Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
3 comentarii

„Mica reforma” pe intelesul tuturor


2 decembrie 2010 | JURIDICE.ro, Cristi DANILET
Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

In Monitorul Oficial al Romanie din 26.10.2010 a fost publicata legea nr. 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea soluţionarii proceselor. Este asa numita „mica reforma” al carui scop politic declarat este scurtarea duratei proceselor din Romania. Dar apariţia unei legi nu inseamna si rezolvarea unei probleme.

Pe data de 19.11.2010 INM a comunicat public ca va organiza in perioada urmatoare 16 seminarii de formare continua cu magistratii, urmand ca pana la sfarsitul anului 40% dintre magistrati sa fie formati in mod descentralizat. Aceste seminarii au inceput sa fie organizate din aceasta saptamana, asadar dupa intrarea in vigoare a legii. Acum, eu as remarca totusi ca noua lege va trebui aplicata de 100% dintre magistrati, si asta incepand chiar cu data de 25.11.2010. Asadar, as fi vrut sa vad un plan al INM-ului pentru toti magistratii si aceasta pregatire sa se fi desfasurat de la data publicarii legii pana la data intrarii ei in vigoare, tocmai acesta fiind rostul celor 30 zile dat de legiuitor. Din pacate, doar in doua judete s-au desfasurat initiative locale de familiarizare cu noua lege, la care au participat nu numai magistrati, ci si celelalte profesii liberale: Timis si Bihor. Institutul de pregatire al avocatilor INPPA nu are in plan personal de formare pe noua lege, ci va organiza la initiativa Societatii de Stiinte Juridice un seminar de formare pe 17 decembrie 2010. CSM nu a punctat in nici un fel aparitia noii legi, desi INM este in coordonarea sa. De politie , jandarmi si postasi banuiesc ca nu i-a trecut nimanui prin gand sa se ocupe, ca doar joaca si ei un rol in implementarea noii legi

Ministerul Justitiei a publicat pe site-ul sau forma ultima a legii, insotita de o prezentare in limba engleza, fiind mai interesat de a puncta in cadrul MCV aparitia acestei legi. In plus, in martie 2010 propuneam ca magistratii sa aiba acces la bazele de date electonice ale diverselor institutii, propunere insusita de MJ, numai ca oficialii ministeriali au uitat ca in 30 zile de la publicarea legii trebuiau sa incheie protocoale de colaborare cu autoritatile si institutiile care detin asemenea baze de date.

Dincolo de acestea, eu cred ca cel care a fost omis din toata aceasta mica reforma, este tocmai justitiabilul. Noua lege elimina niste cai de atac, modifica niste competente, introduce niste cerinte noi cu privire la inscrisurile adresate instantei sau prevede anumite facilitati in procesele penale daca se apeleaza la niste proceduri noi. Or, justitiabilul trebuie sa stie toate astea. Din pacate, nimeni nu s-a ocupat de instiintarea populatiei si a justitiabililor cu privire la dispozitiile din noua lege care ii privesc direct. Au fost niste reportaje informative scurte la stiri si gata.

Eu as fi vazut niste comunicate digerabile facute in primul rand de MJ (la nivel national) si in al doilea rand de instante (pentru presa de la nivel local). Apoi, as mai fi vazut niste fluturasi/brosurele distribuite prin instante, sa stie oamenii ca avem o noua lege si ce anume prevede ea. In fine, cum asa ceva nu se face si de fapt nu s-a facut in legatura cu nicio mare/mica lege, eu va propun un text ne-tehnic, pe intelesul tuturor, care reflecta principalele modificari. Un astfel de inscris este afisat la Judecatoria Oradea pe usa fiecarei sali de judecata. Poate se va intelege odata si-odata ca accesul la justitie inseamna nu numai accesul fizic in tribunale sau numai existenta unor cai legale de recurgere la justitie, ci si accesul intelectual la hotariri (Jurindex este un exemplu), proceduri (cum ar fi formulare pentru diverse cereri, tablouri cu avocati-mediatori-consilieri juridici) si legi (cum ar fi anunturi/brosuri care sa explice principalele legi).

Legea 202/2010 – textul din Monitorul Oficial al Romaniei
Legea 202/2010 – „mica reforma” pe intelesul tuturor

Judecator Cristi DANILET
Vicepresedinte Judecatoria Oradea

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro