Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti
CMS CMK
 

Majorarea plafonului de garantare pentru depozitele bancare
03.01.2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.o

JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 893 din data de 30 decembrie 2010 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 131/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 39/1996 privind infiintarea si functionarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar.

Garantarea depozitelor

Cea mai importanta modificare adusa de actul normativ o reprezinta majorarea plafonului de garantare a depozitelor bancare, de la  suma de 50.000 euro, la suma de 100.000 euro, echivalent in lei.

Actul normativ mai stabileste ca membrii in Consiliul de Administratie al Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar nu au dreptul sa detina in cadrul vreunei institutii de credit calitatea de angajat sau director, membru al consiliului de administratie, comitetului de supraveghere ori directoratului, dupa caz.

De asemenea, membrii Consiliului de administratie al Fondului nu pot participa la luarea deciziilor privind o institutie de credit in cadrul careia sotul, o ruda sau afin pana la gradul al doilea detine atributii de administrare sau se afla in conducerea operativa a acestei institutii.

Fondul special pentru despagubiri

O alta noutate consta in introducerea in actul normativ a unor reglementari referitoare la infiintarea fondului special pentru despagubiri.

Fondul special pentru despagubiri se constituie in vederea asigurarii resurselor financiare necesare platii despagubirilor pentru persoanele prejudiciate prin masurile dispuse si implementate in cursul administrarii speciale asupra unei institutii de credit, in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 99/2006, aprobata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Fondul special pentru despagubiri este administrat de Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar.

Fondul special pentru despagubiri se constituie din urmatoarele resurse financiare:
– cotizatiile anuale ale institutiilor de credit la fondul special pentru despagubiri;
– cotizatiile suplimentare ale institutiilor de credit la fondul special pentru despagubiri;
– venituri din investirea sumelor acumulate la fondul special pentru despagubiri;
– imprumuturi de la institutii de credit, de la societati financiare si de la alte institutii, cu exceptia Bancii Nationale a Romaniei, precum si imprumuturi obligatare prin emisiune de titluri de valoare ale Fondului.

Cotizatia anuala se determina prin aplicarea unei cote procentuale asupra valorii pasivului negarantat al fiecarei institutii de credit persoana juridica romana, care nu poate depasi nivelul de 0,1%.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.