Persoanele care nu au fost asigurate pot plati contributia de asigurari sociale pe ultimii cinci ani
4 noiembrie 2010 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABAIn Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 729 din data de 2 noiembrie 2010 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 94/2010 privind unele masuri in domeniul asigurarii unor categorii de persoane in sistemul public de pensii.
Domeniul de aplicare
Noul act normativ instituie o derogare de la prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, stabilind ca persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contributiei de asigurari sociale, pentru a beneficia de pensie, prin incheierea unui contract de asigurare sociala.
Plata contributiei de asigurari sociale se va putea face doar pentru perioadele de timp in care aceste persoane nu au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii ori intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia.
Perioadele de timp pentru care se pot plati contributiile de asigurari sociale
Potrivit actului normativ, perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contributiei de asigurari sociale sunt cele care se incadreaza in intervalul de timp cuprins intre data incheierii contractului de asigurare sociala si ultimii 5 ani anteriori acestei date.
De asemenea, perioadele pentru care se poate efectua plata contributiei de asigurari sociale sunt cele anterioare datei la care sunt indeplinite conditiile, prevazute de lege, privind varsta standard de pensionare.
Perioadele pentru care se achita contributia de asigurari sociale se considera stagiu de cotizare in sistemul public de pensii.
Contractul de asigurare sociala
Persoanele interesate sa intre in sistemul public de pensii sau sa-si completeze stagiul de cotizare si sa beneficieze de pensie pot incheia contractul de asigurare sociala doar pana la data de 31 decembrie 2010.
Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia, desemnat prin procura speciala, si casa teritoriala de pensii din raza teritoriala de domiciliu ori resedinta a persoanei interesate sau, dupa caz, a mandatarului.
Modul de calcul al contributiei de asigurari sociale
Contributia de asigurari sociale datorata se calculeaza prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contributiei de asigurari sociale pentru conditii normale de munca, reglementata de legislatia in vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicita efectuarea platii in vederea considerarii stagiului de cotizare in sistemul public de pensii.
Baza lunara de calcul o constituie cel putin valoarea unui salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, reglementat de legislatia in vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicita efectuarea platii contributiei de asigurari sociale
Valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, utilizat la calculul contributiei de asigurari sociale datorate, este urmatoarea:
– pentru anul 2005 (octombrie-decembrie) – 310 lei;
– pentru anul 2006 – 330 lei;
– pentru anul 2007 – 390 lei;
– pentru ianuarie-septembrie, inclusiv, 2008 – 500 lei;
– octombrie-decembrie 2008 – 540 lei;
– pentru anul 2009 – 600 lei;
– pentru anul 2010 – 600 lei.
Actul normativ mentioneaza si cota de contributie de asigurari sociale care se utilizeaza la calculul contributiei de asigurari sociale datorate, aceasta fiind urmatoarea:
– pentru anul 2005 – 31,5%;
– pentru anul 2006 – 29,15%;
– pentru anul 2007 – 29%;
– pentru ianuarie-noiembrie, inclusiv, 2008 – 29%;
– pentru decembrie 2008 – 27,5%;
– pentru ianuarie 2009 – 28%;
– pentru februarie-decembrie 2009 – 31,3%;
– pentru anul 2010 – 31,3%.
Plata contributiei de asigurari sociale
Contributia de asigurari sociale se poate plati intr-o singura transa sau esalonat, in transe, dar nu mai tarziu de data de 31 decembrie 2010.
Plata contributiei de asigurari sociale se efectueaza prin mandat postal sau prin orice alt mijloc de plata prevazut de lege, inclusiv in numerar, la casieria casei teritoriale de pensii in raza careia se afla domiciliul solicitantului.
Pentru Juridice.ro, Corina CIOROABA, www.codulmuncii.ro