Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Ungaria vrea sa limiteze puterile Curtii Constitutionale


9 noiembrie 2010 | JURIDICE.ro, Iulian URBAN
Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

In vreme ce in Romania, senatorul maghiar Gyorgy Frunda se declara socat ca judecatorii CCR nu au raspuns unei comenzi politice care trebuia sa asigure trecerea legii educatiei intr-o forma dorita de UDMR, in tara vecina si „pretena” de unde colegii maghiari obisnuiesc sa „ia lumina” , Guvernul Ungariei ia masuri de limitare a puterilor Curtii Constitutionale a tarii vecine, fara sa vedem parlamentari legandu-se cu lanturi sau dedandu-se la spectacole publice grotesti asa cum observam la noi ca se intampla pe la antene sau irelitatile tv.

De teama ca nu aproba suprataxele, Ungaria vrea sa limiteze puterile Curtii Constitutionale. Cabinetul maghiar nu are alta varianta decât sa limiteze puterile Curtii Constitutionale, în caz contrar asa-numitele “taxe de criza” pe care Budapesta vrea sa le implementeze pentru a acoperi gaurile bugetare ar putea fi declarate neconstitutionale [avand la purtator si experienta tarilor vecine intre care si Romania, unde CCR prin hotararile adoptate a franat de multe ori masurile de reforma ale guvernului], a declarat ministrul ungar al economiei Gyorgy Matolcsy, scrie Portfolio.hu.

Ungaria a introdus în octombrie un sistem de taxe speciale pentru companiile mari din industriile energetica, telecom si de retail, dupa ce în vara a aprobat masuri similare pentru banci. O masura similara este posibila si in Romania [daca are cineva curajul sa o ia!!] intrucat este vorba doar de modificarea legii de functionare a CCR, insa eu personal consider ca dupa toti acesti ani de functionare a CCR, cel mai bun sistem de control al constitutionalitatii intr-o tara precum Romania care este politizata pana in maduva institutiilor sale, ramane desfiintarea CCR si preluarea atributiilor acesteia de catre ICCJ care ar ramane sa functioneze in complet de doar noua judecatori, care pe langa atributiile de control a constitutionalitatii legilor, ar trebui sa unifice practica intre Curtile de Apel devenite la randul lor instante de casatie.

Iulian URBAN
senator, vicepresedinte al Comisiei Juridice a Senatului Romaniei

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro