Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
 1 comentariu

Emil Boc: Curtea Constitutionala nu poate obliga Guvernul sa renunte la procedura asumarii
18.11.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CCR, Content
JURIDICE - In Law We Trust

Premierul Emil Boc a declarat astazi, 18 noiembrie 2010, dupa sustinerea in fata Curtii Constitutionale a argumentelor care au stat la baza sesizarii cu privire la solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala dintre Guvern si Parlament:

„Guvernul a respectat, respecta si va respecta deciziile Curtii Constitutionale. Curtea Constitutionala spune doua lucruri importante in decizia anterioara.

Unu – ca exista un conflict juridic, de natura constitutionala intre Guvern si Parlament cu privire la legea educatiei nationale, prin procedura asumarii raspunderii si, in al doilea rand, Curtea spune: Guvernul nu poate fi obligat sa renunte la procedura asumarii raspunderii, asa cum a solicitat presedintele Senatului, Mircea Geoana.

Noi am respectat aceasta decizie, doar ca, dupa momentul sesizarii Curtii Constitutionale de catre Mircea Geoana, 19 octombrie, au intervenit trei elemente noi care, practic, au stins conflictul juridic dintre Parlament si Guvern pe legea educatiei nationale, prin faptul ca Parlamentul a acceptat continuarea procedurii dupa ce presedintele Senatului a sesizat Curtea Constitutionala. Care sunt aceste trei elemente noi: unu – decizia Birourilor Permanente ale celor doua Camere, din data de 28 octombrie, in dimineata asumarii, de a continua asumarea raspunderii.

Deci, desi au sesizat un conflict, doar prin sesizarea lui Mircea Geoana – si Mircea Geoana nici macar n-a avut votul plenului Senatului pentru a sesiza Curtea Constitutionala, a fost o decizie individuala a presedintelui Senatului, si nu a plenului Senatului – Birourile Permanente au acceptat cu majoritate de voturi continuarea procedurii asumarii.

Doi – plenul reunit in acea dimineata a acceptat cu 336 de voturi pentru, trei impotriva, includerea pe ordinea de zi a asumarii raspunderii.

Trei, cel mai important – primul-ministru, in temeiul articolului 114 din Constitutie, anunta asumarea raspunderii pe legea educatiei nationale, si, nu in ultimul rand, 29 octombrie, depunerea motiunii de cenzura de catre opozitie, ca raspuns la angajarea raspunderii de catre Guvern pe legea educatiei nationale. In conditiile acestea, existenta conflictului juridic constatat de Curte a fost rezolvat prin acceptarea procedurii de catre Birourile Permanente si de catre plenul celor doua Camere, astfel incat, in acest moment, asumarea raspunderii nu mai poate fi oprita pentru ca se incalca, pe de o parte, articolul din Regulamentul sedintelor comune, care spune ca, in cinci zile de la depunere, motiunea de cenzura trebuie sa fie prezentata in plenul celor doua Camere, si incalca articolul 114 din Constitutie, care spune ca, in trei zile de la prezentare, se dezbate si se voteaza motiunea de cenzura.

Parlamentul nu are niciun temei, in acest moment, sa refuze continuare procedurii. Scrisoarea presedintelui Mircea Geoana, adresata primului-ministru, cu privire la renuntarea asumarii, nu are niciun fundament juridic si nu are nicio valoare juridica. Poate fi un gest politic, dar gestul lui Mircea Geoana nu are nici aprobarea plenului Senatului, nici aprobarea plenului celor doua Camere ale Parlamentului. Si atunci, pe buna dreptate se pune intrebarea: cu ce drept, in acest moment, Parlamentul refuza continuarea unei proceduri de asumare. Si ati vazut ca nu exista acelasi punct de vedere intre presedintele Senatului si presedintele Camerei Deputatilor cu privire la continuarea sau necontinuarea procedurii de asumare.

Punctul nostru de vedere, sustinut in fata Curtii, a fost acela ca, in acest moment, suntem intr-un conflict juridic cu Parlamentul – Guvernul cu Parlamentul – din perspectiva faptului ca, asa cum defineste decizia Curtii Constitutionale din anul 2005, prin conflict juridic intelegem situatia in care o autoritate refuza sa indeplineasca atributiile pe care le are, potrivit Constitutiei. Si care sunt atributiile Parlamentului, in acest moment? De a prezenta si dezbate motiunea de cenzura. Deci, suntem intr-un conflict si el poate fi solutionat acum doar prin continuarea procedurii, iar Curtea este invitata sa analizeze acest aspect si sa decida aplicarea Constitutiei. Sa speram ca, din acest punct de vedere, vom avea, cu totii, o aplicare a Constitutiei in litera si spiritului ei.

Curtea nu poate obliga Guvernul sa renunte la procedura asumarii, asa cum a solicitat presedintele Senatului, Mircea Geoana. Deci, prin continuarea procedurii… Va rog inca un lucru: uitati-va la decizia Curtii Constitutionale, in integralitatea ei. Veti vedea ca patru judecatori – si e foarte important acest lucru, dar va rog sa cititi cu maxima atentie – patru judecatori spun ca exista conflict si procedura e neconstitutionala, cinci judecatori spun ca exista conflict, dar ca procedura este constitutionala. Deci, in decizia Curtii, daca analizati si vedeti opinii separate si concurente, veti vedea ca majoritatea Curtii constata ca procedura este constitutionala, poate fi urmata, doar ca exista conflict juridic. Si noi am spus: da, exista conflict juridic, doar ca el s-a rezolvat dupa momentul sesizarii Curtii Constitutionale. Curtea nu putea analiza alte elemente decat acelea pe care le-a avut in sesizarea domnului presedinte al Senatului, Mircea Geoana, din 19 octombrie. Dupa acel moment, au intervenit elemente care au solutionat conflictul declarat de catre Curtea Constitutionala. Pentru ca in decizie sunt urmatoarele pozitii: patru opinii intr-un fel, patru opinii separate si o opinie concurenta. Opinia concurenta spune foarte clar ca exista conflict, dar procedura este constitutionala. Daca adaugam la cele patru pozitii care spuneau ca Parlamentul este obligat sa mearga mai departe cu procedura asumarii, vedeti, in fapt, ca majoritatea judecatorilor Curtii constata ca procedura poate merge mai departe, in baza deciziei anterioare.

Raspunsul Curtii s-a amanat pentru miercurea viitoare, potrivit deciziei de astazi a Curtii.

Va multumesc foarte mult.Ț

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti