Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Publicare articolePublicare comunicatePreluare RSSNewsletters
SelectedTop LegalAvocaţiConsilieri juridiciExecutoriNotariatSistemul judiciarStudenţi
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Flux informații

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, Doctor Honoris Causa a Universitatii din Bucuresti. Cum a fost

9 noiembrie 2010 | Laurentiu PETRE, Laurentiu PETRE, iLwT

Cuvantul de deschidere al evenimentului i-a apartinut domnului prof. univ. dr. Ioan Panzaru, rectorul Universitatii din Bucuresti. Domnia sa a apreciat ca CE a avut un rol esential in aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. In momentul de fata Romania este stat membru cu drepturi depline dar si cu obligatii pe masura. Domnul rector a subliniat meritele incontestabile ale domnului José Manuel Barroso in ceea ce priveste evolutia si bunul mers al Comisiei Europene, dovada stand si faptul ca se afla deja la cel de-al doilea mandat de presedinte.

Referitor la personalitatea domnului Barroso, domnul profesor Ioan Panzaru a mentionat ca a studiat atat dreptul cat si stiintele sociale. Din punct de vedere al aportului sau la evolutia Uniunii Europene, se pot enumera numeroase organisme si institutii pe care le-a infiintat, cel mai important fiind Institutul European pentru Tehnologie si Inovare. Acesta reprezinta, in momentul de fata, instrumentul european care garanteaza dezvoltarea si competititivitatea pe plan mondial.

Domnul rector a dat cuvantul prorectorului prof. univ. dr. Mircea Dumitru pentru a expune motivele care au stat la baza inmanarii titlului de Doctor Honoris Causa presedintelui Barroso.

Prof. univ. dr. Mircea Dumitru, prorector

Domnia sa a precizat ca este o mandrie a-l primi pe domnul José Manuel Barroso  in comunitatea academica a Universitatii din Bucuresti, avand in vedere faptul ca reprezinta un exemplu de cariera. Domnul prorector a adaugat faptul ca domnul Barroso  are o pasiune pentru UE. Pentru domnia sa, Uniunea Europeana merge dincolo de mecanismele economice si se bazeaza pe principii precum egalitate, solidaritate, libertate de circulatie etc. UE aduce oamenii impreuna. Valorile si principiile sociale, culturale si economice promovate de domnul José Manuel Barroso au scopul de a defini o comunitate in care cei care se straduie vor fi promovati iar cei saraci fara oportunitati vor fi ajutati sa isi atinga potentialul.

In continuare, domnul profesor Mircea Dumitru a prezentat aspectele esentiale in evolutia profesionala a domnului Jose Manuel Barroso, enumerand totodata si cateva dintre principiile acestuia, si anume: 1. Drepturile omului nu sunt negociabile si 2. UE poate si trebuie sa fie un actor global. Pentru acest din urma obiectiv, UE va trebui sa isi defineasca agenda politica externa si prioritatile, in acest sens, fiind si cele 4 directii generale formulate de Jose Manuel Barroso:

1. depasirea crizei economice

Evenimente programate
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
13 septembrieUltimele evoluții jurisprudențiale privind prescripția răspunderii penale
14 septembrieJURIDICE.ro Premier Golf Day
16 septembrieAccidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrieȘcoala Superioară de Cadre
19 septembrie 2024Impactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrieFraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrieNoutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrieJURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrieAvocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrieStart Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrieDacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrieImpactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrieAbilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrieJURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrieFraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrieSocial Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrieStart Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrieJURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025The Congress / The biggest legal event

2. restaurarea cresterii economice si a dezvoltarii.

3. crearea unui spatiu al prieteniei

4. definirea unui buget UE modern

In incheiere, domnia sa a subliniat faptul ca UE si statele care o formeaza sunt interdependente. Niciuna nu isi poate atinge pe deplin scopurile fara suportul celeilalte. Astfel, UE trebuie sa fie mai mult decat un grup de 27 de state.

Rectorul Ioan Panzaru i-a inmanat titlul de Doctor Honoris Causa domnului Jose Manuel Barroso, invitandu-l sa ia cuvantul.

José Manuel Barroso

A adresat cuvantul de inceput in limba romana, precizand ca este o mare onoare pentru domnia sa primirea titlului de Docorate Honoris Causa din partea Universitatii din Bucuresti, una dintre cele mai mari si prestigioase din Romania.

In continuare, s-a folosit de aceasta ocazie pentru a plati un tribut fata de unii dintre cei mai renumiti alumni ai acestei universitati, printre care Constantin Radulescu Motru, Mircea Eliade, George Emil Palade, Mircea Cartarescu etc.

Discursul domniei sale s-a centrat pe trei probleme centrale:

  1. Semnificatia si importanta extinderii din 2004-2007, una dintre principalele realizari ale Europei in primul deceniu al secolului 21.
  2. Parteneriatul economic dintre UE si Romania.
  3. Parte dintre prioritatile UE in politica externa

Domnia sa este convins ca aceasta extindere a UE de la 15 la 27 de state, intr-o maniera pasnica, va ramane in istoria Uniunii ca una dintre cele mai mari realizari ale comunitatii. Cu toate acestea, nu trebuie sa ne complacem intr-un sentiment de triumf asupra democratiei si pacii pentru ca toate aceste procese nu sunt lineare, pe cat de greu se castiga, pe atat de usor se pot pierde. De aceea trebuie sa ne straduim mereu sa le pastram si sa le intarim.

In contextul reafirmarii constante a valorilor care stau la baza Uniunii, Jose Manuel Barroso a tinut sa mentioneze articolul intitulat “Ideea Europeana”, publicat in 1919 si conceput de catre Constantin Radulescu Motru, alumni al Universitatii Bucuresti. In material se retine ca poporul roman a avut contact cu esenta Europei in toate momentele de rascruce din istoria acestuia. In momente decisive, Europa a fost readusa in constiinta publica si acesta este motivul pentru care romanii nu pot trai decat in comuniune cu Europa.

Trecand la situtia economica globala, Barroso a subliniat faptul ca statele membre nu trebuie sa isi faca iluzii ca instabilitatea economica a trecut. Cateva state, printre care si Romania, inca sunt nevoite sa aplice politici fiscale neplacute pentru populatie. In acest sens, UE isi reafirma angajamentul de a asista Romania din punct de vedere economic. De asemenea, chiar daca din anul urmator va incepe cresterea economica, eforturile trebuie sa continue, mai ales in ceea ce priveste deficitul bugetar precum si asigurarea unei economii sustenabile in viitor.

In ceea ce priveste prioritatile UE, acesta a mentionat ca cele mai importante sunt:

  1. Crearea de locuri de munca
  2. Investirea in inovatie, atat prin stimularea sectorului privat cat si prin promovarea universitatilor de top din Europa.
  3. Intarirea pietei unice
  4. Construirea urmatorului buget, care trebuie sa fie ambitios, inteligent, inovativ si in acelasi timp sa poata sa conserve solidaritatea dintre statele membre.

In incheiere, a tratat problema politicii externe a UE in care Romania joaca un rol important, mai ales in ceea ce priveste politica de extindere si de buna vecinatate. A reafirmat importanta parteneriatului strategic cu Rusia precum si a celui cu Statele Unite.

La final, Jose Manuel Barroso a sintetizat ideea centrala a discursului, aceea ca Uniunea Europeana trebuie privita ca un proiect in continua transformare si evolutie.

Rectorul Ioan Panzaru i-a multumit domnului Barroso pentru discurs. In incheiere, domnia sa a adresat problema perspectivei asupra integrarii si cetateniei UE, care in Romania depinde de la o regiune la alta. Problema este privita si perceputa intr-un anumit fel la Bucuresti si intr-un cu totul alt fel in Transilvania, la Cluj, sau in Moldova la Iasi. Domnia sa a concluzionat ca principala noastra preocupare trebuie sa fie integrarea prin dezvoltare.

Pentru Juridice.ro, Laurentiu PETRE, iLwT

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Materii / Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul securităţii sociale
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Drepturile omului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu
Studii
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Top Legal
Avocaţi
Consilieri juridici
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Revista revistelor juridice
Wisdom stories

J   Servicii   Membership   Comunicare   Documentare   Legal Talent Search   Partnership   Servicii tehnice