« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Alocatia pentru sustinerea familiei
04.01.2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 889 din data de 30 decembrie 2010 a fost publicata Legea nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei.

Noua lege instituie alocatia pentru sustinerea familiei ca forma de sprijin pentru familiile cu venituri reduse care au in crestere si ingrijire copii in varsta de pana la 18 ani.

Familiile care beneficiaza de alocatie

Beneficiaza de alocatie:
– familia formata din sot, sotie si copiii aflati in intretinerea acestora, care locuiesc impreuna;
– familia monoparentala formata din persoana singura si copiii aflati in intretinerea acesteia si care locuiesc impreuna cu aceasta;

Se considera familie si barbatul si femeia necasatoriti, cu copiii lor si ai fiecaruia dintre ei, care locuiesc si gospodaresc impreuna, daca aceasta se consemneaza in ancheta sociala.

Sunt considerati ca facand parte din familie si copiii incredintati in vederea adoptiei, cei aflati in plasament la o persoana sau familie ori pentru care s-a instituit tutela, potrivit legii.

Asistentul maternal profesionist beneficiaza de alocatie doar pentru copiii sai, luandu-se in considerare la stabilirea dreptului toate veniturile realizate de membrii familiei, cu exceptia celor provenite din alocatiile de plasament si alte sume acordate asistentului maternal pentru acoperirea cheltuielilor lunare, in conditiile legii.

Cuantumul alocatiei

Cuantumul alocatiei este stabilit diferentiat, in functie de veniturile familiei si numarul de membrii ai acesteia.

Pentru familia formata din sot, sotie si copiii aflati in intretinerea acestora, care locuiesc impreuna,
– in cazul in care venitul net mediu lunar pe membru de familie se situeaza pana la 200 lei, cuantumul lunar al alocatiei este:

 • 30 lei pentru familia cu un copil;
 • 60 lei pentru familia cu 2 copii;
 • 90 lei pentru familia cu 3 copii;
 • 120 lei pentru familia cu 4 copii si mai multi;

– in cazul in care venitul net mediu lunar pe membru de familie se situeaza intre 201 lei si 370 lei, cuantumul lunar al alocatiei este:

 • 25 lei pentru familia cu un copil;
 • 50 lei pentru familia cu 2 copii;
 • 75 lei pentru familia cu 3 copii;
 • 100 lei pentru familia cu 4 copii si mai multi;

Pentru familia monoparentala formata din persoana singura si copiii aflati in intretinerea acesteia si care locuiesc impreuna cu aceasta,

– in cazul in care venitul net mediu lunar pe membru de familie se situeaza pana la 200 lei, cuantumul lunar al alocatiei este:

 • 50 lei pentru familia cu un copil;
 • 100 lei pentru familia cu 2 copii;
 • 150 lei pentru familia cu 3 copii;
 • 200 lei pentru familia cu 4 copii si mai multi;

– in cazul in care venitul net mediu lunar pe membru de familie se situeaza intre 201 lei si 370 lei, cuantumul alocatiei este:

 • 45 lei pentru familia cu un copil;
 • 90 lei pentru familia cu 2 copii;
 • 135 lei pentru familia cu 3 copii;
 • 180 lei pentru familia cu 4 copii si mai multi.

Familiile care au in intretinere copii de varsta scolara, beneficiaza de alocatie in conditiile in care copiii frecventeaza fara intrerupere cursurile unei forme de invatamant organizate potrivit legii, cu exceptia celor care le intrerup din motive medicale, si nu inregistreaza absente nemotivate in cursul unui semestru care sa conduca la scaderea sub 8 a notei la purtare.

Pentru familiile care au in intretinere copii de varsta scolara cu handicap grav sau accentuat si care nu frecventeaza o forma de invatamant, organizata in conditiile legii, alocatia se acorda cu conditia prezentarii certificatului de incadrare intr-un grad de handicap si a dovezii eliberate de directiile de asistenta sociala, prin care se atesta faptul ca respectivul copil nu poate fi inscris in nicio forma de invatamant, prevazuta de lege.

Stabilirea si plata drepturilor de alocatie

Alocatia se acorda pe baza de cerere si declaratie pe propria raspundere insotita de actele doveditoare privind componenta familiei, veniturile acesteia si, dupa caz, privind frecventarea cursurilor scolare de catre copiii aflati in intretinere.

Cererea se inregistreaza la primaria comunei, orasului, municipiului sau, dupa caz, a sectorului municipiului Bucuresti in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau resedinta familia, stabilirea dreptului la alocatie si a cuantumului facandu-se prin dispozitie scrisa a primarului.

Plata drepturilor pentru alocatie se asigura de catre agentiile pentru prestatii sociale judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.

Legea intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2011.

 
Secţiuni: Dreptul familiei, Dreptul muncii, Dreptul securitatii sociale, Lege 9 | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD