Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislative
Proiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Hotarare privind actele de sesizare a Curtii Constitutionale cu exceptii de neconstitutionalitate


29 decembrie 2010 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 870 din data de 27 decembrie  2010 a fost publicata Hotararea Plenului Curtii Constitutionale nr. 26/2010 privind actele de sesizare a Curtii Constitutionale in temeiul art. 146 lit. d) din Constitutie.

Hotararea Curtii Constitutionale se intemeieaza, in principal,  pe urmatoarele considerente:

– dispozitiile artt. 29 alin. (4) din Legea nr. 47/1992, republicata, potrivit carora:
„Sesizarea Curtii Constitutionale se dispune de catre instanta in fata careia s-a ridicat exceptia de neconstitutionalitate, printr-o incheiere care va cuprinde punctele de vedere ale partilor, opinia instantei asupra exceptiei, si va fi insotita de dovezile depuse de parti. Daca exceptia a fost ridicata din oficiu, incheierea trebuie motivata, cuprinzand si sustinerile partilor, precum si dovezile necesare. Odata cu incheierea de sesizare, instanta de judecata va trimite Curtii Constitutionale si numele partilor din proces cuprinzand datele necesare pentru indeplinirea procedurii de citare a acestora.”

– practica nejustificata a unor instante de judecata care nu mai procedeaza la intocmirea unei incheieri distincte de sesizare a Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate, ci, rezolvand acest incident procedural in considerentele incheierii (sentintei, deciziei) de sesizare, continua judecata, astfel incat in dispozitivul respectivei incheieri (sentinte, decizii) transmise Curtii Constitutionale sunt consemnate masurile dispuse pentru urmatorul termen de judecata sau chiar solutia pronuntata, fara a se mai face vreo mentiune cu privire la sesizarea Curtii Constitutionale.

Potrivit hotararii, dosarele Curtii Constitutionale avand ca obiect exceptii de neconstitutionalitate se vor constitui numai in baza actului de sesizare constand intr-o incheiere distincta, care va cuprinde punctele de vedere ale partilor si opinia instantei asupra exceptiei. Daca exceptia a fost ridicata din oficiu, incheierea trebuie motivata, cuprinzand si sustinerile partilor. Dispozitivul incheierii se va referi la solutia instantei cu privire la sesizarea Curtii Constitutionale.

Dispozitiile hotararii se aplica de la data de 1 ianuarie 2011. Incepand cu aceasta data, actele de sesizare care nu sunt conforme cu dispozitiile legale retinute in aceasta hotarare vor fi restituite instantelor de judecata, in vederea indeplinirii cerintelor prevazute de lege.

Actele de sesizare transmise Curtii Constitutionale pana la data intrarii in vigoare a noii hotarari vor fi inregistrate si vor primi numar de dosar, exceptiile de neconstitutionalitate urmand sa fie examinate, chiar daca sunt viciate din punctul de vedere al legalitatii sesizarii.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii