Secţiuni » Jurisprudenţă » CEDO
Jurisprudenţă CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului)
CărţiProfesionişti
12 comentarii

Consilieri juridici, incotro?
23.11.2010 | Sanda ȘERBAN

Secţiuni: CEDO, Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Pe 8 decembrie 2010 se implinesc 7 ani de cand reglementarea legala a profesiei de consilier juridic a vazut lumina tiparului.

Ce am facut in acesti ani? Unii dintre noi am prins gustul reprezentarii si ne-am invitat adversarii la scena deschisa. Altii au preferat sa stea comod in scaunul ergonomic, mai mult sau mai putin directorial, si au indeplinit asa-zisele activitati de evidenta a unor dosare de instanta, la care ar fi avut, oricum, in virtutea legii, acces. Dar nu de evidenta litigiilor ar fi vorba, ci de hartii, care mai de care mai acoperitoare, pentru ca nu cumva, peste ani, sa se produca vreun efect de bumerang.

Suntem consilieri juridici, dar pe unii nu-i baga nimeni in seama. Dar cu seama ca suntem la fel de juristi, ca si ceilalti juristi.

Avem, totusi, o speranta. Apropo de speranta, mi-am incheiat lucrarea la Filosofie cu urmatoarele cuvinte: „Si daca n-ar exista speranta…”. Da! Sperantele noastre sunt acum in mana aceluiasi Legiuitor, care in 2003 a conferit legitimitate profesionala tuturor acelora care si-au dorit sa fie consilieri juridici. Insasi Raportul Curtii de Conturi, dat publicitatii, este un nou inceput de speranta pentru noi.

Acum, cand ni se pregateste un nou COR, putea-vom, oare, accepta sa ramanem in scaunele noastre ergonomice, cum, dealtfel, au facut alti colegi timp de 7 ani? Raspunsul este NU! Articolul 108 alin. 2 din Constitutia Romaniei, revizuita, spune clar: „Hotararile se emit pentru organizarea executarii legilor”.

Asadar, suntem doua categorii de juristi, cu doua legi organice. Ca atare, Legiuitorul este cel care adopta legile organice si tot el va fi cel care va trebui sa se aplece putin asupra Legii nr. 200/2004 privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale pentru profesiile reglementate din Romania.

Legiuitorul anului 2010 trebuie sa-si exercite suprematia de asa maniera incat sa elimine pentru viitor restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati deja consacrate profesiei de consilier juridic. Nu mai putem accepta munca fortata, inegalitate sau alte ingradiri ale profesiei noastre.

In acest sens, Mica reforma a Justitiei – Legea nr. 202/2010, care urmeaza sa-si croiasca cursul firesc spre o mai buna infaptuire a actului de justitie -, recunoaste, ca si Legiuitorul anului 2003, ca si noul Cod de procedura civila, legitimitatea istorica a profesiei de consilier juridic.

Se impune, asadar, sa sustinem, cu tarie, ca avem un „bun”, in sensul Art. 1 din Primul Protocol Aditional la Conventia Europeana a Drepturilor Omului si sa-l aparam, asa cum se cuvine, impotriva oricarei ingerinte a vreunei autoritati publice, de care aceasta s-ar putea prevala, ca sa ne ingradeasca si mai mult in exercitarea dreptului la profesia de consilier juridic.

Consilieri juridici ai mileniului 3, incotro?

Sanda Serban
consilier juridic, Bucuresti

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

12 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti