Secţiuni » Jurisprudenţă » CEDO
Jurisprudenţă CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului)
CărţiProfesionişti

Libertatea de exprimare. CEDO, Público – Comunicação Social, S.A. si altii vs. Portugalia
15.12.2010 | JURIDICE.ro, Ana ZIRBO, Radu CHIRITA

Secţiuni: CEDO
JURIDICE - In Law We Trust
Prin cauza Público – Comunicação Social, S.A. si altii vs. Portugalia (nr. 39324/07), din data de 7 decembrie 2010, CEDO s-a pronuntat asupra compatibilitatii despagubirilor acordate “Sporting Clube de Portugal” ca urmare a unei atingeri aduse reputatiei sale printr-un articol publicat in ziarul Publico cu art. 10.

In fapt,
Primul reclamant, Público – Comunicação Social, S.A., este o societate comerciala cu sediul in Maia, Portugalia si este proprietara ziarului national de larga circulatie Publico. Ceilalti reclamanti sunt patru resortisanti portughezi: Jose Manuel Fernandes (directorul publicatiei Publico la momentul la care s-au petrecut evenimentele), Joao Ramos de Almeida, Joao Mateus si Antonio Arnaldo Mesquita (toti trei fiind jurnalisti in cadrul la Publico la momentul la care s-au petrecut evenimentele).
In data de 22 februarie 2001, Publico a publicat un articol (care a fost ulterior intens mediatizat), impreuna cu un titlu pe prima pagina prin care se sustinea ca “Sporting Clube de Portugal” datora aproximativ 2.3 milioane de euro cu titlu de cotizatii sociale. “Sporting Clube de Portugal”, asociatie recunoscuta ca fiind de interes public, este unul dintre principalele cluburi profesioniste de fotbal din Portugalia. Articolul in cauza continea o negare din partea “reprezentantilor clubului” a unei asemenea datorii, impreuna cu pozitia ministerului finantelor, care preciza scurt ca informatia relevanta era protejata de secretul fiscal. Urmatoarea zi, Publico a publicat inca o declaratie oficiala de dezmintire din partea clubului privind informatiile in cauza.
Considerand ca articolul in cauza a adus atingere onoarei sale, “Sporting Clube de Portugal” a dat in judecata reclamantii pentru despagubiri. Tribunalul din Lisabona, printr-o sentinta din 15 aprilie 2005, apoi curtea de apel din Lisabona, printr-o hotarare din 19 septembrie 2006, au respins pretentiile respective, considerand ca reclamantii nu au facut decat sa isi exercite dreptul la libera exprimare. Acestea au considerat ca dovedit ca Joao Ramos de Almeida avusese acces la un document al ministerului de finante sprijinand ideea din articolul scris si au retinut ca ar fi obtinut, in plus, confirmarea informatiilor in cauza printr-o sursa nedezvaluita. Printr-o hotarare din 8 martie 2007, Curtea suprema a anulat hotararea curtii de apel si i-a condamnat pe reclamanti la plata sumei de 75 000 euro catre “Sporting Clube de Portugal” pentru defaimare. Recursul constitutional al reclamantilor a fost respins printr-o hotarare a instantei constitutionale in data de 29 mai 2008. Primul reclamant s-a achitat de suma datorata.

In drept,
Art. 10
Nu a fost contestat faptul ca, condamnarea reclamantilor avea o baza legala in dreptul portughez si viza scopul legitim de a proteja reputatia sau drepturile tertilor. Totusi, Curtea trebuia sa determine daca condamnarea respectiva era, de asemenea, “necesara intr-o societate democratica”.

Pentru a face acest lucru, aceasta subliniaza mai intai ca articolul in cauza prezenta in mod evident un interes general pentru public (eventuala nerespectare a obligatiilor fiscale ale anumitor contribuabili, discutata aici, fiind un subiect despre care presa trebuie sa poata furniza informatii).
Curtea a continuat prin a examina daca reclamantii au respectat “indatoririle si responsabilitatile” inerente exercitiului dreptului la libera exprimare si in special daca au actionat cu buna credinta pentru a furniza informatii exacte si demne de a fi crezute, respectand totodata etica jurnalismului. Sub acest aspect, Curtea a retinut, printre altele, faptele stabilite de instantele nationale, si anume ca unul dintre reclamanti a avut acces la un document al ministerului de finante conform caruia “Sporting Clube de Portugal” avea datorii catre Trezoreria publica si ca aceasta informatie fusese confirmata de o sursa pe care jurnalistul, exersand dreptul protejat de art. 10, nu a dezvaluit-o. Curtea a observat, in continuare, ca inainte de a publica articolul, reclamantii au obtinut si punctele de vedere ale reprezentantilor clubului sportiv in cauza, precum si a autoritatilor fiscale si ca au scris in urmatoare zi si despre declaratia oficiala de dezmintire din partea “Sporting Clube de Portugal” facuta ca raspuns la informatia in cauza. In opinia Curtii, articolul publicat de reclamanti a fost suficient fundamentat si nu a existat nimic care sa sugereze ca acestia nu si-au indeplinit “indatoririle si responsabilitatile” sau ca nu au actionat in conformitate cu etica jurnalismului.
Curtea a reiterat ca natura si severitatea sanctiunilor impuse erau de asemenea factori care sa fie luati in considerare in evaluarea proportionalitatii ingerintei. Aceasta a considerat ca acordarea sumei de 75 000 euro cu titlu de despagubiri era disproportionat fata de prejudiciul cauzat reputatiei reclamantului. O astfel de compensatie ar descuraja, in mod inevitabil, jurnalistii sa contribuie la discutii publice cu privire la aspecte privind viata comunitatii si era susceptibil sa incurce presa in implinirea sarcinii sale de informare si control.
Curtea a decis in unanimitate ca hotararea de condamnare a reclamantilor nu a fost “necesara intr-o societate democratica”, incalcand astfel art. 10.
In baza art. 41, Curtea a obligat Portugalia la returnarea sumei de bani pe care primul reclamant a fost obligat sa o plateasca, suma ce se ridica la 83,619.75 euro. De asemenea, Portugalia a fost obligata si la plata sumei de 6 000 euro cu titlu de cheltuieli de judecata.
Ana ZIRBO, Radu CHIRITA
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti