Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Laura Andrei: „Visul de a judeca de pe o zi pe alta acelasi dosar va putea deveni realitate atunci cand fiecare magistrat va avea de solutionat un numar rezonabil de dosare”
09.11.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Jud. Laura Andrei, vicepresedintele Tribunalului Bucuresti, a declarat intr-un interviu pentru Q-magaizne:

Ref. Mica reforma: “Această lege e un prim pas pentru o funcţionare mai bună a sistemului judiciar, dar nu este totul. O justiţie eficientă presupune în momentul de faţă asumarea ca prioritate pentru executiv a politicilor de structurare pe noi baze a funcţionării instanţelor şi parchetelor. E necesară o implicare reală în regândirea schemelor de personal, în stabilizarea legislaţiei, în întărirea statutului magistraţilor. Prin legea „micii reforme” am convingerea că se vor putea realiza proceduri mai rapide, dată fiind eliminarea unor căi de atac, ori simplificarea procedurilor de citare. Însă visul de a judeca de pe o zi pe alta acelaşi dosar va putea deveni realitate atunci când fiecare magistrat va avea de soluţionat un număr rezonabil de dosare. Am încercat să-mi imaginez cum ar fi ca în Tribunalul Bucureşti să se fixeze simultan termene într-o singură zi pentru toate dosarele aflate pe rol, iar ele nu sunt puţine – 100.000 şi credeţi-mă că nu am găsit o formulă de management organizaţional care să-mi dea o soluţie viabilă.”

Ref. CSM: „Existenţa unui organism independent de gestionare a carierei magistraţilor este esenţială pentru orice stat de drept. Cred sincer că toate acţiunile CSM au vizat protejarea inamovibilităţii şi independenţei magistraţilor, precum şi o îmbunătăţire a sistemului judiciar. Consiliul a apărat atunci când a fost cazul şi a luat măsuri împotriva celor care au greşit atunci când s-a impus. Poate că nu şi-a făcut reclamă cu măsurile disciplinare luate împotriva magistraţilor ce şi-au încălcat atribuţiile, dar CSM în toţi aceşti ani a acţionat obiectiv. Dacă au fost segmente de activitate care şi pentru magistraţi au părut uneori inexplicabile acestea au vizat unele decizii legate de promovarea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie unde criteriile de selecţie nu au fost foarte transparente. Cu atât mai mult acum, în perioada de pregătire a alegerilor pentru noul consiliu cred că funcţionarea acestui mecanism de autoguvernare al magistraturii este necesară şi am convingerea că fiecare judecător, atunci când va vota, va vota pentru echilibru, transparenţă şi fermitate în acţiunea CSM.”

Ref. cel mai fructuos moment al carierei: „Fiecare şedinţă de judecată pe care o duc la bun sfârşit e o realizare pentru mine. Dar dacă vreţi un rezultat palpabil vă pot spune că finalizarea noului sediu al Tribunalului Bucureşti şi mutarea în acest sediu fără a ne întrerupe activitatea măcar o zi a reprezentat un punct important al carierei mele ca şi conducător de instanţă. Alături de colega mea Mona Lisa Neagoe, Preşedintele Tribunalului Bucureşti, am lucrat luni în şir pe proiectele prezentate de constructor, am fost în permanenţă în şantier şi am ales cu mâna noastră fiecare piesă de mobilier pentru toţi cei 20.000 m.p. de suprafaţă utilă pe care îi are acest sediu. Nopţi în şir am continuat discuţiile de la birou pe telefoane, cu planurile clădirii alături încercând să împărţim cât mai echitabil spaţiile de lucru pentru fiecare membru al colectivului Tribunalului Bucureşti, de la judecător la grefier, de la preşedinte de secţie la avocaţi şi procurori. Dacă vreţi un răspuns care vizează şi o împlinire a mea ca formator în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii, vă pot spune că într-o zi, încheind cursurile de un an de zile cu o grupă, aceştia mi-au spus că vor să-şi exprime percepţia faţă de mine făcându-mi cadou o carte. Prima reacţie a fost să-i refuz, dar am văzut titlul cărţii, „Portretul unei doamne” şi atunci am realizat că poate munca mea a spus mai mult acestor studenţi decât eu îmi pot imagina.”

Ref. următorul obiectiv profesional: „Dacă vă aşteptaţi ca răspunsul meu să vizeze poziţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie vă doi dezamăgi. Îmi doresc să închei actualul mandat de vicepreşedinte al Tribunalului Bucureşti având încrederea şi respectul colegilor mei.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti