Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
2 comentarii

Gheorghe Florea si Ion-Ilie Iordachescu despre profesia de mediator
23.11.2010 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Baroul Bucuresti a dat publicitatii luni, 22 noiembrie 2010, pozitia decanului Ion-Ilie Iordachescu exprimata la „Conferinta Nationala a Mediatorilor 2010„, desfasurata in Bucuresti-Rin Grand Hotel, incepand cu 19 noiembrie 2010, cu ocazia prezentarii mesajului Presedintelui UNBR, adresat mediatorilor cu acest prilej.

Avand in vedere imposibilitatea de prezentare a Presedintelui UNBR la „Conferinta Nationala a Mediatorilor 2010”, Decanul Baroului Bucuresti a prezentat mesajul Presedintelui UNBR adresat mediatorilor:

„Doamnelor si domnilor membri ai CONSILIULUI DE MEDIERE,

Stimata doamna presedinte Anca Elisabeta Ciuca,

Stimati invitati,

Va multumesc pentru onoranta invitatia de a participa la conferinta dumneavoastra nationala! Regret  ca  nu  pot participa efectiv la lucrarile acesteia datorita agendei de lucru  planificate cu mult inainte de primirea invitatiei dumneavoastra!

Intr-un timp relativ  scurt  profesia de mediator a inregistrat un numar  semnficativ de membri membri si dispune – pentru coordonarea  sa – de o structura organizatorica   functionala  si puternica atat la nivel central, cat si la nivel local,  ccea ce este demn de remarcat si  de apreciat!

Pentru toate aceste realizari, in numele profesiei de avocat, va felicit!

Importanta activitatii dumneavoastra a capatat recunoasterea pe care o merita si in plan legislativ! Recent,  Legea nr. 202/2010  pentru accelerarea solutionarii proceselor  a consacrat avantajele medierii   si rolul acestei activitati in desfasurarea cu celeritate a proceselor.

Prin adoptarea si intrarea in vigoare a Ordonantei Guvernului nr. 13/2010 a fost pusa de acord legislatia privind exercitarea profesiei de mediator cu Directiva 2006/123/CE privind serviciile in cadrul pietei interne; rolul CONSILIULUI DE MEDIERE a crescut, avand in vedere noile atributii privind recunoasterea accesul la profesie in Romania a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene, ale Spatiului Economic European sau ai Confederatiei Elvetiene, precum si cooperarea, prin intermediul Sistemului de informare in cadrul pietei interne, cu autoritatile competente din celelalte state membre ale Uniunii Europene, ale Spatiului Economic European si din Confederatia Elvetiana, in vederea asigurarii controlului mediatorilor si a serviciilor pe care acestia le presteaza.

Avocatii s-au implicat efectiv in constructia institutionala a profesiei de mediator si, consecventi practicilor conventionale constante ale avocatilor de buna credinta, au reglementat, prin prevederi incluse in Statutul profesiei de avocat adoptat la 25 noiembrie 2004, pentru prima data in legislatia pozitiva romana, standardele si tehnicile de lucru prin practica medierii, ca modalitate de realizare a activitatii avocatilor, astfel cum se prevede in dispozitiile art. 3 din Legea nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, in forma dobandita de dispozitiile legale  prin modificarea survenita in anul 2004. Aceste dispozitii legale sunt si in prezent in vigoare; speram ca respectarea lor de catre institutiile profesiei de mediator va fi sustinuta,  in primul rand, de avocatii care, suplimentar, din considerente ce tin de standardele lor proprii de formare profesionala individuala, au  inteles sa parcurga, in plus fata de drepturile de a exercita profesia de mediator conform Legii privind profesia de avocat, forme de pregatire profesionala suplimentara pentru completarea abilitatilor de comunicare si armonizare a intereselor divergente, ori aflate in conflict, apte de a fi armonizate prin tehnici de dialog argumentat si de tranzactionare, constante ale standardelor profesiei de avocat!

Legatura indestructibila dintre practica medierii si  practica profesiei de avocat, impune respectarea interdictiei promovarii uneia dintre profesii in dauna celeilalte, inclusiv prin comparatii privind costurile serviciilor profesionale!

Cu regretul ca sunt in imposibilitate de a participa personal la lucrarile conferintei dumneavoastra, va rog sa aveti amabilitatea de a face cunoscut participantilor mesajul pe care vi-l adresez, cu convingerea ca vom fi alaturi in interesul persoanelor pe care le consiliem, spre binele profesiilor pe care le slujim, inclusiv pentru  sanatatea morala a spatiului public din Romania!”

Presedinte UNBR,

Av. dr. Gheorghe FLOREA”

Decanul Baroului Bucuresti si-a exprimat pozitia sa fata de actualele dezbateri privind implicarea avocatilor in profesia de mediator.

Decanul Baroului Bucuresti, ramanand consecvent propunerii adresate UNBR-ului si Parlamentului Romaniei, considera ca avocatul este de drept mediator.

Activitatea avocatului se realizeaza, printre altele, conform art. 3 alin. 1 lit.f din Legea 51/1995, republicata si prin activitati de mediere.

De asemenea, in Anexa nr. 1 la „Statul profesiei de avocat”, 2004, este mentionat modelul contractului de asistenta juridica, in cadrul caruia , la art. 1 alin. 1.1, privitor la „Obiectul contractului”, alaturi de alte activitati, este mentionata si medierea. Legea 192/2006 nu abroga art. 3 alin. 1 lit. f din Legea 51/1995

Ca atare, dispozitiile din legea privind profesia de avocat referitoare la mediere sunt de actualitate.

De asemenea, Decanul Baroului Bucuresti a facut precizarea ca, intotdeauna avocatii au desfasurat activitati de mediere, participand la tranzactii in litigii civile si comerciale sau la concilieri directe in diverse litigii comerciale.

In concluzie, apreciaza Decanul Baroului Bucuresti, ca nu este necesara participarea avocatilor  pentru dobandirea calitatii de mediator la cursurile de formare ale mediatorilor pentru obtinerea autorizatiei de mediator.

De asemenea, Decanul Baroului Bucuresti, la data de 19 noiembrie 2010 , a prezentat mesajul Presedintelui UNBR adresat editurii „Universul Juridic” si „Revistei Romane de Drept Privat”, cu ocazia decernarii ” Premiului Matei Cantacuzino” .

Editura „Universul Juridic” si „Revista Romana de Drept Privat”, continuand o frumoasa si benefica traditie , a conferit la data de 19 noiembrie 2010, in colaborare cu UNBR , ” Premiul Matei Cantacuzino”, domnului profesor universitar Stanciu D. Carpenaru pentru intreaga activitate in domeniul dreptului privat, „OPERA OMNIA”.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “Gheorghe Florea si Ion-Ilie Iordachescu despre profesia de mediator”

  1. Pot înţelege dorinţa d-lor avocaţi de a fi de drept mediatori şi consider că sunt mulţi avocaţi care au calităţile necesare pentru a fi mediatori. Pentru respectarea acceleaşi echităţi şi mediatorii autorizaţi care au studii superioare juridice ar putea, pentru egalitate de tratament, să solicite a fi de drept avocaţi. Ca şi avocaţii care se vor a fi de drept mediatori, pentru a se autoriza în vederea practicării acestei profesii este necesară respectarea dispoziţiilor Legii nr.192/2006. În acceaşi măsură, mediatorii care se vor avocaţi pot accede în această profesie, cu respectarea prevederilor Legii nr.51/1996. De altfel, orice avocat care a absolvit cursurile de formare în domeniul profesiei de mediator înţelege instrumentele cu care lucrează un mediator, metode, tehnici şi tactici care nu se învaţă în facultatea de drept şi nici pentru examenele de accederea în profesia de avocat. Piaţa va demonstra dacă avocaţii care se consideră de drept mediatori vor avea abilităţile necesare pentru a face mediere.E loc pentru toată lumea, vor reuşi numai cei ce ştiu să apeleze la aceste instrumente pentru funcţionarea medierii! Mult succes, d-lor colegi!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.