Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
14 comentarii

Noutatile Legii Avocaturii


03.01.2011 | Marinela CIOROABĂ, Juridice.ro
Secţiuni: Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 872 din 28 decembrie 2010 a fost publicata Legea nr. 270/2010 privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat.

Constituirea si functionarea de barouri in afara UNBR

Nulitatea actelor de constituire si de inregistrare ale barourilor in afara UNBR poate fi constatata si din oficiu.

Societatea profesionala cu raspundere limitata

Se schimba denumirea societatii civile profesionale cu raspundere limitata in societate profesionala cu raspundere limitata.

Se precizeaza expres ca societatea profesionala cu raspundere limitata este o societate civila cu personalitate juridica, care se constituie prin asocierea a cel putin 2 avocati definitivi, aflati in exercitiul profesiei, indiferent daca detin sau nu ori daca apartin sau nu unei alte forme de exercitare a profesiei.

Se inlatura conditia capitalului de 10.000 euro; in schimb, se mentioneaza ca societatea profesionala cu raspundere limitata detine un patrimoniu de afectatiune.

In cazul prestatiilor profesionale constand in asistenta si reprezentare juridica la instante, parchete, organe de cercetare penala sau alte autoritati, societatea profesionala cu raspundere limitata are obligatia de a mentiona in contractul incheiat cu clientul numele avocatului/avocatilor ales/alesi sau acceptat/acceptati de client sa asigure serviciul profesional, precum si acordarea sau, dupa caz, neacordarea dreptului de substituire.

O alta modificare se refera la regimul impozitarii; astfel, societatea profesionala cu raspundere limitata nu mai plateste impozit profit, ci conduce contabilitatea in partida simpla si este supusa impozitului pe venit a carui plata se face de catre fiecare asociat, pentru venitul sau propriu.

Conditii pentru dobandirea calitatii de avocat

Se inlatura conditia cetateniei romane pentru dobandirea calitatii de avocat.

Este nedemn de a fi avocat si cel care a savarsit abateri disciplinare grave, sanctionate cu masura excluderii din profesie, ca sanctiune disciplinara.

Primirea in profesia de avocat

Primirea in profesie se realizeaza numai in baza unui examen organizat de UNBR, cel putin anual si la nivel national.

Examenul pentru primire in profesie se sustine in cadrul Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor (INPPA) si se desfasoara in mod unitar, in centrele teritoriale ale acestuia, avand la baza o metodologie elaborata si aprobata de Consiliul UNBR.

Tematica examenului este unica la nivelul UNBR, iar selectarea subiectelor se face de comisia nationala de examen, care este formata cu precadere din avocati – cadre didactice universitare, care au minimum 10 ani vechime in profesia de avocat. Desemnarea acesteia se face de Comisia permanenta a UNBR, la propunerea barourilor.

Definitivarea in profesia de avocat

Calitatea de avocat definitiv se dobandeste in baza unui examen organizat de UNBR, anual si la nivel national, sau prin promovarea examenului de absolvire a INPPA.

Examenul de definitivare se sustine in cadrul INPPA si se desfasoara in mod unitar, pe centre teritoriale, avand la baza o metodologie elaborata si aprobata de Consiliul UNBR.

Comisia nationala de examen este formata, cu precadere, din avocati – cadre didactice universitare, care au minimum 10 ani vechime in profesie a caror desemnare se face de Comisia permanenta a UNBR, la propunerea barourilor.

Cel care a promovat examenul de primire in profesia de avocat si care pana la data sustinerii examenului de primire in profesia de avocat a indeplinit functia de judecator, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de 5 ani dobandeste calitatea de avocat definitiv, fara sustinerea examenului de definitivare, cu conditia promovarii examenului de definitivat in profesia din care provine. La fel persoanele care au promovat examenul de intrare in profesia de avocat si care au indeplinit functii de specialitate juridica in aparatul Parlamentului, Administratiei Prezidentiale, Guvernului, Curtii Constitutionale, Avocatului Poporului, Curtii de Conturi si Consiliului Legislativ timp de 5 ani neintrerupti.

Avocatul stagiar care a exercitat cel putin un mandat de parlamentar, primar, viceprimar, presedinte de consiliu judetean sau vicepresedinte de consiliu judetean dobandeste la cerere calitatea de avocat definitiv.

Interdictii

Profesia de avocat nu poate fi exercitata la instantele, precum si la parchetele de pe langa acestea, inclusiv la Directia Nationala Anticoruptie, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, Inalta Curte de Casatie si Justitie sau la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde sotul avocatului sau ruda ori afinul sau pana la gradul al treilea inclusiv indeplineste functia de judecator sau procuror, indiferent de sectia, directia, serviciul sau biroul in care isi desfasoara activitatea. De asemenea, interdictia se aplica in mod corespunzator si avocatului al carui sot, ruda ori afin pana la gradul al treilea inclusiv indeplineste functia de judecator la Curtea Constitutionala ori functia de judecator financiar, consilier de conturi sau procuror financiar la instantele Curtii de Conturi.

Interdictia nu se aplica cabinetului asociat, societatii civile sau societatii cu raspundere limitata in care este asociat ori angajat cel caruia i se aplica interdictia mentionata mai sus. In schimb se mentine interdictia pentru avocatul titular, avocatul asociat, avocatul colaborator sau salarizat in cadrul profesiei, care se foloseste de forma de organizare profesionala ori de raporturile de conlucrare profesionala in scopul eludarii interdictiei.

Pregatirea profesionala

Pentru avocatii stagiari se generalizeaza obligatia de a urma cursurile INPPA, in perioada de stagiu.

Avocatii definitivi au obligatia de a frecventa formele de pregatire profesionala continua organizate de barou, INPPA sau de formele de exercitare a profesiei, in conditiile prevazute de Statutul profesiei de avocat.

Eroarea comuna cu privire la calitatea de avocat

Instantele sunt obligate sa verifice si sa se pronunte asupra calitatii de reprezentant al unei persoane care se prezinta ca avocat, exercitand acte specifice acestei profesii si folosind insemnele profesiei de avocat.

Actele specifice profesiei de avocat, efectuate in mod public de o persoana care nu a dobandit calitatea de avocat sunt nule daca s-a produs o vatamare ce nu poate fi remediata in alt mod, in afara de cazul in care modul de indeplinire a acestora a fost de natura sa produca o eroare comuna cu privire la calitatea celui care le-a savarsit.

In aceste cazuri, baroul are dreptul la actiune in despagubiri impotriva persoanei fizice sau juridice care exercita fara drept profesia de avocat urmand ca sumele obtinute cu titlu de despagubiri sa fie cuprinse in bugetele barourilor si sa fie folosite in mod exclusiv pentru organizarea activitatii de pregatire profesionala a avocatilor.

Cauze de neraspundere

Noutatea in materie se refera la faptul ca avocatul nu raspunde penal pentru recomandarile si opiniile profesionale pe care le comunica clientului sau si nici pentru actele juridice pe care le propune clientului sau, urmate de savarsirea de catre client a unei fapte prevazute de legea penala, cu exceptia anumitor infractiuni, prevazute expres.

Forta probanta a actelor avocatului

Actele intocmite de avocat pentru tinerea evidentelor profesionale cerute de lege, precum si pentru legitimarea fata de terti a calitatii de reprezentant au forta probanta deplina pana la inscrierea in fals.

Alegerea membrilor organelor de conducere

Regula este ca adunarile generale de alegere a organelor de conducere a baroului sunt legal constituite numai cu participarea majoritatii membrilor adunarii generale a baroului.

Prin exceptie, in cazul barourilor care au in evidenta mai mult de 500 de avocati cu drept de exercitare a profesiei, in cazul in care, la prima convocare, numarul legal de participanti nu este intrunit, prezidiul adunarii generale, de fata cu cei prezenti, stabileste o noua adunare generala in termen de cel mult 15 zile de la data primei convocari. Consiliul baroului are obligatia sa indeplineasca procedura convocarii cu cel putin 7 zile inainte de data fixata. Adunarea generala convocata in aceste conditii este legal constituita cu participarea a cel putin unei treimi din numarul total al membrilor sai.

O alta noutate interesanta consta in faptul ca participarea la adunarea generala de alegere a organelor de conducere a baroului se face personal. Avocatul membru al baroului nu poate delega exercitarea dreptului sau de vot unui alt avocat.

Asistenta judiciara

Noua reglementare contine dispozitii detaliate referitoare la asistenta judiciara, respectiv: cazurile si conditiile de acordare a asistentei judiciare, organizarea activitatii de acordare a asistentei judiciare.

Fiecare barou organizeaza Registrul de asistenta judiciara in care sunt inscrisi avocatii ce pot fi desemnati pentru acordarea asistentei judiciare si a asistentei extrajudiciare. Pentru inscrierea in acest registru, avocatul depune o cerere la baroul din care face parte, urmand ca inscrierea avocatului in registru sa se efectueze in baza deciziei consiliului baroului.

Dispozitii tranzitorii

In termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a modificarilor, Statutul profesiei de avocat se modifica potrivit noilor prevederi.

In acelasi termen, Consiliul UNBR adopta Regulamentul-cadru pentru organizarea serviciilor de asistenta judiciara.

Dispozitiile referitoare la societatile profesionale cu raspundere limitata intra in vigoare dupa intrarea in vigoare a modificarilor Statutului profesiei de avocat.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

14 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro