Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

CSM apara reputatia profesionala a procurorului George Balan
12.11.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

In sedinta de joi, 11 noiembrie 2010, plenul CSM a decis admiterea cererii de aparare a reputatiei profesionale formulata de George Balan, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, in legatura cu afirmatiile cuprinse in articolul intitulat „Procurorii George Balan si Elisabeta Dragut au mape profesionale cu probleme publicat la 7 octombrie 2010 in ziarul „Cotidianul”.

Potrivit unui comunicat al CSM, „in cererea formulata domnul procuror a apreciat ca sustinerile din articolul susmentionat      i-au afectat reputatia profesionala intrucat  intreaga sa cariera a fost construita intr-o maniera care a exclus orice influenta, cu respectarea dispozitiilor legale si a normelor deontologice ale profesiei de magistrat.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a retinut ca in articolul de presa indicat, in contextul alegerilor pentru calitatea de membru al C. S. M., autorul articolului apreciaza ca numele domnului procuror, alaturi de cel al altei colege „sunt si cele mai controversate.”

In cuprinsul aceluiasi articol, se fac referiri la faptul ca de numele procurorului se leaga scandalul MISA, episod „repus pe tapet chiar de catre domnul procuror George Balan, in vara acestui an”, atunci cand a „iesit la rampa” cu dezvaluiri „tardive” despre presiunile facute asupra procurorilor de caz de ministrul justitiei de atunci, precum si a modului in care s-ar fi implicat in achitarea lui G. B. Domnului procuror i se reproseaza de catre autorul articolului faptul ca a spus, dupa cinci ani, lucruri pe care trebuia sa le spuna la momentul producerii evenimentelor.

De asemenea, se mentioneaza in cuprinsul articolului ca in lumea magistraturii bucurestene este de notorietate faptul ca o parte din ascensiunea profesionala a lui George Balan este legata de numele actualului ministru al apararii, coordonatorul tezei sale de doctorat.

Se arata ca in schimbul  coordonari tezei sale de doctorat, procurorul s-ar fi implicat in tergiversarea unui dosar in care a fost cercetat I.T. deoarece ,,asa cereau interesele ministrului apararii”, prieten bun cu un interlop. Se mai arata ca „dosarul lui I.T., de altfel consistent in infractiuni, in loc sa fie solutionat corect, a fost umplut de procurorul George Balan de vicii de procedura si de aberatii juridice”, iar pe domnul procuror Balan „nu il interesa sa faca lumina in hatisul de infractiuni” in care era implicat I.T., ci doar avea ordin de la coordonatorul sau de doctorat sa il tina cat mai mult timp in arest preventiv, pentru ca in timpul acesta, un alt interlop sa poata prelua „teritoriile detinute de I.T”.

Un alt aspect sustinut de autorul articolului este faptul ca numele procurorului George Balan apare in stransa legatura cu cel al senatorului C. V., cercetat de Directia Nationala Anticoruptie. Astfel, desi doi procurori, ar fi declarat la Directia Nationala Anticoruptie ca au fost prezentati senatorului C. V. de colegul lor George Balan, ,,prieten la catarama cu V.”, procurorul George Balan nu a fost chemat niciodata sa dea declaratii in dosar.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a retinut, pe baza verificarilor efectuate de Inspectia Judiciara, urmatoarele:

Domnului procuror a facut referire la atitudinea ministrului justitiei in legatura cu presiunile la care procurorii au fost supusi cu prilejul instrumentarii dosarului MISA,  in contextul in care a

raspuns unei intrebari puse de jurnalisti, cu ocazia unui interviu pentru promovarea proiectului sau, de candidat la un loc de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Modul in care candidatii aleg sa-si promoveze candidatura pentru dobandirea calitatii de membru al Consiliului Superior al Magistraturii este o optiune personala.

Verificarile efectuate de Inspectia judiciara au relevat ca la data de 6 octombrie 2003, organele de urmarire penala s-au sesizat  din oficiu cu privire la faptele comise de mai multe persoane, membri sau adepti M.I.S.A., care au savarsit fapte apreciate ca fiind infractiuni. La data de 12.03.2004, impotriva lui B. G. s-a dispus inceperea urmaririi penale.

In anul 2005, la solicitarea ministrului justitiei de atunci, Inspectia Judiciara de pe langa Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a efectuat verificari pentru a se stabili ,,daca procedurile judiciare au fost declansate impotriva lui B. G. la comanda politica, iar solutiile procurorilor si hotararile pronuntate de judecatori au fost rezultatul presiunilor politice”. In urma verificarilor efectuate atunci de catre Inspectia judiciara s-a concluzionat ca „din examinarea tuturor circumstantelor cauzei, nu au rezultat indicii care sa conduca la concluzia ca acuzatiile formulate impotriva acestuia  s-au datorat unei comenzi politice”.

De altfel, domnul procuror a relevat si cu prilejul efectuarii verificarilor de catre Inspectia judiciara, in anul 2005, presiunile efectuate de catre ministrul justitiei de atunci asupra procurorilor care instrumentau dosarul M.I.S.A.

In ceea ce privesc acuzele potrivit carora domnul procuror George Balan s-ar fi implicat in tergiversarea unui dosar in care era cercetat I.T., verificarile efectuate au relevat ca incepand cu anul 2004, de cand domnul George Balan a coordonat activitatea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, la aceasta unitate de parchet nu a fost inregistrat niciun dosar in care sa fi fost cercetata aceasta persoana. De asemenea, a rezultat ca domnul procuror George Balan nu a instrumentat sau coordonat vreun dosar in care a fost cercetat I. T.

S-a retinut astfel ca sustinerile din cuprinsul materialul de presa potrivit carora domnul procuror George Balan ar fi intervenit pentru tergiversarea unui dosar in care era cercetata o anume persoana, ca urmare a unor legaturi cu lumea politica, sunt simple afirmatii, nesustinute de realitate.

De asemenea, pentru numirea domnului procuror George Balan in functiile de conducere pe care acesta le-a detinut au fost urmate procedurile prevazute de lege, iar ultima functie de conducere a fost ocupata printr-un concurs organizat de Consiliul Superior al Magistraturii.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii pe baza verificarilor efectuate de Inspectia judiciara a retinut de asemenea, ca domnul George Balan l-a cunoscut pe senatorul C. V., cu multi ani in urma (aproximativ 13-14 ani), insa nu a tinut legatura cu acesta. Faptul ca, in procedura instrumentarii dosarului penal in care senatorul C.V. este cercetat, domnul procuror nu a fost citat ori audiat, confirma odata in plus faptul ca intre domnul procuror George Balan si senatorul C. V. nu a existat vreo relatie neprincipiala, astfel cum eronat se sustine in articolul de presa.

Reputatia profesionala a magistratului, ca element intrinsec al imaginii sale publice, defineste un ansamblu de insusiri care vizeaza abilitatile sale umane si profesionale, asa cum sunt receptate in convingerile si atitudinea grupului profesional din care face parte si care, impreuna, converg spre conturarea unui anumit prestigiu profesional si moral in randul colectivitatii.

Astfel,  s-a retinut ca aprecierile subiective si expresiile denigratoare din articolul publicat in ziarul „Cotidianul”, nu sunt sustinute de argumente faptice, de date si imprejurari concrete si concludente, ceea ce  tradeaza intentia autorului de a crea o campanie defaimatoare de natura   sa-l discrediteze profesional, social si moral pe domnul procuror George Balan.

Avand in vedere situatia de fapt, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat ca gravitatea afirmatiilor neconforme cu realitatea, continute in articolul mentionat, precum si impactul negativ al acestora in randurile opiniei publice sunt de natura sa lezeze grav si nejustificat reputatia  profesionala si imaginea publica ale domnului procuror George Balan. Pe cale de consecinta, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a considerat pe deplin intemeiata cererea de aparare a reputatiei profesionale formulata de domnul procuror si a procedat la admiterea ei.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti