Modificarea regulamentului de aplicare a legii privind executarea pedepselor
21 decembrie 2010 | Corina CIOROABĂ, Juridice.roIn Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 838 din data de 14 decembrie 2010 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 1113/2010 pentru modificarea si completarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1.897/2006.
Prezentam cateva din cele mai importante modificari ale Regulamentului:
S-a prevazut posibilitatea ca, pentru motive temeinic justificate, in cadrul locurilor de detentie sa poate fi delimitate, spatii functionale in scopul protejarii persoanelor private de libertate care apartin unor grupuri vulnerabile, cum ar fi minoritatile sexuale sau orice alte categorii de persoane protejate de legislatia antidiscriminare.
S-a creat posibilitatea ca Administratia Nationala a Penitenciarelor sa externalizeze unele servicii ca o masura alternativa pentru asigurarea acestora in conditiile impuse de prevederile legale. Pot fi externalizate activitatile de educatie si reintegrare sociala, munca sau alte activitati lucrative, hranirea, echiparea, asigurarea asistentei medicale, igienei individuale si colective, precum si activitatea de transport al persoanelor private de libertate de la un loc de detinere la altul sau in alte scopuri stabilite de lege.
S-a stabilit ca in sectoarele de detinere pot fi amenajate, in functie de regimul de executare, sali de clasa si ateliere pentru formare profesionala, biblioteca, cluburi, cabinete de psihologie, cabinete de asistenta sociala, sali de terapie ocupationala, spatii pentru practicarea sportului, terenuri pentru desfasurarea activitatilor in aer liber, locuri de practicare a religiei, spatii pentru acordarea vizitelor intime.
Cu privire la regulamentul de ordine interioara, s-a stabilit ca un exemplar al acestuia se va afla in fiecare camera de detinere, administratia locului de detinere fiind obligata sa afiseze, in locuri vizibile, drepturile si obligatiile persoanelor private de libertate, precum si normele de conduita profesionala ale personalului penitenciarului.
Asupra continutului Regulamentului de ordine interioara s-a intervenit, intrucat este necesar ca persoanele private de libertate sa cunoasca atat infractiunile prevazute de Legea nr. 275/2006, cat si oferta programelor si activitatilor educationale, culturale, recreative, sportive, ocupationale, terapeutice, de asistenta psihologica si sociala, instruire scolara si formare profesionala, precum si de asistenta religioasa.
S-a renuntat la remiterea unei copii de pe programul zilnic persoanei private de libertate. In continutul regulamentului s-a prevazut ca acesta sa fie afisat in locuri vizibile.
Persoanelor private de libertate care muncesc sau desfasoara alte activitati cu caracter permanent li se asigura cel putin doua zile consecutive de repaus pe saptamana.
S-a prevazut ca la nivelul fiecarui sector medical al unui loc de detinere se asigura cel putin un medic de medicina generala sau medic cu specialitatea medicina de familie, precum si un numar corespunzator de cadre medii sanitare pentru asigurarea continuitatii asistentei medicale.
S-a stabilit ca serviciile de medicina dentara preventiva, tratamentele odontale prevazute in Normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate si radiografiile dentare sunt gratuite si sunt decontate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.
Orice alt tratament de medicina dentara se va efectua contra cost. Preturile sunt stabilite anual de fiecare loc de detinere in parte, potrivit metodologiei de calcul aprobate prin decizie a directorului general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor.
La solicitarea persoanei private de libertate care are afectata grav functia masticatorie in perioada detentiei, cu consecinte asupra functiei digestive, situatie identificata de un medic specialist din sistemul penitenciar, si atunci cand se constata ca nu are mijloacele financiare necesare, contravaloarea contributiei personale va fi suportata din bugetul unitatii, in limita fondurilor alocate in acest scop, sau din alte surse, potrivit legii.
S-a prevazut ca locurile de detinere, desemnate prin decizie a directorului general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, asigura conditiile necesare pentru ca mama privata de libertate, la solicitarea acesteia, sa isi poata ingriji copilul pana la implinirea varstei de un an.
S-a stabilit ca in cazul persoanelor condamnate din regimul de maxima siguranta si inchis, precum si in cazul acelora pentru care nu s-a stabilit inca regimul de executare a pedepsei vizita sa se desfasoare in spatii special amenajate, de regula, cu dispozitive de separare intre vizitat si vizitator, sub supraveghere vizuala.
Directorul locului de detinere va putea sa aprobe ca vizita sa se desfasoare fara dispozitiv de separare in cazul persoanelor private de libertate care muncesc.
In cazul persoanelor private de libertate, incadrate in regimul semideschis si deschis, vizita se desfasoara in spatii special amenajate, fara dispozitive de separare intre vizitat si vizitator, sub supraveghere vizuala. In aceleasi conditii se desfasoara vizita in cazul minorilor, indiferent de regimul de executare in care sunt incadrati.
Relatia de rudenie se dovedeste de catre persoanele vizitatoare prin actele de stare civila sau declaratie pe propria raspundere.
In scopul prevenirii introducerii in locul de detinere de armament, munitie ori substante stupefiante, toxice sau explozive, precum si a altor bunuri si obiecte interzise a se afla in posesia persoanelor private de libertate, vizitatorii sunt supusi in mod obligatoriu controlului antiterorist ori de specialitate, prin observare, palpare, control corporal sau utilizarea unor echipamente tehnice fixe ori portabile de detectare a celor mentionate, si sunt obligati sa depuna la postul de control bagajele si obiectele care nu au legatura cu efectuarea vizitei.
S-a reglementat ca inainte de efectuarea controlului, vizitatorii sa fie informati cu privire la bunurile si obiectele interzise a se afla in posesia persoanelor private de libertate, procedura de urmat in cazul in care se gasesc asupra vizitatorilor bunuri si obiecte interzise. In anexa la regulament sunt precizate bunurile fac obiectul introducerii in mod ilegal in locul de detinere.
S-au introdus noi precizari cu privire la conditiile acordarii vizitei intime, precum si periodicitatea si durata acordarii acesteia.
S-a interzis detinerea si folosirea telefoanelor mobile, precum si a altor dispozitive de comunicare la distanta, de catre persoanele private de libertate.
Sumele de bani pot fi primite de la familie sau de la alte persoane, prin mandat postal ori prin depunere directa la sectorul vizita, si se consemneaza in fisa contabila nominala. Sumele de bani introduse in locul de detinere pe alte cai decat cele prevazute anterior, precum si cele gasite asupra persoanelor private de libertate cu ocazia perchezitiilor se confisca si se fac venit la bugetul de stat. Pentru motive temeinic justificate, persoanele private de libertate pot transfera altor persoane private de libertate sume de bani, cu aprobarea directorului locului de detinere.
Pentru crearea unei evidente riguroase si a posibilitatii sanctionarii disciplinare a personalului s-a prevazut ca persoanele private de libertate sa nu poata primi bunuri, alimente si obiecte peste limitele prevazute de lege.
In vederea asigurarii sigurantei publice, s-a stabilit ca administratia locului de detinere este obligata sa informeze organele de politie in toate situatiile in care persoanele private de libertate se afla nesupravegheate de catre personalul locului de detinere, in diferite zone din afara acestuia.
S-a precizat ca regimul de maxima siguranta se aplica persoanelor condamnate la pedeapsa detentiunii pe viata, persoanelor condamnate la pedeapsa inchisorii mai mare de 15 ani si persoanelor care prezinta risc pentru siguranta penitenciarului.
S-au individualizat criteriie de stabilire a riscului pe care il prezinta persoana condamnata pentru siguranta penitenciarului, procedura de evaluare a riscului si masurile luate de administratia locului de detinere pentru persoanele private de libertate care prezinta risc pentru siguranta penitenciarului.
Aceste persoane vor fi cazate separat, in camere special amenajate in cadrul sectiilor din cadrul regimului de maxima siguranta, activitatile desfasurate de aceasta categorie de persoane private de libertate se realizeaza separat de celelalte persoane private de libertate.
Persoanele condamnate pot urma, cu aprobarea directorului locului de detinere, cursuri preuniversitare la nivel liceal, cursuri universitare la forma de invatamant la distanta sau in forma frecventei reduse, suportand toate cheltuielile, inclusiv cele de deplasare. La cursurile cu frecventa redusa care presupun deplasari au prioritate persoanele clasificate in regim deschis si semideschis. Pentru inscrierea la cursuri la forma de invatamant la distanta au sanse egale toate persoanele condamnate, indiferent de regimul in care isi executa pedeapsa.