Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Judecatorii: independenta, eficienta si responsabilitate
22.11.2010 | JURIDICE.ro, Cristi DANILET

Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

In 1994, cand in Romania inca nu se auzise de independenta justitiei, Comitetul Ministrilor din cadrul Consiliului Europei adopta Recomandarea (94) 12 cu privire la independenta, eficienta si rolul judecatorilor, ce urma sa se aplice si in cazul procurorilor unde statutul lor era asemanator cu cel al judecatorilor (cum e si la noi). Am utilizat aceasta Recomandare de-a lungul timpului, incepand cu 2003 cand am redactat o lucrare prin care aratam intentia Guvernului de atunci de a face o reforma de-forma/di-forma promovand trei proiecte de legi care nu erau decat fosta Legea 92/1992 impartita (p.11). In 2006 am tradus toate recomandarile in materie de eficienta si echitatea justitiei care au fost publicate pentru prima data in limba romana mai intai online (INM, CoE), iar in 2008 culegerea a fost publicata si in format tiparit de catre IRDO.

Rec (94) 12 a devenit un text de referinta. Astfel, la nivel mondial, Recomandarea apare in manualele ONU de independenta a justitiei. La nivel european, ea apare mentionata in lucrarile CCJE (Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni) al CoE sau in grupurile de lucru pe statul de drept de la nivel UE. E folosita pentru argumentarea codurilor de conduita sau evaluarea calitatii in justitie. In Romania, Recomandarea nu e folosita numai in documente de reforma, ci chiar si in considerentele unor hotarari judecatoresti (Dec. 1446/2010 a ICCJ)

Anul trecut Comitetul Ministrilor a solicitat CDCJ (Comitet European de Cooperare Judiciara) o actualizare a Rec (94) 12. In febr. 2009 s-a constituit CJ-S-Just (Grupul de Specialisti in Justitie) care a redactat draftul la noua recomandare si memorandul explicativ. Pe 17 noiembrie 2010 Comitetul Ministrilor din cadrul Consiliului Europei a adoptat noua recomandare, Rec (2010) 12 privind judecatorii: independenta, eficienta si responsabilitati.

A se vedea:
Rec (2010) 12EN, FR, RO; Memoriu explicativ (draft)EN
Rec (94) 12EN, FR, RO; Memoriu explicativ EN

Judecator Cristi DANILET
Vicepresedinte Judecatoria Oradea

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti