Absolventii si Piata Muncii – Studiu national de monitorizare a integrarii absolventilor pe piata muncii
25 noiembrie 2010 | Anemarie LAZARESCU

Prin intermediul proiectului Absolventii si Piata Muncii se urmareste elaborarea unor instrumente de monitorizare a traseului socio-profesional al absolventilor de invatamant superior, pentru implementarea acestora la nivel national si institutional.
Proiectul a fost initiat si este coordonat de Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Superior in colaborare cu Institutul INCHER – Kassel, Germania, si este cofinantat din Fondul Social European.
„Absolventii si Piata Muncii” isi propune oferirea unor raspunsuri imediate, dar si crearea unor mecanisme utilizate la nivel national, pentru a obtine raspunsuri pe termen lung la unele intrebari referitoare la modul in care universitatile din Romania isi coreleaza oferta universitara cu ceea ce numim adesea „piata muncii”.
Prof. univ. dr. ing. Radu Mircea Damian, coordonatorul proiectului, a amintit ca diferentele dintre „piata muncii” si „piata educationala” sunt majore. Conform spuselor dl. R.M. Damian, „in timp ce pentru insertia absolventilor pe „piata muncii” ii revine universitatii responsabilitea de a le oferi cunostinte, competente si abilitati care sa le permita sa se angajeze, sa dezvolte o afacere proprie, sa-si continue studiile si sa invete permanent, alegerea programelor de studii pe care le vor urma le revine in cea mai mare masura candidatilor la studii universitare. Intre momentul in care candidatul este pus sa aleaga, respectiv cel in care vorbim de o „piata educationala”, si momentul in care devenind absolvent intra in actiune „piata muncii”, exista un decalaj de timp de cativa ani. Din acest punct de vedere, pentru a compensa unele efecte ale acestui decalaj, implementarea proiectului va sprijini tinerii absolventi de liceu sa opteze pe baza unor informatii cat mai complete si va ajuta universitatile sa aprecieze mai bine eficacitatea programelor de studii oferite, in vederea cresterii calitatii acestora.”
Absolventii sunt invitati sa completeze aceste chestionare, putand furniza astfel informatii referitoare la gasirea unui loc de munca sau continuarea studiilor. Aceia care au dobandit experienta profesionala pot sa evalueze mai bine relatia dintre cunostintele si competentele obtinute de studiile universitare si cele necesare pentru ocupatiile de dupa absolvire.
La acest proiect participa peste 60 de institutii de invatamant superior din toata tara.
Potrivit organizatorilor, exista patru motive principale pentru care apare dorinta de a face parte din proiectul APM, si anume:
- Doresc sa aflu ce s-a intamplat cu fostii mei colegi.
- Inteleg ca fara experienta mea imaginea de ansamblu nu va fi niciodata completa.
- Ma gandesc ca poate un apropiat de-al meu va urma aceeasi universitate.
- Cunoasc mai bine ca oricine altcineva valoare practica a studiilor absolvite.
Potrivit unui comunicat al organizatorilor, obiectivul general al proiectului este de a consolida rolul universitatilor in evaluarea modului in care cunostintele, competentele si abilitatile dobandite sunt suficiente pentru a permite absolventilor de invatamant superior sa se angajeze pe piata muncii, sa dezvolte o afacere proprie, sa continue studiile universitare si sa invete permanent.