Hotarare privind actele de sesizare a Curtii Constitutionale cu exceptii de neconstitutionalitate
29 decembrie 2010 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro
In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 870 din data de 27 decembrie 2010 a fost publicata Hotararea Plenului Curtii Constitutionale nr. 26/2010 privind actele de sesizare a Curtii Constitutionale in temeiul art. 146 lit. d) din Constitutie.
Hotararea Curtii Constitutionale se intemeieaza, in principal, pe urmatoarele considerente:
– dispozitiile artt. 29 alin. (4) din Legea nr. 47/1992, republicata, potrivit carora:
„Sesizarea Curtii Constitutionale se dispune de catre instanta in fata careia s-a ridicat exceptia de neconstitutionalitate, printr-o incheiere care va cuprinde punctele de vedere ale partilor, opinia instantei asupra exceptiei, si va fi insotita de dovezile depuse de parti. Daca exceptia a fost ridicata din oficiu, incheierea trebuie motivata, cuprinzand si sustinerile partilor, precum si dovezile necesare. Odata cu incheierea de sesizare, instanta de judecata va trimite Curtii Constitutionale si numele partilor din proces cuprinzand datele necesare pentru indeplinirea procedurii de citare a acestora.”
– practica nejustificata a unor instante de judecata care nu mai procedeaza la intocmirea unei incheieri distincte de sesizare a Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate, ci, rezolvand acest incident procedural in considerentele incheierii (sentintei, deciziei) de sesizare, continua judecata, astfel incat in dispozitivul respectivei incheieri (sentinte, decizii) transmise Curtii Constitutionale sunt consemnate masurile dispuse pentru urmatorul termen de judecata sau chiar solutia pronuntata, fara a se mai face vreo mentiune cu privire la sesizarea Curtii Constitutionale.
Potrivit hotararii, dosarele Curtii Constitutionale avand ca obiect exceptii de neconstitutionalitate se vor constitui numai in baza actului de sesizare constand intr-o incheiere distincta, care va cuprinde punctele de vedere ale partilor si opinia instantei asupra exceptiei. Daca exceptia a fost ridicata din oficiu, incheierea trebuie motivata, cuprinzand si sustinerile partilor. Dispozitivul incheierii se va referi la solutia instantei cu privire la sesizarea Curtii Constitutionale.
Dispozitiile hotararii se aplica de la data de 1 ianuarie 2011. Incepand cu aceasta data, actele de sesizare care nu sunt conforme cu dispozitiile legale retinute in aceasta hotarare vor fi restituite instantelor de judecata, in vederea indeplinirii cerintelor prevazute de lege.
Actele de sesizare transmise Curtii Constitutionale pana la data intrarii in vigoare a noii hotarari vor fi inregistrate si vor primi numar de dosar, exceptiile de neconstitutionalitate urmand sa fie examinate, chiar daca sunt viciate din punctul de vedere al legalitatii sesizarii.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro