Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Sinteza a cauzelor finalizate in luna decembrie 2010


6 ianuarie 2011 | Anemarie LAZARESCU

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

DNA a dat publicitatii miercuri, 5 ianuarie 2011, o sinteza a cauzelor finalizate in luna decembrie 2010, altele decat cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presa.

Potrivit unui comunicat al DNA, urmatoarele cazuri au fost trimise spre judecare mai multe cazuri de obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al comunitatilor europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, fals material in inscrisuri oficiale, fraudarea unor licitatii publice, luare de mita etc.:

1. Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Brasov au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor LORINCZ ANDRAS, administrator la SC „FRIGOS POMMES” S.R.L – Chilieni si asociat si administrator de fapt al S.C. „IMPORT – EXPORT LARAPINTA” S.R.L. Chilieni, in sarcina caruia s-au retinut doua infractiuni de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, avand drept scop obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor si doua infractiuni de inselaciune si IMREH ILDIKO, angajata in functia de contabil SC „LARAPINTA IMPORT EXPORT” S.R.L., Chilieni si asociat unic si administrator al S.C. „MINI MARIKO” S.R.L., in sarcina careia s-au retinut doua infractiuni de complicitate pentru obtinerea de fonduri europene.

La 2 februarie 2007, s-a incheiat intre Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (A.P.D.R.P.) si S.C. „FRIGOS POMMES” S.R.L. contractul cadru prin care societatea administrata de inculpatul Lorincz Andras a beneficiat de finantare nerambursabila SAPARD pentru punerea in aplicare a proiectului intitulat „Infiintare unitate de depozitare si procesare cartofi, in localitatea Chichis, judetul Covasna”.

S.C. „FRIGOS POMMES” S.R.L. a obtinut pe nedrept suma totala de 3.342.764,65 lei (aproximativ 988.983 euro) din bugetul general al Comunitatii Europene si din bugetul de stat al Romaniei.

De asemenea, la data de 1 martie 2007, A.P.D.R.P., in calitate de autoritate contractanta si S.C. „LARAPINTA IMPORT EXPORT” SRL, in calitate de beneficiar, reprezentata de inculpatul Lorincz Andras, au incheiat contractul de finantare nerambursabila pentru punerea in practica a proiectului intitulat „Finalizare constructie pensiune turistica in zona Simeria – Sf. Gheorghe, judetul Covasna”, finantat din fonduri SAPARD. In acest context, in lunile octombrie 2006 si februarie 2007, Lorincz Andras, in calitate de asociat si administrator de fapt al S.C. „LARAPINTA IMPORT EXPORT” SRL si responsabil de proiect, a depus la A.P.D.R.P. mai multe declaratii si documente false (procesele verbale de adjudecare a ofertei castigatoare), in conditiile in care aceeasi firma a inculpatei Imreh Ildiko a fost desemnata sa efectueze serviciile de constructii si achizitii mobilier. Pentru a crea aparenta de legalitate, Imreh Ildiko a semnat toate documentele necesare si a acceptat ca lucrarile sa fie efectuate sub controlul lui Lorincz Andras.

Bugetul general al Comunitatii Europene si bugetul de stat al Romaniei au fost prejudiciate cu suma totala de 308.227,38 lei (aproximativ 91.734 euro).

A.P.D.R.P. nu s-a constituit parte civila in cursul urmaririi penale.

In vederea recuperarii pagubei create, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile si mobile apartinand celor doi inculpati.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Covasna.

2. Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea in judecata a inculpatei STAICU VALI MARIANA, angajat al S.C. DORELA DUMITRESCU S.R.L. Caracal, in sarcina careia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

  • tentativa la infractiunea de folosirea sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al comunitatilor europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor si
  • fals material in inscrisuri oficiale, ambele in forma continuata.

In cursul anului 2009, comunele Celaru si Teslui din judetul Dolj au incheiat cu Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit doua contracte in valoare totala de 4.987.301 euro finantate prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (F.E.A.D.R.), pentru realizarea de retele de canalizare si alimentare cu apa, statii de epurarea, modernizarea drumurilor comunale cat si punerea in valoare a mostenirii rurale (cum ar fi achizitionarea de costume populare si protejarea unor elemente de cadru natural).

Beneficiarii celor doua contracte au facut anunturi publice pentru organizarea de licitatii in vederea achizitiilor de servicii si lucrari de proiectare si executie, in care au inserat ca cerinta obligatorie ca firma participanta sa fi executat si finalizat, in ultimii trei ani, cel putin un contract de prestari servicii similare. Valoarea totala estimata a lucrarilor si serviciilor era de 17.840.722 lei, fara TVA (echivalentul a aproximativ 4. 208. 809, 36 euro).

Pentru ca societatea comerciala a carei angajata era nu indeplinea aceste conditii, in perioada 25 august – 10 septembrie 2009, inculpata Staicu Vali – Mariana a falsificat un contract si un proces verbal si, in calitate de angajat al S.C. DORELA DUMITRESCU S.R.L. Caracal, a intocmit si semnat documentatii de participare a acestei firme ca ofertant. In acest context, in perioada 10 septembrie 2009 – 11 ianuarie 2010, inculpata a depus la dosar cele doua acte falsificate, in copie legalizata, in vederea castigarii celor doua licitatii.

Avand in vedere ca responsabilul de proiect sesizase depunerea in oferta a acestor inscrisuri false, S.C. DORELA DUMITRESCU S.R.L. a fost descalificata la data de 5 februarie 2010.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecatoria Craiova.

3. Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Iasi au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor ACHITEI ILIE, fost director economic al SC Moldoforest SA Iasi si PAVAL DAN-TEOFIL, fost consilier juridic al SC Moldoforest SA Iasi, in prezent avocat in cadrul Baroului Vaslui, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de stabilire, cu intentie, a unei valori diminuate, fata de valoarea comerciala reala, a bunurilor apartinand operatorilor economici la care statul este actionar, comisa in cadrul actiunii de privatizare.

La data de 20 ianuarie 2010, inculpatii Achitei Ilie, director economic al SC Moldoforest SA Iasi si Paval Dan Teofil, consilier juridic al aceleiasi societati comerciale, cu ocazia organizarii licitatiei avand ca obiect vanzarea fostului sediu al Sectorului de Exploatare Forestiera Vaslui si a terenului aferent, imobile situate in municipiul Vaslui, cei doi fiind membri ai comisiei de licitatie, au stabilit ca pret de pornire suma de 500.395.000 ROL si au aprobat vanzarea cu suma de 430.000.000 ROL. In aceasta modalitate, pretul de pornire a licitatiei a fost diminuat in mod nelegal cu scopul de a-i facilita unei persoane cumpararea la pretul pe care aceasta dorea sa-l ofere.  Pretul de pornire a licitatiei fusese stabilit in cursul anului 2000, la suma de 841.000.000 ROL prin hotarare a Adunarii Generale a Actionarilor si in baza unei evaluari anterioare, suma care reflecta valoarea comerciala reala a activului.
De asemenea, la aceasta licitatie nu a fost prezent reprezentantul Fondului Proprietatii de Stat, iar in cuprinsul anuntului publicitar fusese mentionat un pret de pornire de 841.000.000 ROL.

Cele doua imobile scoase la vanzare apartineau SC Moldoforest SA, societate la care Statul Roman, prin Fondul Proprietatii de Stat, era, in perioada respectiva, actionar majoritar cu o cota de 88,57%. In aceasta modalitate, SC Moldoforest SA a fost prejudiciata cu suma de 181.388 lei. SC Moldoforest SA, actualmente cu capital integral privat, s-a constituit parte civila cu suma de 57.079,50 lei.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (succesorul Fondului Proprietatii de Stat ) nu s-a constituit parte civila pe parcursul urmaririi penale.

Pentru recuperarea prejudiciul cauzat, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor Achitei Ilie si Paval Dan Teofil.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Iasi.

4. Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Brasov au dispus trimiterea in judecata a inculpatului DEMETER DENES, administrator al S.C. COMALIMETEX S.A. Targu Secuiesc, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de luare de mita.

In cursul lunii mai 2010, inculpatul Demeter Denes a pretins de la administratorul unei societati comerciale din Targu Secuiesc, judetul Covasna (denuntator in cauza) suma de 50.000 euro pentru ca, in calitatea sa de administrator al S.C. COMALIMETEX S.A., sa aprobe vanzarea catre firma denuntatorului a unui spatiu comercial situat in municipiul Targu Secuiesc cu suma de 150.000 euro.

La data de 21 iunie 2010, Demeter Denes a primit de la denuntator suma de 190.000 lei, reprezentand o transa din banii ceruti, imprejurare in care a semnat si stampilat exemplarele actului notarial prin care s-a perfectat tranzactia.
In vederea confiscarii sumei de bani pretinse si primite, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor apartinand inculpatului Demeter Denes.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Covasna.

5. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Tirgu Mures au dispus trimiterea in judecata a inculpatului TOSA IOAN, primar al comunei Vinatori, jud. Mures, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

  • folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor,
  • tentativa la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor si
  • fals material in inscrisuri oficiale.

La data de 6 mai 2009, inculpatul Tosa Ioan a formulat la Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (A.P.I.A.) Mures o „cerere unica de plata” pentru anul 2009 prin care a solicitat acordarea de subventii pentru suprafata de 158,8 hectare de pasune in conditiile in care a anexat cererii un contract de inchiriere lovit de nulitate absoluta deoarece fusese incheiat cu incalcarea prevederilor legale in domeniu. Acest contract fusese incheiat intre sotia inculpatului si Primaria comunei Vanatori, judetul Mures, reprezentata chiar de Tosa Ioan, in calitate de primar.

In aceasta modalitate, Tosa Ioan a obtinut in mod nelegal suma de 82.633,10 lei.

De asemenea, la data de 10 mai 2010, Tosa Ioan a formulat o noua cerere, aferenta anului 2010, prin care, in baza aceluiasi contract de inchiriere nul, a solicitat subventii pentru aceeasi suprafata de teren. In plus, contractul prezentat de inculpat era falsificat deoarece Tosa Ioan l-a semnat atat la pozitia „locator” cat si la pozitia „locatar”.

Pana in prezent, A.P.I.A. Mures nu a acordat subventii inculpatului Tosa Ioan pentru campania 2010.

A.P.I.A. nu s-a constituit parte civila pe parcursul urmaririi penale.

In vederea recuperarii prejudiciului creat, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatului Tosa Ioan.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Sighisoara.

6. Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Constanta au dispus trimiterea in judecata a inculpatului CACULEA STEFAN, asociat unic si administrator al SC NOVA EUXIN TRADING SRL Constanta si al SC STEP CONSTRUCT TRANS SRL Constanta, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de evaziune fiscala, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada anilor 2006 -2007, inculpatul Caculea Stefan, in calitate de administrator al SC NOVA EUXIN TRADING SRL Constanta si al SC STEP CONSTRUCT TRANS SRL CONSTANTA, nu a evidentiat in contabilitatea firmelor sale ori in alte documente legale, in totalitate, operatiunile comerciale efectuate si veniturile realizate, cu consecinta prejudicierii bugetului general consolidat al statului cu suma totala de 5.098.989 lei (echivalent a 1.480.228 euro), reprezentand impozit pe profit si T.V.A.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Constanta.

Inculpatul Caculea Stefan a mai fost trimis in judecata de procurorii Serviciului Teritorial Constanta al DNA in cursul lunii decembrie 2008 pentru fapte similare (comunicat nr. 1/VIII/3 din data de 5 ianuarie 2009). In aceasta cauza, la data de 9 septembrie 2010, Curtea de Apel Constanta a hotarat condamnarea inculpatului Caculea Stefan la o pedeapsa de la sase ani inchisoare cu executare pentru savarsirea a doua infractiuni de evaziune fiscala si o infractiune de uz de fals, in forma continuata.

7. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Bacau au dispus trimiterea in judecata a inculpatului PANA SORIN, administrator al SC IANIS SRL si asociat al SC LUNCUTA SRL, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de evaziune fiscala si fals in inscrisuri sub semnatura privata, ambele in forma continuata.

In perioada 2007 – 2008, inculpatul Pana Sorin, in calitate de administrator, respectiv asociat al SC IANIS SRL si al SC LUNCUTA SRL, nu a evidentiat in contabilitatea acestor societati comerciale un numar de 130 de facturi fiscale prin care a livrat produse agricole catre trei societati comerciale.

Prin aceasta omisiune, Pana Sorin a creat in dauna bugetului de stat un prejudiciu total in valoare de 9.717.924,33 lei, echivalent a 2.266.412,69 euro (calculat la un curs 4,28 lei/euro din data de 27 decembrie 2010).

Pentru a putea retrage din conturile bancare sumele de bani incasate de la firmele beneficiare, inculpatul a intocmit in fals un numar de 326 de borderouri de achizitie de produse cerealiere de la persoane fizice pe care le-a prezentat unitatilor bancare.

Directiile Generale ale Finantelor Publice Mures si Neamt s-au constituit parti civile in cauza cu suma totala de 9.717.924,33 lei.

Procurorii nu au instituit masuri asiguratorii in vederea recuperarii acestui prejudciu intrucat nu au fost identificate bunuri in proprietatea inculpatului.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Neamt.

8. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti au dispus trimiterea in judecata a inculpatei DUMITRESCU ROVENA CRISTINA, administrator imputernicit al S.C. RUVYOIL PROD S.R.L. Ploiesti, in sarcina careia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

  • evaziune fiscala,
  • comercializarea produselor energetice neaccizabile altfel decat direct catre utilizatorii finali, prevazuta in Codul Fiscal,
  • fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals, toate in forma continuata.

In perioada aprilie 2006 – ianuarie 2007, inculpata Dumitrescu Rovena Cristina, in calitate de administrator al S.C. RUVYOIL PROD S.R.L. Ploiesti, a achizitionat produse energetice neaccizabile (uleiuri, grund, solvent) de la furnizori reali, pe care, dupa prelucrarea clandestina, le-a comercializat ca produse accizabile (motorina si pacura) catre societati de distributie a carburantilor. In contabilitatea societatii sale, inculpata a evidentiat livrarea fictiva de produse neaccizabile – pe de o parte – si aprovizionarea nereala a combustibililor auto – pe de alta parte – catre si de la societati comerciale cu comportament tip „fantoma”.
In activitatea ilicita cu produse petroliere, inculpata Dumitrescu Rovena Cristina a folosit facturi false de livrare a produselor neaccizabile catre societati de tip „fantoma” (operatiune nederulata in realitate), de vanzare a carburantilor (desi acestia erau in fapt uleiuri neaccizabile) si de aprovizionare cu motorina si pacura, facturi pe care le-a completat personal sau le-a asumat prin semnatura.

Prejudiciul total cauzat bugetului statului este in suma de 6.488.336 lei ( aproximativ 1.878.064 euro), reprezentand accize si T.V.A. aferenta accizei.

Avand in vedere ca nu au fost identificate bunuri apartinand inculpatei, nu au putut fi luate masuri asiguratorii in vederea recuperarii pagubei produse bugetului de stat.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Prahova.

9. Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Bucuresti au dispus trimiterea in judecata a inculpatului MARCU GEORGE DANIEL, asociat si administrator la S.C. STAR PHONE SERV COM S.R.L., in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de evaziune fiscala in forma continuata.

In perioada 2003-2005, inculpatul Marcu George Daniel, in calitate de asociat si administrator la S.C. STAR PHONE SERV COM S.R.L., in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale si cu ignorarea in totalitate a obligatiilor legale de declarare a veniturilor realizate si de calculare si achitare a taxelor si impozitelor datorate statului, a comercializat marfuri (telefoane mobile, subansamble de telefoane mobile si materiale de constructii) in valoare totala de 15.458.380,79 lei fara sa evidentieze in contabilitate aceste operatiuni comerciale.

Pentru a-si insusi veniturile realizarea prin aceste vanzari, inculpatul a retras din conturile bancare sumele de bani incasate, in numerar, folosind in acest scop borderouri de achizitii false, intocmite personal, in care a consemnat nume fictive de persoane fizice.

In aceasta modalitate, Marcu George Daniel a cauzat bugetului de stat un prejudiciu total de 5.578.282 lei (1.467.969 euro), reprezentand impozit pe profit si TVA, suma cu care Agentia Nationala de Administrare Fiscala s-a constituit parte civila in cauza.

Nu au fost luate masuri asiguratorii in vederea recuperarii acestei pagube intrucat nu au fost identificate bunuri in proprietatea inculpatului.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Bucuresti.

10. Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Iasi au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

CATARGIU DUMITRU, asociat unic si administrator al SC GELCO PRINT SRL Harlau, judetul Iasi si STANESCU IOAN, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de evaziune fiscala, in forma continuata si STANESCU FRAGA si STANESCU FERDINAND, in sarcina carora s-a retinut complicitate la infractiunea de evaziune fiscala, in forma continuata.

In perioada anilor 2008 – 2009, inculpatii Catargiu Dumitru, asociat si administrator al SC GELCO PRINT SRL Harlau, au efectuat livrari de marfuri catre mai multe societati comerciale fara a inregistra in contabilitatea firmei aceste operatiuni comerciale si fara a declara autoritatilor fiscale teritoriale venituri in suma totala de 13.230.304,56 lei. In demersul lor, cei doi inculpati au fost ajutati de Stanescu Fraga si Stanescu Ferdinand care le-au pus la dispozitie mai multe formulare fiscale.

Bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 4.310.385 lei, echivalentul a 1.021.418,24 euro, reprezentand impozit pe profit si TVA.

Prejudiciul nu a fost recuperat intrucat nu au fost identificate bunuri in proprietatea inculpatilor pentru a fi indisponibilizate.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Iasi.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică