Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Carti noi de la Editura UNIVERSUL JURIDIC
25.11.2010 | UNIVERSUL JURIDIC, Dan Marculescu, UNIVERSUL JURIDIC

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Stimaţi vizitatori ai site-ului juridice.ro, vă anunţăm ultimele apariţii editoriale:

Regimul juridic al dobanzii moratorii

Autor: Maria Dumitru

Demersul ştiinţific obiectivat în această lucrare are ca subiect o categorie juridică deosebit de importantă în spaţiul ştiinţei dreptului privat în condiţiile sociale şi economice actuale. Este vorba de problematica dobânzii moratorii datorată cu titlu de daune-interese, exclusiv în ipoteza neexecutării obligaţiilor pecuniare; ea aparţine timpului juridic şi exprimă valoarea bănească a acestuia.

Noul Cod civil, precum şi legislaţia dezvoltatoare acordă o atenţie sporită dobânzilor în general şi dobânzii moratorii în special. De aceea, încercarea încununată de succes a dnei dr. Maria Dumitru, în lipsa unor studii doctrinare profunde şi cuprinzătoare în materie, de a elabora o teorie integrală şi integrată care să pună în discuţie dobânda moratorie, cu formele sale, şi să aprofundeze componentele teoretice şi practice ale unei construcţii de acest fel, indiferent că sunt de drept material sau de drept procesual, este cu atât mai valoroasă pentru literatura noastră juridică.

Lucrarea este scrisă într-un stil personal şi inconfundabil, în cuprinsul ei putând fi întâlnite pagini încântătoare în raport cu tehnicitatea, ariditatea şi austeritatea subiectului, pe nedrept neglijat în spaţiul doctrinei juridice.

Cu bucurie şi răspundere, considerăm că ne  găsim în prezenţa unei lucrări cu un subiect interesant şi deosebit de util, având o valoare ştiinţifică subliniată şi indiscutabilă.  Ea reprezintă o contribuţie decisivă la clarificarea regimului juridic al dobânzii moratorii, motiv pentru care o recomandăm tuturor teoreticienilor şi practicienilor dreptului privat.

Prof. univ. dr. Liviu Pop
***
Dreptul uniunii privind afacerile
Autor: Anca Ileana Dusca
Tratatul de la Lisabona, semnat la 13 decembrie 2007 şi intrat în vigoare la 1 Decembrie 2009, a modificat temeiul juridic al Uniunii Europene, anume Tratatul privind Uniunea Europeană şi Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene. Conform articolului 1 din Tratatul privind Uniunea Europeană, „Uniunea se substituie Comunităţii Europene şi îi succede acesteia”, prin urmare, vom prefera denumirea de Drept al Uniunii privind afacerile, în locul deja consacratei denumiri de Drept comunitar al afacerilor.
***
Vă dorim lectură plăcută!
Dan Mărculescu, Director Marketing  UNIVERSUL JURIDIC
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti