Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Comisia Europeana propune eliminarea procedurii de Exequatur


16 decembrie 2010 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Membrii Comisiei Europene au convenit asupra unei reforme a Regulamentului Bruxelles I, potrivit unui comunicat al CE. Regulamentul are un rol fundamental in cazul litigiilor transfrontaliere, intrucat reglementeaza instanta competenta si permite ca hotararile judecatoresti pronuntate intr-un stat membru sa fie recunoscute intr-un alt stat membru.

Reforma propusa de Comisie cuprinde patru modificari-cheie:

1. eliminarea procedurii de exequatur;

2. consolidarea protectiei consumatorilor in ceea ce priveste litigiile care implica tari din afara UE;

3. asigurarea securitatii juridice in cazul acordurilor de alegere a forului incheiate intre intreprinderi;

4. consolidarea competitivitatii organismelor europene de arbitraj. Astfel, vor fi aduse clarificari privind procesul de arbitraj, care in prezent nu este reglementat de Regulamentul Bruxelles I.

In etapa urmatoare, Parlamentul European si Consiliul de Ministri vor trebui sa ajunga la un acord privind propunerile Comisiei.

„Propunerile noastre vor conduce la o solutionare mai rapida si mai putin costisitoare a litigiilor transfrontaliere, cu realizarea unor economii cuprinse intre 2 000 si 12 000 de EUR in cazuri individuale”, a declarat José Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii