Norme privind aprobarea auditorilor financiari din alte state membre ale UE si din terte tari
17 noiembrie 2010 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 762 din data de 16 noiembrie 2010 a fost publicata Hotararea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din Romania nr. 164/2010 pentru adoptarea Normelor privind aprobarea auditorilor financiari si a firmelor de audit din alte state membre ale Uniunii Europene si din terte tari.
Normele se aplica persoanelor fizice si juridice care poseda o calificare profesionala in audit financiar, atribuita de alt stat membru al Uniunii Europene sau de o terta tara, in acord cu reglementarile specifice din acel stat, si care doresc sa exercite aceasta profesie in Romania.
Autoritatea competenta responsabila pentru aprobarea auditorilor financiari si a firmelor de audit din alte state membre ale Uniunii Europene, precum si din terte tari este Camera Auditorilor Financiari din Romania.
Normele cuprind precizari detaliate cu privire la:
– conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca auditorii financiari persoane fizice si juridice autorizate in alt stat membru al Uniunii Europene pentru a fi autorizati ca auditori financiari in Romania;
– documentele pe care trebuie sa le cuprinda dosarul ce va fi depus la sediul Camerei Auditorilor Financiari;
– informatii cu privire la verificarea dosarelor de catre Departamentul de admitere, pregatire continua si stagiari din cadrul Camerei.
Solicitantii, persoane fizice, a caror documentatie este completa vor sustine un test de aptitudini in limba romana, organizat de catre Camera, conform programei stabilite de comisia de examinare.
Persoanele declarate admise la testul de aptitudini organizat de catre Camera vor fi autorizate prin hotarare a Consiliului Camerei.
Solicitantii, persoane juridice, care au dosarul complet vor fi autorizati prin hotarare a Consiliului Camerei.
Camera poate aproba auditori financiari dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene in baza unui protocol privind recunoasterea reciproca a membrilor profesiei incheiat cu organismul profesional din acel stat, cu respectarea cerintelor prevazute in legislatia romana in domeniu.
Camera poate aproba auditori financiari dintr-o terta tara numai in baza unui protocol privind recunoasterea reciproca a membrilor profesiei, cu respectarea cerintelor prevazute de legislatia romana in domeniu.