Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
3 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Programul pentru stabilirea volumului optim de munca in instante ongoing

04.11.2010 | JURIDICE.ro
Abonare newsletter

Astazi, 4 noiembrie 2010, Plenul CSM a discutat Programul pentru stabilirea volumului optim de munca si asigurare a calitatii activitatii in instante in anul 2011, cererea Ministerului Justitiei de suspendare provizorie a aplicarii Programului pentru stabilirea volumului optim de munca si asigurarea calitatii activitatii in instante in anul 2010 precum si propunerile din cuprinsul raportului privind imbunatatirea Programului pentru stabilirea volumului optim de munca si asigurarea calitatii activitatii in instante in anul 2011.

Prezent la dezbateri, ministrul Catalin Predoiu a reformulat cererea in sensul opririi derularii acestui program pentru ca, urmare a discutiilor purtate, propunerea a fost de includere a reprezentantilor Ministerului Justitiei care sa lucreze alaturi de membrii CSM la acest program.

Desi nu mai este membru CSM, jud. Alexandrina Radulescu, in calitate de coordonatoare a Grupului de lucru privind volumul optim, a evidentiat beneficiile programului, in vreme de jud. Emanuela Dulgheru, presedintele Judecatoriei sectorului 2, a aratat, concret, avantajele derularii programului la aceasta instanta.

Plenul a decis continuarea derularii acestui program, potrivit unui comunicat al CSM.

Astfel, din analiza efectuata asupra modului de functionare a programului, a rezultat, potrivit comunicatului CSM, “cresterea numarului cauzelor solutionate in primele 6 luni ale anului 2010, raportat la aceeasi perioada a anului 2009, astfel:

– judecatorii de la judecatorii au solutionat in prima jumatate a anului 2010 un numar de 751.417 dosare, fata de 570.789 dosare in perioada corespunzatoare anului trecut, ceea ce inseamna o crestere a eficientei actului de justitie cu aproape 25%;

– la nivelul tribunalelor au fost solutionate in primul semestru al anului 2010 un numar de 269.336 dosare in raport cu un numar de 255.630 dosare solutionate in perioada corespunzatoare a anului trecut          ( crestere de peste 5% ). Judecatoriile si tribunalele  au implementat programul privind stabilirea volumului optim de munca, in majoritate, iar eficienta acestuia la nivelul lor a fost dovedita.

Ca urmare a consultarii instantelor majoritatea judecatorilor au solicitat continuarea programului privind volumul optim de activitate in instante. Un numar de 2911 judecatori, reprezentand un procent de 73,36% din totalul numarului de judecatori ( 3968 ) s-au pronuntat pentru continuarea aplicarii lui.

Majoritatea magistratilor apreciaza ca prin derularea programului a avut loc o crestere a calitatii actului de justitie, element ce urmeaza sa fie analizat dupa derularea programului pentru o perioada de un an.

Curtea de Apel Bucuresti, una dintre cele mai mari instante din tara, a aratat ca la nivelul acesteia, alocarea primului termen de judecata s-a realizat in raport de numarul maxim de dosare si nu potrivit regulilor stabilite prin programul privind stabilirea volumului optim de munca in instante, astfel incat motivul acordarii unor termene indelungate nu rezulta din implementarea acestui program.  Analiza efectuata de Ministerul Justitiei cu privire la modul de functionare a programului si a impactului acestuia asupra celeritatii actului de justitie avand ca exemplu Curtea de Apel Bucuresti pleaca astfel de la o premisa eronata.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit ca aplicarea Programului pentru stabilirea volumului optim de munca releva date necesare pentru compararea volumului de activitate intre instante in functie de aceiasi parametri, element necesar redistribuirii posturilor intre instante in functie de gradul de incarcare pe baza unor elemente concrete.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a retinut ca functionarea programului releva faptul ca, alocarea unor termene de judecata indelungate este determinata  de cresterea permanenta a volumului de munca la instante.  Aceasta problema de importanta maxima pentru sistemul judiciar trebuie sa fie  rezolvata prin alocarea resurselor materiale si umane, dimensionate corect in raport cu volumul de activitate.”

Vom reveni cu detalii.

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Au fost scrise până acum 3 de comentarii cu privire la articolul “Programul pentru stabilirea volumului optim de munca in instante ongoing”

 1. cetateanu spune:

  nu stiu cit de MODERAT ne credeti…
  adica daca s-au solutionat cu 25 % mai multe dosare a crescut calitatea actului de justitie ?
  analiza este pur cantitativa ! atunci de unde concluzia ca a crescut calitatea actului de justitie ?

 2. Instante „ongoing”?

  De ce nu boing-boing!?
  Ca asa fac cu dosarele. Le paseaza de la o instanta la alta, ca mingea de ping-pong.

 3. Avocatul spune:

  Da. Am avut un dosar la Judecatoria Brasov, ce a avut ca obiect somatie de plata. Acest dosar a avut binenteles un numar de dosar. Impotriva ordonantei partea adversa a formulat cerere in anulare. Aceasta cerere a capatat un alt numar de dosar. Hotararea de respingere a cererii in anulare a avut o omisiune si a trebuit sa formulez o cerere de completare a hotararii. Aceasta cerere a capatat un alt numar de dosar. Ulterior am formulat cerere de legalizare a hotararii si aceasta cerere a capatat si ea un numar de dosar.
  Cu ceva timp in urma toata aceasta poveste ar fi avut un singur numar de dosar eventual doua (somatia de plata si cererea in anulare). Acum judecatoria poate spune ca a solutionat cu 50% mai multe dosare. Multumim din inima d-lor judecatori.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week