Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti

Reuniunea Comitetului de coordonare in domeniul afacerilor europene – 6 decembrie 2010. Cum a fost


7 decembrie 2010 | JURIDICE.ro
Secţiuni: ANUNTURI, Drept comercial
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Luni, 6 decembrie 2010, a avut loc la sediul Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), reuniunea Comitetului de coordonare in domeniul afacerilor europene care a abordat o serie de initiative care urmeaza sa fie lansate de Comisia Europeana, dar si participarea Romaniei la o serie de formatiuni ale Consiliului, potrivit unui comunicat al DAE.

Initiativa Comisiei de a lansa pe 6 decembrie un amplu proces de consultare pentru revizuirea pilonilor principali ai UE in reglementarea pietelor financiare a fost primul subiect abordat. Potrivit comunicatului „pe baza rezultatelor acestor consultari publice, Comisia Europeana intentioneaza sa elaboreze o propunere legislativa pentru 2011, care va imbunatati Directiva privind pietele de instrumente financiare (MiFID).

De asemenea, Comisia Europeana va prezenta, marti, 7 decembrie, prin intermediul unei comunicari, punctele sale de vedere in privinta rolului initiativelor regionale in vederea trecerii la o Piata unica a energiei in Europa.

Initiativele Regionale au fost infiintate, la cererea Comisiei Europene (COM), in primavara lui 2006 de catre Grupul Autoritatilor de reglementare in domeniul energiei si gazelor naturale ca pas intermediar in trecerea de la pietele nationale de energie electrica si gaze la Piata unica a energiei in Europa, fiind create sapte regiuni de energie electrica si trei regiuni de gaze naturale. Comisia considera ca este utila consolidarea Initiativelor Regionale prin modificarea sarcinilor, compozitiei sau guvernantei, cu scopul de a intari eficacitatea si contributia la realizarea unei Integrari Europene a Energiei.

Un alt subiect abordat in cadrul reuniunii Comitetului de coordonare in domeniul afacerilor europene a vizat reuniunea de marti, 7 decembrie, a Consiliului informal al ministrilor educatiei, in cadrul careia Comisia Europeana si partenerii sociali vor discuta si reconfirma obiectivele comune pentru educatia vocationala si formarea profesionala in perioada 2011-2020, precum si pentru a conveni un Plan de actiune cu masuri concrete la nivel national si de sprijin la nivel european. Acest pachet de obiective si actiuni va fi cunoscut sub titulatura de Comunicatul de la Bruges, care va fi lansat de Comisie la aceeasi data.

>> Detalii despre initiativa

O alta initiativa a Comisiei, care se va lansa miercuri, 8 decembrie, vizeaza adoptarea unei comunicari privind consolidarea regimurilor de sanctionare in sectorul serviciilor financiare. Urmare a raportului Larosiere, precum si a evaluarilor Comisiei Europene si a Comitetelor de supraveghetori, au rezultat o serie de vulnerabilitati ale sectorului financiar european pentru care sunt necesare masuri concertate la nivelul statelor membre in scopul garantarii stabilitatii sectorului. In acest sens, Comisia are in vedere, prin documentul ce urmeaza a fi lansat, formularea unor propuneri concrete menite a contribui la imbunatatirea regimurilor nationale de sanctionare in cadrul sectorului financiar, in cazul practicilor neadecvate ale operatorilor.

Comunicarea va fi lansata intr-o conferinta de presa care va fi sustinuta de comisarul pentru Piata interna si servicii, Michael Barnier.

De asemenea, Comisia Europeana va lansa joi, 9 decembrie, propunerea pentru Strategia UE privind Regiunea Dunarii. Scopul documentului consta in coordonarea actiunilor intreprinse de statele membre, regiunile, institutiile de finantare si organismele non-guvernamentale, pentru promovarea utilizarii mai coerente a resurselor in vedere dezvoltarii regiunii. Prin stabilirea unor actiuni care vizeaza prosperitatea si calitatea vietii pentru 115 milioane de oameni care traiesc in regiunea Dunarii, aceasta strategie propusa de COM reprezinta o noua forma de cooperare pentru regiune, fiind a doua initiativa de acest gen in UE, dupa Strategia Marii Baltice.

>> Detalii privind Strategia Dunarii

Comitetul de coordonare a afacerilor europene a discutat, de asemenea, despre pregatirea pozitiei Romaniei in cadrul consiliilor de ministri, pentru aceasta saptamana fiind programate: Consiliul Afaceri Economice si Financiare – ECOFIN (7 decembrie 2010), Consiliul Afaceri Externe (9 decembrie 2010), Consiliul Competitivitate (10 decembrie 2010).

A fost abordat, de asemenea, subiectul lansarii dezbaterii in PE privind raportul „O strategie europeana pentru incluziunea populatiei roma”. Proiectul de raport este important din perspectiva viitoarelor discutii care vor fi purtate in Consiliu, fiind anuntat faptul ca acest dosar va constitui o prioritate. Prima discutie pe marginea proiectului de raport este programata in Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne, in data de 9 decembrie.

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro