarea avizului de catre Comisie, prospectul se republica integral, pe pagina de internet a administratorului si se anunta cel putin intr-un cotidian national.

In termen de maximum 30 de zile calendaristice de la intrarea in vigoare a unor acte normative care duc la modificarea unor prevederi ale prospectului schemei de pensii private, administratorii au obligatia de a solicita Comisiei avizarea modificarii prospectului schemei de pensii private, in conformitate cu prevederile legale.

Administratorii de fonduri de pensii administrate privat au obligatia ca in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a noii norme sa solicite Comisiei avizarea modificarilor prospectelor in conformitate cu prevederile normei.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.