Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
 1 comentariu

Odiseea OUG 50 din 2010 sau de ce este de stimat un invins ce a luptat cu onoare, decat un invingator ce a trecut prin patul tuturor beligerantilor


2 decembrie 2010 | JURIDICE.ro, Iulian URBAN
Secţiuni: Opinii, Protecția consumatorilor
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Mai deunazi, colega deputata Sulfina Barbu spunea ca Senatul ar trebui desfiintat pe motiv ca senatorii sunt ineficienti si contraproductivi adica niste „verigi inutile” , reaprinzand fitilul unei dispute ridicole in conditiile in care proiectul si ideea sustinuta la referendum de presedintele tarii nu era neaparat sa fie desfiintat Senatul, ci aspectul legat de celerizarea procedurilor de adoptare a legilor in Parlamentul national care in acest moment are viteza unui melc ce abia isi mai duce zilele.

Insa plecand de la aceasta remarca a d-nei deputat , care lauda „calitatea” materialului genetic si profesional ce anima scaunele de la Camera Deputatilor, nu pot sa nu aprind o discutie de aceasta data concreta si obiectiva legata de traseul unor legi menite sa-i protejeze pe romanii sufocati de criza financiara.

Si asa cum ati ghicit, ma refer aici la OUG 50 din 2010 un act normativ generat de Guvernul PDL al Romaniei, care ofera protectie consumatorilor de servicii bancare si romanilor cu credite la banci.

In „greoiul” Senat, OUG 50 a trecut in circa 30 de zile, fiind votata de toti senatorii pe care deputatii ii vad necesar trimisi acasa fiind inutili Parlamentului national. Ei bine, odata ajunsa la „eficienta” Camera a Deputatilor, aceasta lege asteptata de 4,4 milioane de romani cu restante la banci, a intrat pe fagasul circului Camerei Deputatilor.

Ca ar fi circ in jurul unei legi a Guvernului care trebuia sa fi fost votata deja de vreo doua luni de Camera este un aspect.

Grav si incalificabil este faptul ca s-a ajuns pana acolo incat in acest moment culmea este ca Guvernul gaseste suport si intelegere la unii deputati PSD sau PNL care apara proiectul Guvernului PDL, insa sunt unii de[r]putati PDL care sub presiunea intereselor PERSONALE , de grup, gasca sau haita, concept tot felul de amendamente si strategii menite sa apere bancile in detrimentul consumatorilor. Regretabil este ca in discursul acestor [zic ei!] membrii PDL, bancile ocupa dintr-o data un loc esential iar cei care le-au dat votul [uninominal zic tot ei!] sa ajunga in Parlament, alegatorul cu credite la banca, a devenit un individ[a] care este victima propriei lacomii si pentru aceasta trebuie lasat sa sufere adica sa fie jupuit de banci prin continuarea practicii aplicarii de comisioane aberante.

Sigur, acesti cativa deputati PDL, invizibili dealtminteri in peisajul legislativ romanesc, dar care acum au in mana lor votul la OUG 50, au ajuns sa sustina in fata reprezentantilor Guvernului, ca pe umerii lor ” atarna soarta tarii”, prin tara intelegand interesele personale. Altminteri nu se poate justifica cum este posibil ca in conditiile in care presedintele Basescu a spus ca adoptarea OUG 50 NU reprezinta o preconditionare pentru eliberarea urmatoarei transe de catre FMI, ei sa sustina in continuare o asemenea fasaiala aruncata de banci pe piata.

Conducerea ANPC care reprezinta Guvernul in dezbaterile de la Comisia de Buget-Finante din Camera Deputatilor este pusa la zid si acuzata [culmea!] ca tine cu consumatorii in detrimentul bancilor. Pai si cu cine ati vrea sa tina? Cu echipa de fotbal Al Hilal? Daca in fisa postului la ANPC scrie ca trebuie sa-i apere pe consumatori, oamenii aia asta fac, dar sunt in egala masura dezamagiti crunt de cativa colegi deputati PDL care dintr-o data, negociind subteran fel si fel de favoruri financiare personale, zumzaie ca viespile intr-un stup afumat de vocile celor 4,4 milioane de romani care in acest moment au o singura dilema:  Domne’ daca tot vreti sa ne oferiti pe tava bancherilor, sa le fim sclavi pe vreo doua-trei generatii, va intelegem ca deh, aveti si voi interesele voastre personale dincolo de interesul Guvernului PDL care a dorit sa protejeze romanul cu credite la banca. De ce insa va bateti joc de noi si ne prelungiti agonia, dezbatand la misto de vreo doua luni un text de lege care trebuia lasat in forma decisa la Palatul Victoria?

De ce nu faceti harcea-parcea OUG 50, sa terminam cu acest circ,  sa o trimiteti la promulgat ca acolo Presedintia sa v-o retrimita la reexaminare [sigur presedintele Basescu nu ar rata ocazia sa le dea peste bot unor deputati orbiti de interese personale si care au uitat ca ei trebuie sa faca legi pentru cei care nu se pot apara singuri]? Va place sa ne fierbeti?

Sau trageti de timp sa obtineti avantaje personale in cea mai jenanta maniera?

Discutand cu sefii ANPC am inteles faptul ca acestia sunt pur si simplu buimaci de realitatea ca unii deputati PDL de la care se asteptau sa sustina OUG 50 nu neaparat pentru ca era un proiect al Guvernului, dar pentru ca in primul rand acei cativa deputati sunt alesi de oamenii care asteapta legea ca pe un colac de salvare, au devenit dintr-o data avocatii [pe arginti] ai bancilor. Si se stiu ei foarte bine cine sunt aceia. Discutam cu alti colegi deputati PDL care sunt fix de aceiasi parere ca si mine. Suntem de acord ca in acest moment o mana de deputati PDL fac rau prin modul in care se pozitioneaza fata de OUG 50, atat PDL, Guvernul dar si noua celorlalti parlamentari PDL care suntem bagati in aceiasi oala alaturi de ei, de catre opinia publica. Daca de la deputati PSD sau PNL nu ne asteptam in general la nimic bun, ei fiind opozitia [desi trebuie sa fiu corect sa spun ca sunt cativa dintre ei care au sustinut varianta initiala a OUG 50 in forma adoptata de Guvernul PDL demonstrand ca inteleg interesul superior al natiunii fata de interesul meschin al unor banci] , modul jenant in care sunt deputati ce negociaza la taraba cu bancile vietile, linistea si sanatatea a 4,4 milioane de romani cu restante la banci, este oripilant.

Cred sincer in acest context ca diferenta de calitate a dezbaterilor legilor in Senat si in Camera Deputatilor este vizibila de pe luna cu ochiul liber. Si inainte de a decide daca Senatul trebuie desfiintat, cred ca trebuie urgent, chiar inainte de modificarea Constitutiei, sa luam aminte la faptul ca dintr-un total de 471 de parlamentari, cel putin vreo 150, de la toate partidele politice, ar trebui trimisi acasa inainte de termen pe motiv ca sunt pur si simplu nocivi pentru romani.

Asa ca, haideti stimati colegi deputati, faceti un pustiu de bine si un cadou de Sarbatori romanilor, si dati odata drumul OUG 50 din 2010, asa cum vreti voi, ca ea va iesi pana la urma asa cum asteapta romanii. Dar lasati-o sa plece, nu o mai tineti in Comisii la Camera Deputatilor, doar pentru a iesi personal cat mai bine in relatia cu bancherii. Intr-o disputa trebuie sa alegi o tabara. A sta cu dosul in doua luntri s-a demonstrat a fi o politica ce a falimentat si amanetat viitorul acestei natiuni, inca dinainte de a se naste, din vremurile cand invatam la istorie ca romanul, nu a fost corect, loial si in general in razboaie si-a tradat aliatii, a incercat sa fie prieten cu toata lumea, sfarsind pana la urma izolat intr-un colt al Europei, si ocolit de toti cei care au spus mereu ” stimam un invins ce a luptat cu onoare, decat un invingator ce a trecut prin patul tuturor beligerantilor”.

Acord in continuare toata stima si respectul celor de la ANPC si in special vicepresedintelui Calota Samuel care cu adevarat lupta pentru romanii care au credite la banci.

Iar cat despre „verigile inutile” din Senatul Romaniei despre care vorbea d-na deputat Sulfina Barbu, cred ca proverbul cu uitatul in ograda proprie este mai actual decat niciodata.

Iulian URBAN
senator, vicepresedinte al Comisiei Juridice a Senatului Romaniei

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare









Subscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro