Admitere in magistratura. In ianuarie 2011 se scot la concurs inca 100 de posturi. DISCUTIILE
16 noiembrie 2010 | JURIDICE.ro
Asa cum informam, Plenul CSM a decis joi, 11 noiembrie 2010, organizarea unui nou concurs de admitere in magistratura in anul 2011, pentru 100 de posutri (50 pentru judecatori si 50 pentru procurori).
Florica Bejinaru: Dat fiind ca la concursul de admitere din vara de la INM au fost admisi doar 72 de candidati, pentru ocuparea diferentei pana la 200 de posturi, am decis organizarea unei nou concurs. Din discutiille avute cu conducerea INM a rezultat ca doar pentru 100 de posturi din cauza capacitatii reduse. A aparut necesitatea modificarii legii in sensul organizarii unui astfel de examen ori de cate ori este necesar. Ministrul a spus ca sustine Consiliul in aceasta initiativa. Am solicitat sa se faca prin ordonanta de urgenta modificarea legii insa astazi am primit un proiect de lege pentru avizare. O intreaba pe secretarul de stat Lidia Barac daca s-a renuntat la calea modificarii prin ordonanta de urgenta.
Lidia Barac: a raspuns ca nu.
Florica Bejinaru: propunem avizarea favorabila.
Virgil Andreies: textul pe care l-a propus Comisia Juridica e mai bun in sensul ca s-a propus introducerea prevederii sa existe aceasta posibilitate de organizare si pentru alte situatii, propunerea Ministerului Justitiei era sa se recurga la aceasta posibilitate doar pentru anul 2011.
Dan Lupascu: modalitatea principala de acces in magistratura este prin INM. Accesul in magistratura prin concurs al celor cu 5 ani vechime in functii juridice este modalitate complementara. Se propune anual sau ori de cate ori este nevoie, acesta fiind argument in plus pentru organizarea examenului de admitere in magistratura.
Dan Chiujdea: un argument suplimentar este acela ca in ultimul raport de tara se solicita uniformizarea pregatirii profesionale initiale.
Dan Lupascu: deci avizul este pozitiv cu observatiile mentionate.
Lidia Barac: nu a fost criza de candidati la sesiunea din vara la concursul de admitere in magistratura. Ar fi oportun sa discutam nota pe care am facut-o anul trecut. E foarte important sa auzim pozitia INM.
Ana Labus: am avut in cadrul Comisiei de Resurse Umane discutii cu conducerea INM, am cazut de acord ca exista posibilitatea solutionarii de o maniera destul de concreta. Am stabilit, de asemenea, modalitatea de unificare a programului de formare initiala pentru cei care deja au inceput in octombrie cu cei care vor intra in ianuarie 2011, astfel incat la 1octombrie 2011 cele doua serii sa inceapa impreuna anul II. Absolut toate observatiile formulate de INM au fost rezolvate impreuna.
Florica Bejinaru: organizarea unui nou concurs va presupune un efort deosebit atat pentru formatori cat si pentru auditori. Totul va fi de o transparenta totala pentru a se cunoaste acest aspect.
Constantin Branzan: la data de 9 septembrie 2010 cand am constatat ca sunt doar 72 de candidati admisi, am incercat sa facem o simulare a calendarului pentru concurs pentru a mai organiza un concurs in 2011. Am organizat o sedinta a Consiliului Stiintifc si am facut o analiza a conditiilor indeplinite (modificare legislativa, probleme referitoare la bani, spatiu, etc.). Am fost de acord ca trebuie sa facem toate eforturile sa putem sa pregatim pentru sistem circa 170 de auditori care sa intre in activitate in 2012. A crescut numarul celor care vor sa vina la INM. 1600 de oameni vor participa la concurs acum pentru cei cu 5 ani vechime. Consider ca atata vreme cat se va face modificarea legislativa exista bani pentru organizarea acestui concurs. „E o chestiune de interes national, in acceptiunea noastra.”
Ana Labus: „nu-i asa domnule director ca au fost rezolvate toate inconvenientele?”
Constantin Branzan: Da.
Laura Codruta Kovesi: daca se aproba organizarea unui concurs pe o lege care nu exista, doua probleme se ridica:
1. va fi aprobata legea?
2. va fi aprobata legea in forma dorita?
Florica Bejinaru: acest concurs va fi organizat in baza legii actuale, modificarile se refera la organizarea concursului de admitere din vara anul viitor, acela ar putea sa fie sub semnul intrebarii.
Laura Codruta Kovesi: „sa nu inteleaga nimeni ca ma opun, s-ar putea sa existe contestatii.”
Ana Labus: refuza sa creada ca legislativul nu va putea fi convis de necesitatea organizarii unui al doilea concurs de admitere la INM, nu vede niciun impediment din punctul acesta de vedere.
Florica Bejinaru: e de notorietate ca nu este vointa politica pentru reformarea sistemului judiciar, „noi spunem de cativa ani ca una din probleme e resursa umana”.
Lidia Barac: nu e vorba de vointa politica, Ministerul Justitiei a promovat actul normativ in acest sens. La MJ a venit o nota de la INM privind organizarea examenului din ianuarie 2011. „Acest document arata ca efectele unui astfel de concurs nu sunt tocmai bune… Asteptam ca domnul Branzan sa ne explice.”
Ana Labus: e vorba de nota discutata ieri la Comisia de Resurse Umane.”Din moment ce am stabilit ca exista posibilitatea depasirii obstacolelor, nu cred ca un atare material ar putea sa faca obiectul de studiu al legislativului.”
Constantin Brinzan: crede ca e o neintelegere. „In septembrie ne-am preocupat sa identificam conditiile si cauzele. Daca am spus ca sunt incoveniente, asa le-am numit noi atunci.Daca se speculeaza acum, imi pare foarte rau. As propune ca un reprez entant al INM si unul al CSM sa mearga la Guvern sa sustina proiectul.”
Dan Chiujdea: „noi azi avem pe rol daca organizam un concurs. Se ridica foarte multe probleme. Promotia care a intrat acum e de 72.”
Lidia Barac: 69.
Dan Chiujdea: „nu vom putea sa le uniformizam optiunile. Pe actuala lege, putem organiza concurs la anul. Nu ne putem permite ca peste 2 ani sa fie 35 de judecatori si 35 de procurori. Cei care au intrat anul acesta aveau alocate 100 de posturi de judecator si 100 de procuror. S-ar putea ca toti sa opteze pentru functia de judecator sau cea de procuror. Nu se poate face unificarea cu cei care vor intra la anul. Este vorba de alt examen, alte conditii, alte posturi.”
Dan Lupascu: „dupa entuziasmul de acum scurta vreme, Ministerul Justitiei, Parchetul General, INM ezita.”
Laura Codruta Kovesi: „sunt de acord, nu-mi rastalmaciti vorbele”.
Dan Lupascu: „nu am terminat. Din punctul meu de vedere, doamna Procuror General are dreptate. Legea prevede ca examenul se organizeaza anual. Consecinta e una singura: concursul se organizeaza anual si l-am epuizat pentru anul 2011, daca nu se modifica legea. Sunt o serie de dificultati semanlate de INM. Daca nu plecam alaturi de MJ, ne trezim ca se intampla ca la normarea muncii. S-ar putea sa organizam un concurs care sa se intoarca impotriva noastra. Ce garantie avem ca se va adopta?”
Lidia Barac: despre ce incertitudine este vorba cata vreme aveti pe masa proiectul de lege? Totul e cert din punct de vedere al Ministerului Justitiei.
Dan Lupascu: aveti garantii de la Ministerul Finantelor?
Lidia Barac: era vorba de legiuitor.
Laura Codruta Kovesi: propune trimiterea unei scrisori pentru stabilirea unei intalniri cu Parlamentul si Ministerul de Finante,”ca sa avem o garantie ca acest proiect se va discuta in procedura de urgenta. Trebuie modificat un articol nu o intreaga lege.”
Florica Bejinaru: „daca nu-i unificam nu mai exista posibilitatea tehnica de a-i aduce pe toti la acelasi numitor”.
Virgil Andreies: „daca ne hotaram sa-l organizam, el trebuie declansat astazi.”
Cristain Deliorga: intreaba cate locuri vor fi alocate intrucat INM propune 100, iar Directia propune 132.
Diana Ungureanu: INM a facut un presondaj printre auditori in ceea ce priveste repartizarea, optiunea acestora fiind: 50 isi doresc judecator, 20 procuror. „E foarte important sa le asiguram ca pot alege ceea ce-si doresc. Propunem 50 cu 50.”
Florica Bejinaru: „suntem in situatia de a drege ceva nu a iesit in vara.”
Dan Chiujdea: „vreau sa stiu pentru ce votez. Pe buletinul de vot nu scrie cate locuri alocam pentru judecatori si cate locuri alocam pentru procurori.”
Florica Bejinaru: „50 cu 50. Gasiti o soltuie.”
Dan Chiujdea: „132 pentru ca adunati cu cei din anul acesta sa dea 200. Insa acestia nu pot fi amestecati si sa faca toti odata optiunea. Sunt concursuri diferite. Fiecare cand a candidat a stiut un anumit numar de locuri.”
Virgil Andreies: sunt doua concursuri la fel.
Simina Tanasescu: „domnul Chiujdea are dreptate. Sunt doua concursuri diferite.”
Pentru Juridice.ro, Alina Matei
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro