Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contravenţii
Contravenţii
CărţiProfesionişti

Contraventiile rutiere. Autor: Mircea Ursuta
04.11.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: C. administrativ, C. contravențional
JURIDICE - In Law We Trust

Grupul Editorial Universul Juridic – Pro Universitaria – Editura Neverland  a participat la Forumul International pentru Siguranta Rutiera. In cadrul evenimentului, desfasurat in perioada 21- 22 octombrie 2010, la Sala Terra a Hotelului Ramada Parc din Bucuresti, a avut loc si lansarea cartii „Contraventiile rutiere”, autor Mircea Ursuta, publicata la Editura Universul Juridic.

Mircea Ursuţa este doctor în drept al Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca (2008) cu teza de doctorat „Procedura contravenţională”, cadru didactic la Facultatea de Drept a Universităţii din Oradea, avocat în Baroul Bihor, membru fondator al Institutului de Drept Public şi Ştiinţe Administrative al României.

Lucrarea, întemeiată în mare parte pe practica instanţelor române în materia contravenţiilor rutiere şi având la bază documentarea autorului intinsa pe mai mulţi ani, pentru elaborarea tezei de doctorat în materia procedurii contravenţionale generale, este utilă judecătorilor şi avocaţilor care se confruntă zi de zi cu o veritabilă „avalanşă” de plângeri contravenţionale rutiere.

De asemenea, ea poate fi folosită ca un îndrumar pentru agenţii constatatori la încheierea de procese-verbale corecte, cu respectarea drepturilor contravenientului, a ordinii publice, a siguranţei în trafic şi, nu în ultimul rând, a legislaţiei în vigoare.

Prezentarea lucrarii a fost facuta de domnul Comisar Șef Lucian Diniță, Directorul Directiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, care a semnat si prefata lucrarii, de domna profesor Dana Apostol Tofan de la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti si de domnul director general al Editurii Universul Juridic, Nicolae Cirstea.

La Forumul International pentru Siguranta Rutiera au participat reprezentanti ai Directiei Rutiere din cadrul I.G.P.R., Ministerului Administratiei si Internelor, Politiei Romane, Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, Asociatiei Victimelor Accidentelor Rutiere, Prevention Rutiere Internationale dar si reprezentanti a 10 state: Spania, Tunisia, Ucraina, Italia, Marea Britanie etc

Obiectivul principal al acestui eveniment a constat in promovarea educatiei rutiere si a conceptelor menite sa asigure prevenirea victimizarii prin accidente rutiere si a consecintelor acestora.

* * *

„Lucrarea de faţă, întemeiată în mare parte pe practica instanţelor române în materia contravenţiilor rutiere şi având la bază documentarea de mai mulţi ani pentru elaborarea tezei de doctorat în materia procedurii contravenţionale generale, este utilă judecătorilor şi avocaţilor care se confruntă zi de zi cu o veritabilă „avalanşă” de plângeri contravenţionale rutiere. De asemenea, ea poate fi folosită ca un îndrumar pentru agenţii constatatori la încheierea de procese-verbale corecte, cu respectarea drepturilor contravenientului, a ordinii publice, a siguranţei în trafic şi, nu în ultimul rând, a legislaţiei în vigoare.

Prin ordonarea logică a problemelor abordate am încercat ca această lucrare să poată fi utilă şi cetăţeanului (în special conducătorilor auto), problemele juridice fiind tratate obiectiv şi nu doar din punctul de vedere al contravenientului ori al agentului constatator.

Problema probaţiunii în cazul contravenţiilor rutiere, incidenţa marjelor de toleranţă ale aparatelor radar, elementele obligatorii suplimentare ce trebuie conţinute de procesele-verbale încheiate în materia contravenţiilor rutiere, aplicarea jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului în procesele contravenţionale vizând contravenţii rutiere sunt doar câteva dintre problemele asupra cărora m-am aplecat în prezenta lucrare.”

Autorul

* * *

Cartea este foarte intersanta, excelent structurata, practica. Autorul nu fuge de problemele dificile, ci le abordeaza frontal. Lucrarea coboara din planul teoretic pana la nivelul conducatorului auto pentru a-i da o mana de ajutor in intelegerea consecintelor faptelor lui si ale agentului constatator. Imi aduce aminte de www.amenda.ro

In orice caz, cartea merita sa patrunda in biblioteca oricui.

Andrei Savescu

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti