« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Am venit, am crezut, am reusit
20.11.2010 | JURIDICE.ro, Nicolae CIRSTEA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Parafrazand un dicton latin, veni, vidi, vici, v-as impartasi cateva dintre experientele minunate si atat de rare in spatiul public juridic contemporan pe care un proiect special al Editurii Universul Juridic despre care am mai scris si in trecut, si anume REVISTA ROMANA DE DREPT PRIVAT, le genereaza prin festivitatea anuala de acordare a premiilor aflata in acest an la cea de-a treia editie.

Proiect demarat din dorinta de a reaseza cercetarea stiintifica in domeniul dreptului privat intr-o matca bine definita si datatoare de speranta pentru mediul stiintific, RRDP ar fi actualmente, dupa unii autori, cea mai buna revista juridica din Romania. Nu stiu daca este asa sau nu – despre asta ar trebui sa vorbeasca in principal paginile revistei si activitatile din jurul acesteia – cum ar fi, spre exemplu, PREMIILE RRDP, acordate in parteneriat cu asociatiile profesionale ale avocatilor (UNBR), practicienilor in insolventa (UNPIR) si executorilor judecatoresti (UNEJ), care au crezut in acest proiect.

Este evenimentul nostru principal de pe parcursul unui an. Prin acordarea acestor premii, revista incearca sa recompenseze activitatea stiintifica de inalta clasa (cum spune profesorul Marian Nicolae, directorul revistei, in declaratia de intentie publicata in nr. 1/2007 . Desi este un proiect apartinand Editurii Universul Juridic, revista se doreste independenta in acest demers, cauza pentru care, la prima editie, Universul Juridic nu a obtinut niciun premiu. La cea de-a doua editie a obtinut un premiu, iar la aceasta editie a fost marele castigator obtinand doua premii (unul dintre ele prin asociere cu premiul obtinut de profesorul Stanciu D. Carpenaru). Cred ca aceasta evolutie exprima exact dezvoltarea editurii din ultimii ani si aceste premii vin sa incununeze o activitate redactionala a carei crestere cantitativa si, sper, calitativa este vizibila in ultimii 2-3 ani.

Festivitatea, de o incarcatura emotionala cum rar imi este dat sa vad in spatiul public, consta in acordarea a patru premii, si anume (in ordinea crescatoare a importantei lor): premiul „Octavian Capatana” pentru cel mai bun articol publicat in Revista romana de drept privat, castigat anul acesta de Ionut Florin Popa pentru articolul Conformitatea lucrului vandut – intre rigiditate traditionala si functionalism, publicat in numerele 1 si 2/2009; premiul „Henri Capitant” pentru cea mai buna monografie sau teza de doctorat in materia dreptului privat, castigat de dna Juanita Goicovici pentru lucrarea Formarea progresiva a contractului, Editura Wolters Kluwer, Bucuresti, 2009 (acordat in parteneriat cu Asociatia Henri Capitant Romania si UNPIR); premiul „Traian Ionascu” pentru cea mai buna carte a anului pe teme de drept privat, castigat de profesorul Liviu Pop pentru lucrarea Tratat de drept civil. Obligatiile, volumul II, Contractul, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2009 (acordat in parteneriat cu UNEJ). Premiul cel mai important este premiul „Matei B. Cantacuzino” acordat in parteneriat cu UNBR pentru intreaga activitate – OPERA OMNIA. A fost acordat in acest an profesorului Stanciu D. Carpenaru.

Intr-o atmosfera de societate secreta, elitista si, in acelasi timp, exclusivista, festivitatea de acordare a premiilor RRDP pentru anul 2009, alaturi de precedentele doua editii, a beneficiat, alaturi de prezenta dlui Catalin Predoiu, ministrul justitiei, si de prezenta a numeroase personalitati ale vietii juridice romanesti – profesori, magistrati, avocati, notari, executori judecatoresti etc. –, sau, mai bine zis, prieteni ai Editurii UNIVERSUL JURIDIC, veniti sa se alature acestui demers generos de recompensare a activitatii stiintifice de inalta tinuta in domeniul dreptului privat.

Este destul de greu de exprimat in cuvinte emotia care caracterizeaza un astfel de moment si am decis sa publicam varianta video si fotografiile de la aceste 3 editii. Va fi un DVD gratuit (sau mai multe) pe care vi-l vom pune la dispozitie in viitorul apropiat.

Discursurile laureatilor, elogiile prietenilor si ale colegilor si, de ce nu, lacrimile care se „intrezareau” printre cuvintele rostite uneori cu pauze dese, insotite de aplauzele incurajatoare ale participantilor, multumirile adresate persoanelor importante, rememorarea activitatii de cateva zeci de ani si a personalitatii celor care au contribuit la evolutia didactica si stiintifica a laureatilor, au facut si din aceasta editie un moment inaltator si datator de speranta, in sensul ca acest demers al nostru era necesar pentru elogierea activitatii stiintifice a marilor nostri profesori si, totodata, a mai tinerilor colaboratori si autori din domeniul dreptului privat.

Nu putem astepta sa vina cineva din afara spatiului juridic sa ne elogieze profesorii, ci trebuie sa o facem noi, cei care beneficiem de opera domniilor lor, de staruinta si devotamentul cu care zeci de ani s-au dedicat acestui domeniu. Sunt aceia dintre noi, juristii, care isi consacra cu o generozitate si o modestie demne de cele mai inalte cauze o parte importanta a existentei lor scrisului si cercetarii stiintifice de calitate.

Iata de ce cred ca am venit cu acest proiect in atentia dumneavoastra, am crezut in el si am reusit sa-l facem un reper al spatiului juridic actual. Era nevoie de asa ceva…

Nicolae CIRSTEA
UNIVERSUL JURIDIC

 
Secţiuni: Executori judecătorești, Opinii | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD