Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Normele privind comunicarea electronica a datelor ref. la contractele de asigurare pentru vehicule inmatriculate in Romania


21.12.2010 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro
Secţiuni: Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 844 din data de 16 decembrie  2010 a fost publicat Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 13/2010 pentru punerea in aplicare a Normelor privind conditiile si modalitatile de comunicare electronica a datelor referitoare la contractele de asigurare pentru vehicule inmatriculate in Romania.

Noile norme  intra in vigoare de la data 1 ianuarie 2011, aplicandu-se si pentru politele de asigurare emise in cursul anului 2010, dar a caror perioada de valabilitate incepe in anul 2011.

Potrivit normelor, toate societatile de asigurare autorizate sa practice asigurarea de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de catre autovehicule inmatriculate in Romania sau asigurarea facultativa a vehiculelor au obligatia de a transmite, in termenele prevazute de norme, catre baza de date unica CEDAM informatii complete privind contractele de asigurare auto incheiate direct sau prin intermediari si prejudiciile asociate acestora.

Totodata, societatile de asigurare autorizate sa practice asigurarea de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de catre autovehicule inmatriculate in Romania au obligatia de a transmite catre baza de date pentru evidenta evenimentelor rutiere (REVER), in termen de 5 zile de la avizarea unui prejudiciu, informatii complete privind evenimentul rutier in cauza, incluzand si o copie electronica a formularului de constatare amiabila.

Accesul la bazele de date CEDAM sau REVER in scopul transmiterii informatiilor centralizate se realizeaza prin intermediul unor certificate calificate pentru semnatura electronica,  societatile de asigurare avand obligatia desemnarii unei persoane responsabile pentru transmiterea si actualizarea informatiilor electronice catre bazele de date.

Normele stabilesc ca datele aferente unei polite de asigurare se transmit catre baza de date CEDAM saptamanal.

Orice actualizare a informatiilor referitoare la politele inscrise in evidenta CEDAM sau la prejudiciile aferente acestora se transmite catre baza de date in termen de cel mult 5 zile de la data aparitiei factorului care a generat modificarea datelor.

Incetarea inainte de termen a valabilitatii unei polite RCA se raporteaza catre baza de date CEDAM in termen de 5 zile calendaristice.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro