Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Carti noi de la Editura Universul Juridic
23.11.2010 | UNIVERSUL JURIDIC, Dan Marculescu, UNIVERSUl JURIDIC

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Stimaţi utilizatori ai Juridice.ro, vă prezentăm mai jos cele mai noi apariţii editoriale Universul Juridic:

Dreptul penal roman. Partea generala – Culegere de probleme de practica judiciara pentru uzul studentilor – Editia a VI-a revazuta si adaugita

Autori: Costică Bulai, Constantin Mitrache, Cristian Mitrache, Lavinia Lefterache

Lucrarea este concepută ca o completare necesară a cursului de drept penal, partea generală şi are ca scop înlesnirea cunoaşterii instituţiilor dreptului nostru penal, pornind de la problemele care s-au ridicat în practică în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor legii penale. Formularea problemelor s-a făcut pe baza datelor menţionate în hotărârile judecătoreşti publicate în literatura de specialitate. S-a urmărit prin aceasta ca studenţii
să ia cunoştinţă de realitatea fenomenului infracţional, în diferitele manifestări concrete ale acestuia, de sursa, atât obiectivă cât şi subiectivă, a problemelor ridicate în practică, precum şi de modul cum acestea au fost soluţionate de organele noastre judiciare.
Lucrarea cuprinde două părţi. În partea I sunt prezentate problemele, în ordinea textelor din Codul penal. Am considerat necesar să reproducem, în această parte a lucrării, textele din partea generală a Codului penal, dând astfel posibilitatea studenţilor să raporteze problemele la dispoziţiile legale în legăturăcu care au fost ridicate.
S-a ţinut seama de modificările aduse legislaţiei penale până la 1 iunie 2010.
Partea a II-a a lucrării cuprinde soluţiile problemelor şi literatura de specialitate alcătuită din articole, studii, note şi comentarii privitoare la diferite instituţii ale părţii generale a dreptului penal.

***

Traficul si consumul ilicit de droguri si precursori – Combaterea traficului si consumului ilicit de droguri si precursori prin mijloace de drept penal

Autor: Sabau Georgeta Valeria

Ţinând seama de evoluţia legislaţiei naţionale în materie, precum şi de adaptarea acesteia la reglementările comunitare, monografia îşi propune să ofere o prezentare de ansamblu a doctrinei naţionale şi străine  din domeniul substanţelor psihoactive, în lumina modificărilor şi completărilor prevederilor Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, a dreptului comparat în materie, deopotrivă, fiind avute în vedere şi prevederile dreptului primar şi secundar comunitar.
De asemenea, am căutat ca soluţiile teoretice să fie corelate cât mai complet cu opiniile exprimate şi fundamentate în doctrina de specialitate şi cu soluţiile celei mai recente practici judiciare naţionale, cât şi cu jurisprudenţa Curţii Europene de Justiţie.
Monografia este structurată pe trei părţi; prima parte dedicată controlului internaţional şi comunitar al substanţelor psihoactive, cea de a doua, regimului juridic al drogurilor şi precursorilor în dreptul românesc şi dreptul comparat, şi nu în ultimul rând, combaterii traficului şi consumului ilicit de droguri şi precursori prin mijloace de drept penal.
Caracterul analitic al lucrării conferă uneori opinii diferite, identificând şi clarificând anumite probleme juridice pe care le reclamă practica judiciară naţională.
Lucrarea este utilă atât studenţilor facultăţilor de drept, cât şi altor categorii de jurişti, practicieni
şi teoreticieni ai dreptului.

***

Cai amiabile de solutionare a conflictelor de munca

Autor: Monica Gheorghe

Teza de doctorat constituie o abordare inedită a unui subiect deosebit de complex grefat pe opţiunile contemporane, din ce în ce mai extinse, privind soluţionarea pe cale alternativă a diferendelor (litigiilor/conflictelor) juridice.
Chiar dacă extinderea reglementării şi utilizării căilor de soluţionare alternativă a litigiilor reprezintă într-o anumită măsură un rezultat al efectelor globalizării asupra dreptului, în domeniul conflictelor de muncă, reglementarea mijloacelor de soluţionare a acestora constituie un atribut naţional al fiecărui stat, cu luarea în considerare a normelor OIM şi ale UE.
Deşi intenţia legiuitorului român este, cu certitudine, clară, şi anume aceea ca părţile să încerce soluţionarea conflictului individual sau colectiv de muncă, dintre ele, pe cale amiabilă, transpunerea în legislaţie a acestei intenţii apare ca incoerentă, neclară şi chiar contradictorie. Cu excepţia căilor alternative reglementate legal pentru soluţionarea conflictelor de interese, în rest, legislaţia este stufoasă, necorelată ca soluţii sau chiar marcată de întregi zone confuze.
Lucrarea are ca scop analiza stadiului actual de reglementare al legislaţiei muncii în vederea surprinderii căilor de soluţionare amiabilă a conflictelor de muncă, pentru ca, în final, prin raportare la normele internaţionale şi europene, la sistemele de drept comparat analizate, să se definească un sistem articulat, unitar şi specializat de soluţionare a conflictelor individuale şi colective de muncă, prin mijloace alternative/amiabile.
Pentru prima dată este supusă comunităţii academice, doctrinarilor şi practicienilor din domeniul dreptului o lucrare amplă care cuprinde şi un set de propuneri, ca bază pentru abordări viitoare, atât pe plan doctrinar, cât şi, îndeosebi, pe plan legislativ.

***

Vă dorim lectură plăcută!

Dan Mărculescu, Director Marketing  UNIVERSUL JURIDIC

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti