Secţiuni » Comunicare profesională
Comunicare profesionalăComunicate profesioniştiEvenimente programateEvenimente recenteOportunităti de carieră

Proiectul de Regulament european in materie de succesiuni internationale si implicatiile sale asupra dreptului roman – Bucuresti, 25 noiembrie 2010
10.11.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională
JURIDICE - In Law We Trust

Centrul de Studii de Drept European (CSDE) al Institutului de Cercetari Juridice din cadrul Academiei Romane şi Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România  organizeaza la data de 25 noiembrie 2010, ora 12.00, la sediul Academiei Romane din Calea Victoriei nr. 125, Sala de Consiliu, Dezbaterea din seria „Consultari europene

«Proiectul de Regulament european in materie de succesiuni internationale si implicatiile sale asupra dreptului roman»

Dezbaterea va fi deschisa printr-o prezentare sustinuta de dl. Mircea Dan Bob, lector la Facultatea de Drept a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Conferinţa va continua cu prezentarea dlui conf. univ. dr. Dan Andrei Popescu, „Proiectul de regulament european în materia succesiunilor internaţionale şi implicaţiile sale asupra dreptului român”. (contribuţie în cadrul grantului CNCSIS 2442 IDEI, Competiţie 2008 „Specificitate şi complementaritate în dreptul privat european”).

Propunerea de Regulament al Parlamentului European si al Consiliului privind competenta, legea aplicabila, recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti si a actelor autentice in materie de succesiuni, precum si crearea unui certificat european de mostenitor (PR), adoptata in toamna anului 2009, este rezultatul unor eforturi concrete si intense facute in directia unificarii juridice europene in materie.

Textul pus in dezbaterea celor interesati, ridica o serie de probleme generate de conflictul dintre necesitatea unui regim unitar si diversele regimuri nationale ce functioneaza in statele membre.

Prezentarea va incerca sa puncteze urmatoarele aspecte:
– optiunile legiuitorului european si scopurile urmarite prin PR;
– principalele puncte de divergenta intre statele membre din continutul PR;
– consecintele adoptarii PR pentru dreptul roman.

Pentru mai multe informatii, puteti consulta:

contextul general al adoptarii proiectului de Regulament

Comisia Europeana saluta lansarea site-ului internet multilingv privind succesiunile

textul integral al proiectului de Regulament

– despre Mircea Dan Bob

De asemenea, cu aceeasi ocazie urmeaza a se prezenta si discuta o lucrare publicata recent de catre Editura Oxford University Press – The Rome II Regulation: The Law Applicable to Non-Contractual Obligations [1], Autor Andrew Dickinson [2]

Confirmarea participarii se face prin e-mail (mihai.sandru@csde.ro) pana la data de 20 noiembrie 2010. Solicitantii sunt rugati sa mentioneze: numele si prenumele, afilierea institutionala si functia, precum si domeniul de interes in materia dreptului european.

Nu se percepte taxa de participare. Locurile sunt limitate, inscrierea participantilor realizandu-se in ordinea cronologica a confirmarilor.

Partener: Societatea de Stiinte Juridice

Partener media: Juridice.ro

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti