Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Vizite de verificare neanuntate la frontierele Schengen
19.11.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Potrivit unui comunicat al CE, in ciuda beneficiilor pe care libera circulatie le aduce pe teritoriul Uniunii Europene, normele Schengen inca nu sunt aplicate in toate statele membre in mod unitar.

Consecinta este aceea a ingreunarii traficului la punctele de frontiera cu pricina. Ca urmare a acestei constatarii, Comisia Europeana a hotarat imbunatatirea controalelor periodice la frontiere  si introducerea unor controale neanuntate. Principalele nereguli sesizate in acest domeniu de catre CE privesc: dificultati legate de anumite verificari periodice si sistematice; mentinerea obstacolelor in calea fluidizarii traficului; si intarzieri in notificarea introducerii preconizate a controalelor.

In acest sens, CE a decis impunerea unui control mai strict asupra statelor membre in ceea ce priveste respectarea Codului Schengen. Printre masuri se numara: obligativitatea din partea statelor membre de a furniza Comisiei statistici cu verificarile efectuate pe teritoriul lor dar si vizite neanuntate pentru a supraveghea absenta controalelor la frontierele interne.

Acest mecanism de evaluare revizuit si consolidat are ca scop verificarea masurii in care statele respecta normele si dispozitiile Schengen. Pentru a sublinia necesitatea acestui mecanism de verificare, comisarul responsabil pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom a declarat: “Numai in cazul in care normele Schengen sunt aplicate in mod efectiv, consecvent si transparent de catre statele membre, cetatenii europeni pot sa beneficieze pe deplin de libera circulatie.”.

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti