Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC
 1 comentariu

Alexandrina Radulescu despre pozitia MJ ref. programul privind volumul optim de munca al instantelor
18.11.2010 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Judecator Alexandrina Radulescu ne-a transmis spre publicare astazi, 18 noiembrie 2010, urmatorul raspuns fata de pozitia Ministerului Justitiei cu privire la programul privind stabilirea volumului optim si asigurarea calitatii in instante, in calitate de coordonator al acestui Grup in perioada cat a fost membru CSM:

„Interesul  Ministrului Justitiei pentru stoparea programului privind volumul optim de munca al judecatorilor provine din doua cauze fundamentale:

1) Doreste sa ascunda consecintele subfinantarii sistemului de justitie,  sa nu isi recunoasca autoritatea si responsabilitatea  pe care o are in calitate de ordonator principal de credite pentru instantele judecatoresti.

In contextul actual al cresterii constante a numarului de dosare si al volumului mare de munca in instante, facand aplicabil principiul simetriei informationale, Consiliul Superior al Magistraturii si-a propus o dezbatere cu privire la consecintele pe care le are finantarea precara a sistemului judiciar roman, fata de cetateni, precum  si neadaptarea  resurselor la cerintele minimale ale procesului echitabil, asumate de Guvernul Romanie in anul 1994.

In cadrul Conferintei Anuale a Grupului de lucru privind volumul optim de munca in instante au fost evidentiate inca odata responsabilitatile pe care fiecare instritutie le are in virtutea autoritatii conferite de lege, iar in acest context este evidenta responsabilitatea Guvernului pentru respectarea termenului rezonabil de solutionare a unei cauze aflate pe rolul instantei de judecata.

Instantele nu pot sacrifica cerintele esentiale ale procesului echitabil privind impartialitatea si competenta  profesionala,  in favoarea exclusiva a unui termen mai scurt de solutionare a cauzelor. Durata procedurilor trebuie sa incorporeze timpul necesar manifestarii valorilor de impartialitate si competenta profesionala  in scopul obtinerii unor hotarari legale si temeinice.

Consiliul Superior al Magistraturii, impreuna cu instantele judecatoresti, au autoritate deplina sa gestioneze aceste valori, care constituie totodata cerinte ale procesului echitabil.

Durata procedurilor poate fi scurtata doar printr-o  politica de alocare corecta a resurselor, in raport cu nevoile concrete ale fiecarei instante. O viteza mai mare de solutionarea cauzelor, in mod rational, presupune  fie costuri mai ridicate, fie o simplificare a procedurilor judiciare, in sensul reducerii sarcinilor de munca ale judecatorilor pentru fiecare dosar sau pentru o categorie mare de dosare.

Pe de alta parte, datele statistice pentru prima jumate a anului 2010 confirma cresterea eficacitatii activitatilor in tribunale si judecatorii:

Procent crestere/scadere dosare intrate si dosare solutionate

intrate solutionate
judecatorii 20,56% 24,04%
tribunale 14,23% 5,09%
curti de apel -5,44% -6,72%

– judecatorii de la judecatorii au solutionat un numar de 751.417 de dosare in prima jumatate a anului 2010, cu 24,04% mai mult decat in prima jumatate a anului 2009 (570.789 dosare);

– judecatorii de la tribunale au solutionat un numar de 269.336 de dosare in prima jumatate a anului 2010, cu 5,09% mai mult decat in prima jumatate a anului 2009 (255.630 dosare);

– judecatorii de la curtile de apel au solutionat un numar de 76.882 de dosare in prima jumatate a anului 2010, mai putin cu 6,72% decat in prima jumatate a anului 2009 (82.050 dosare), consecinta si a faptului ca in primul semestru curtile de apel au inregistrat 79.466 de dosare nou intrate, cu 5,44% mai putine decat in aceeasi perioada a anului 2009 (83.787).

2) In mod eronat  Ministrul Justitiei apreciaza ca instantele din  Romania  nu au obiective clare  sau standarde de atins.

Triunghiul constrangerilor ne ajuta sa observam cu mai multa usurinta dezacordurile  intre ceea ce i se cere unei instante si ceea ce poate sa realizeze, in mod rational, cu resursele alocate la acest moment.

Obiectivele oricarei instante se refera la cerinte de indeplinit, iar standardele la care ne putem raporta, la nivel minimal, sunt prevazute in art. 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Jurisprudenta CEDO ar trebui sa fie un izvor de inspiratie pentru Guvernul Romaniei in efortul de a rezolva problemele structurale ale sistemului judiciar, pentru care este si ramane unic responsabil ( a se vedea jurisprudenta relevanta a CEDO in acest sens – Cauza Union Alimentaria impotriva Spaniei sau  Cauza Guincho impotriva Portugaliei).

Clarificari privind  conceptia  care a stat la baza programului de stabilire a volumului optim de activitate al judecatorilor

Reperele la care face referire ministrul justitiei sunt vechi si nu mai sunt agreate de statele europene care abordeaza  in prezent aceasta tema.

Expertul la care face referire ministrul justitiei  (dl. Jesper Wittrup) a formulat acele recomandari in urma cu sase ani si in contextul unui proiect limitat la cateva obiective specifice, recomandarile formulate in acele conditii nemafiind de actualitate. In prezent  dl. Jesper Wittrup este implicat intr-un proiect  al Institutului de Bussines de la Copenhaga si  in virtutea relatiei de colaborare pe care am stabilit-o cu dansul, am fost de acord ca  una dintre limitarile schemelor clasice ale volumului de munca/normarii (la care face referire ministrul justitiei)  este aceea ca se bazeaza, la acest moment, pe „puncte”sau unitati de timp (indicatori de greutate) fixe. Abordarea noua este aceea de a aloca „puncte” flexibile, astfel incat sa rezolve macar in parte ingrijorarile legate de faptul ca sistemul de puncte este sau nu cu adevarat corect si echitabil, inainte de orice. Astfel, cercetatorii de la Copenhaga au dezvoltat un pachet software  pentru a oferi suport managerial procesului de luare a deciziilor, bazate pe schema volumului de munca. Folosind aceleasi principii, programul privind volumul optim de munca in instante, prin aplicatia ECRIS 4, va trebui sa raspunda acestei cerinte.

Judecator Alexandrina Radulescu”


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Alexandrina Radulescu despre pozitia MJ ref. programul privind volumul optim de munca al instantelor”

  1. lexick spune:

    Bravo …ar trebuii trimis acest raspuns si presei , pentru ca in presa apar de obicei doar opiniile maiestatii sale MJ …
    Va felicit doamna Radulescu , pacat ca nu sunt cat mai multi oameni in acest sistem care sa poate face o analiza obiectiva ca dvs.
    Inca o data bravo.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.