Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
Noutăţi legislative
 

Modificarea legii privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului
29.12.2010 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 848 din data de 17 decembrie  2010 a fost publicata Legea nr. 258/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului.

Modificarile nu sunt de substanta, nu instituie solutii legislative noi, ci vizeaza perfectionarea si clarificarea reglementarilor deja existente, inclusiv prin corelarea lor cu noile realitati legislative.

Astfel, se precizeaza ca institutia Avocatul Poporului are drept scop apararea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice in raporturile acestora cu autoritatile publice.
In forma  initiala a legii, se mentiona ca institutia Avocatul Poporului are drept scop apararea drepturilor si libertatilor cetatenilor in raporturile acestora cu autoritatile publice

Se introduc noi precizari cu privire la mandatul si atributiile adjunctilor Avocatului Poporului.
Adjunctii Avocatului Poporului sunt numiti pe o durata de 5 ani, iar functia de adjunct al Avocatului Poporului este asimilata functiei de secretar de stat.
Adjunctii Avocatului Poporului indeplinesc urmatoarele atributii:
– coordoneaza activitatea din domeniul lor de activitate;
– informeaza Avocatul Poporului cu privire la activitatea din domeniul lor de activitate;
– repartizeaza petitiile in cadrul domeniilor lor de activitate;
– avizeaza rapoartele, recomandarile, precum si orice alte acte supuse aprobarii Avocatului Poporului;
– indeplinesc, in ordinea stabilita de Avocatul Poporului, atributiile acestuia in caz de imposibilitate temporara a exercitarii functiei;
– indeplinesc orice alte atributii stabilite de Avocatul Poporului, in limitele legii.

Se reformuleaza si se completeaza atributiile Avocatului Poporului, care pe langa alte atributii, indeplineste si urmatoarele:
– decide asupra petitiilor formulate de persoanele fizice lezate prin incalcarea drepturilor sau libertatilor acestora de catre autoritatile administratiei publice;
– verifica activitatea de rezolvare legala a petitiilor primite si solicita autoritatilor sau functionarilor administratiei publice in cauza incetarea incalcarii drepturilor si libertatilor persoanelor fizice, repunerea in drepturi a petitionarului si repararea prejudiciilor;
– poate sesiza instanta de contencios administrativ, in conditiile legii contenciosului administrativ.

Se face precizarea ca institutia Avocatul Poporului isi exercita atributiile din oficiu sau la cererea persoanelor fizice, a societatilor comerciale, a asociatiilor sau a altor persoane juridice.
Petitiile pot fi adresate de persoanele prevazute mai sus fara deosebire de cetatenie, varsta, sex, apartenenta politica sau convingeri religioase.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.