Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Primar arestat pentru luare de mita si instigare la dare de mita


17 decembrie 2010 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Galati au dispus joi, 16 decembrie 2010, trimiterea in judecata a urmatoarelor persoane:

BAICULESCU VASILE, primar al comunei Brahasesti (jud. Galati) este cercetat in stare de arest preventiv, pentru urmatoarele infractiuni:
– doua infractiuni de luare de mita, din care una in forma continuata
– instigare la infractiunea de dare de mita

PENEOASU MARCEL, cercetat in stare de arest preventiv, administrator la SC TRALMA SRL Corod (jud. Galati), in sarcina lui s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– complicitate la infractiunea de luare de mita
– dare de mita

IAMANDI-RAIANU MARIUS, administrator la SC MOBILZONE SRL Barla ( jud. Vaslui) este cercetat pentru infractiunea de dare de mita, in forma continuata

In sarcina doamnei PLESCAN IULIANA, secretar la Primaria Brahasesti (jud. Galati),  s-a retinut infractiunea de luare de mita.

Potrivit unui comunicat al DNA, in cursul anilor 2009-2010, primarul comunei Brahasesti, Baiculescu Vasile, a pretins si primit de la administratorul unei societati comerciale din Galati, denuntator in cauza, suma de 35.000 lei si efectuarea de lucrari suplimentare fata de contractele incheiate cu Consiliul Local al comunei, lucrari in valoare de 72.873,69 lei. Banii si lucrarile au fost pretinse pentru ca, in calitatea sa de primar al comunei, sa receptioneze lucrarile executate de firma respectiva, sa accepte la plata facturile emise si sa aprobe plata sumelor necesare onorarii acestor facturi. In activitatea de pretindere, Baiculescu Vasile a fost sprijinit de inculpatul Peneoasu Marcel, administratorul S.C. TRALMA S.R.L. Corod, jud. Galati, care a acceptat ca suma de 35.000 de lei sa fie remisa primarului prin intermediul sau.
La data de 4 octombrie 2010, inculpatul Baiculescu Vasile a fost prins in flagrant delict imediat dupa ce a primit de la persoana denuntatoare suma de 35.000 lei in scopul mentionat mai sus.

In aceeasi perioada, primarul a pretins si primit de la inculpatul Peneoasu Marcel suma de 21.000 lei in acelasi scop ca cel mentionat mai sus.
Actiunea intreprinsa nu este singura; in perioada 2008-2009, Baiculescu Vasile a pretins 16.500 de lei de la administratorul SC MOBILZONE SRL Barlad, inculpatul Iamandi-Raianu Marius, si actionand in interesul SC DEMICON HOLDING SRL Barlad, administrata de sotia sa si l-a determinat pe Iamandi – Raianu Marius sa-i dea suma de 1.500 lei inculpatei Plescan Iuliana, secretar la Primaria comunei Brahasesti, pentru ca cei doi functionari publici sa-si indeplineasca atributiile de serviciu constand in receptionarea lucrarilor executate, acceptarea la plata a facturilor emise si plata efectiva a acestora, in conditiile in care cele doua societati comerciale incheiasera contracte de executie de lucrari cu Primaria Brahaseseti. Din banii pretinsi, Baiculescu Vasile a primit suma de 8.500 de lei iar Plescan Iuliana suma de 1.500 de lei.

Tribunalul Galati a dispus ca inculpatii Baiculescu Vasile si Peneoasu Marcel sa fie arestati preventiv pentru 29 de zile la datele de 6, respectiv 14 octombrie 2010. Iamandi – Raianu Marius a fost arestat de aceeasi instanta si pe aceeasi perioada la data de 12 noiembrie 2010, iar la 19 noiembrie 2010, Curtea de Apel Galati a luat fata de acesta masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara pe o durata de 30 de zile.

Asupra bunurilor imobile si mobile apartinand tuturor inculpatilor, procurorii anticoruptie au instituit sechestru asigurator in vederea despagubirii denuntatorului cu contravaloarea lucrarilor suplimentare si pentru confiscarea celorlalte sume de bani.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Galati.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro