Secţiuni » JURIDICE NEXT » Universitaria
Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi

Cardinalul Zenon Grocholewski – Doctor Honoris Causa a UAIC
08.11.2010 | Anemarie LAZARESCU

Secţiuni: UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi a conferit titlul de Doctor Honoris Causa, Cardinalului Zenon Grocholewski, prefect al Congregatiei pentru Educatia Catolica din Vatican. Ceremonia a avut loc vineri, 5 noiembrie 2010.

Potrivit unui comunicat al UAIC, Cardinalul Zenon Grocholewski s-a nascut in 1939, in Polonia. In 1963 a fost hirotonit preot, iar in 1972 a obtinut doctoratul in Drept Canonic la Universitatea Gregoriana din Roma. In acelasi an a inceput sa lucreze pentru Sfantul Scaun, la Tribunalul Suprem Segnatura Apostolica.

In 1974 a obtinut Diploma de Avocat la Sacra Romana Rota. In cadrul Tribunalului Suprem Segnatura Apostolica, din 1982 si pana in 1998 a indeplinit misiunea de secretar, iar din 1998 si pana in 1999 cea de prefect.

La data de 6 ianuarie 1983 a primit consacrarea episcopala din mainile Papei Ioan Paul al II-lea, iar in 16 decembrie 1983 a fost ridicat la demnitatea de arhiepiscop.

Este Prefect al Congregatiei pentru Educatia Catolica inca din15 noiembrie 1999, iar in Consistoriul din 21 februarie 2001 a fost creat Cardinal de Sfantul Parinte Ioan Paul al II-lea.

In Curia Romana a desfasurat mai multe activitati legate de pregatirea noului Cod de Drept Canonic, de reforma Curiei Romane si de pregatirea Legii fundamentale a Statului Cetatii Vaticanului. A fost membru al Comisiei de Disciplina a Curiei Romane, Presedinte al Comisiei pentru Avocati, membru al Comitetului Pontifical pentru Congresele Euharistice Internationale si Presedinte al Curtii de Casatie a Cetatii Vaticanului.

In present, este membru al Congregatiilor pentru Doctrina Credintei, pentru Cultul Divin si Disciplina Sacramentelor, pentru Episcopi, pentru Evanghelizarea Popoarelor; este membru al Tribunalului Suprem Segnatura Apostolica si al Consiliului Pontifical pentru Interpretarea Textelor Legislative; este Presedinte al Operei Pontificale pentru Vocatiile sacerdotale, al Comisiei Interdicasteriale Permanente pentru Formarea candidatilor la Ordinele Sacre si al Comisiei Interdicasteriale Permanente pentru o mai echitabila impartire a preotilor in lume.

Cardinalul Zenon Grocholewski a fost Profesor la Facultatea de Drept Canonic a Universitatii Pontificale Gregoriana (1975-1999), a Universitatii Pontificale din Lateran (1980-1984) si al „Studio Rotale” (1986-1998).

Este membru al Asociatiei canonistilor si academician de onoare al Academiei Pontificale Sf. Toma de Aquino. A primit doctoratul „honoris causa” din partea mai multor Universitati.

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti