Soarta CSM se va transa la CCR
5 noiembrie 2010 | JURIDICE.ro, Iulian URBAN

Cel mai probabil marti 9 noiembrie 2010 vor avea loc la Comisia Juridica din Senat audierile pentru candidatii societatii civile la ocuparea unui loc in CSM. Pe langa luptele care se duc in jurul acestei chestiuni , despre care am scris aici, se adauga noi probleme majore.
In primul rand deja catre Comisia Juridica din Senat se indreapta contestatiile formulate de unele asociatii profesionale ale magistratilor la adresa magistratilor care au candidat si obtinut un al doilea mandat in CSM.
Sigur, in conditiile in care aceste contestatii au fost deja respinse de CSM sau se afla in diferite stadii pe la ICCJ, Comisia Juridica din Senat cu greu va putea sa se pronunte asupra unor asemenea cereri, mai ales ca din punct de vedere al legii nu prea are dreptul sa isi bage nasul in voturile deja date de catre magistrati.
Cred ca, de fapt, indiferent de faptul ca Plenul Senatului va valida sau invalida lista membrilor CSM, intentia ambelelor tabere este sa se ajunga la CCR care va avea dificila misiune sa se pronunte asupra problemei constitutionalitatii obtinerii unui al doilea mandat in CSM de catre persoane care au mai avut unul.
Interesant este faptul ca sesizarea CCR se va face de catre… parlamentari, functie de rezultatul votului din Plen, sustinatori ai uneia sau alteia din taberele formate in jurul CSM.
Iar CCR cred ca va pronunta de aceasta data o solutie care nu va fi deloc pe placul magistratilor. Este doar un feeling.
Sa mai adaug faptul ca dezbaterile din Comisia Juridica a Senatului pe marginea listei membrilor CSM care se va inainta Plenului Senatului vor avea un caracter exclusiv si eminamente politic.
Cum in Comisia Juridica votul politic majoritar il are PNL-PSD, rezultatul este unul previzibil.
Desi in plen, voturile la CNI si ANPDCP au demonstrat o extrem de slaba mobilizare a senatorilor puterii, anticipez de pe acum ca la votul CSM mobilizarea la vot va fi egala cu cea similara unei motiuni de cenzura. Asta si pentru ca evolutia aplicarii in practica a legii micii reforme mai ales in privinta termenelor de judecata, va determina implicarea directa pana in ultimul moment a premierului si ministrului Justitiei, tocmai datorita actului de fronda al CSM care refuza sa renunte la normarea muncii.
Nori negri anunta lupte dure in Senat in jurul CSM si am impresia ca se va juca soarta Justitiei pe urmatorii cel putin 10 ani de zile.
Iulian URBAN
senator, vicepresedinte al Comisiei Juridice a Senatului Romaniei