Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC
2 comentarii

Alegerea noii conduceri a CSM. Cum a fost
08.01.2011 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Asa cum informam, vineri, 7 ianuarie 2011, Plenul CSM si-a ales conducerea.

Sedinta a fost condusa de jud. Livia Doina STANCIU, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Livia Doina Stanciu a prezentat dispozitiile Legii nr. 317/2004 privind organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii ce reglementeaza sedinta de constituire a Consiliului precum si procedura de alegere a presedintelui si vicepresedintelui acestuia. A aratat ca atributiile presedintelui ICCJ privind sedinta de constituire si prezidarea acesteia sunt strict stabilite de legiuitor si ca pentru functiile de presedinte si vicepresedinte al CSM pot sa-si depuna candidatura doar membrii alesi de adunarile generale ale magistratilor. Mandatul pentru aceste functii este de un an si nu poate fi reinnoit.

Jud. Horatius DUMBRAVA a fost singurul magistrat care si-a anuntat candidatura pentru functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. A urmat expunerea proiectului de management.

Dupa prezentarea proiectului, au fost urmatoarele interventii:

Jud. Dan LUPASCU a aratat ca proiectul reuneste idei comune, dorind sa stie daca sintagma “societatea civila” din obiectivul propus in proiect (posibilitatea pentru instante, parchete, judecatori si procurori, asociatii profesionale sau societatea civila de a lua cunostinta in timp util de documentele publice anexa punctelor de pe ordinea de zi) include si presa. Raspunsul a fost ca s-a avut in vedere societatea civila extinsa. „Deci si presa” a concluzionat Dan Lupascu.

In ceea ce priveste obiectivul legat de publicarea notelor inainte de desfasurarea sedintelor de Plen si Sectii, cum anume vede realizat acest lucru. Horatius Dumbrava a raspuns ca e o chestiune tehnica: vor fi postate ordinea de zi si ordinea de zi solutionata, cu link la fiecare pentru materialele ce stau la baza acesteia. Este posibil ca in cursul sedintei sa fie depuse note, urmand ca si acestea sa fie publicate daca nu au caracter nepublic.

Legat de obiectivul privind respectarea integrala a prevederilor Legii nr. 52/2003 cu referire la activitatea normativa a CSM, judecatorul Lupascu a intrebat daca orice act normativ elaborat de CSM va fi supus dezbaterii publice. Raspunsul a fost afirmativ, in sensul ca dispozitiile din Legea 52/2003 sa fie aplicate prin analogie si in ceea ce priveste activitatea normativa a Consiliului, mai ales ca multe din actele CSM-ului se publica in Monitorul Oficial al Romaniei.

In ceea ce priveste declaratia de integritate, Dan Lupascu a spus ca nu are obiectii si ca ar trebui chiar extinsa la asociatiile din care membrii CSM fac parte. Horatius Dumbrava a aratat ca are in vedere inclusiv demisia din functia de membru in asociatiile profesionale si alte ong-uri.

Dan Lupascu a fost interesat de cum vede, de exemplu, activitatea de stabilire a volumului optim de munca intrucat proiectul de management vizeaza si aspecte din activitatea instantelor si parchetelor, „avem o solicitare de abandonare de sus. Si o ultima observatie. Ati inceput cu MCV-ul si ca nu s-a obtinut ridicarea lui. Unii dintre noi nu au fost adeptii de a se ridica Mecanismul de Verificare, stiti foarte bine. Cred ca putem sa facem lucruri impreuna. Aveti sprijinul meu deplin.”

„As nuanta in ceea ce priveste Mecanismul de Cooperare si Verificare. Ridicare dar nu in orice conditii.” Trebuie sa se ajunga la ideea unui Pact comun pentru Justitie, fiind benefic si pentru puterea legislativa si pentru puterea executiva” a spus Horatius Dumbrava.

Jud. Lidia BARBULESCU intervine si spune ca nu are nimic impotriva unei declaratii de integritate insa „sa incercam sa punem in acord aceasta declaratie de integritate cu dispozitiile legale”.

„Corect” a spus Horatius Dumbrava.

Lidia Barbulescu a continuat spunand ca, in ceea ce priveste MCV, „personal, daca veti fi ales, v-as dori o colaborare mai buna decat am avut-o noi.”

Prof. Corina DUMITRESCU a spus ca a luat la cunostinta de acest proiect in timpul sedintei si ca ar fi dorit sa gaseasca referiri la implicarea societatii civile in realizarea acestui proiect. „Trebuia sa ma cantonez la atributiile presedintelui Consiliului. Nu puteam sa promit fapta altuia dar sunt convins ca veti avea o colaborare foarte buna.” a spus Horatius Dumbrava.

Corina Dumitrescu a aratat ca acest lucru este cu atat mai necesar cu cat in CSM exista un membru al societatii civile care a avut o activitate remarcanta. „Sunt absolut convins ca va veti implica. Am avut un capitol in proiectul din campanie privind transparenta Consiliului si sunt convins ca membrii societatii civile, egali cu ceilalti membri, vor reusi sa se implice in activitatea Consiliului.”

Victor ALISTAR sugereaza „sa nu zabovim foarte mult pe acest material.” Vede acest document ca un angajament pentru viitoarele proiecte. „Sa nu deraiem in chestiuni de prioritizare a CSM. MCV nu se va ridica pe chestiuni de diplomatie ci pe schimbari de fond.”

Nemaifiind alte interventii, s-a trecut la vot.

Dupa mai putin de 10 minute, votul a fost pozitiv. Horatius Dumbrava a fost ales presedinte al CSM.

A urmat apoi alegerea vicepresedintelui CSM.

Procurorul George BALAN a fost singurul magistrat care si-a depus candidatura, sustinand in sinteza proiectul sau de management.

In urma votului, George Balan a fost ales vicepresedinte al Consiliului.

Horatius Dumbrava a multumit atat colegilor care l-au votat pentru increderea acordata, cat si celor care nu l-au votat si carora va incerca sa le castige increderea. A aratat ca avand in vedere mandatul noului CSM si proiectele acestuia, ar fi trebuit ca raportul de activitate al CSM pentru perioada 2005-2010 sa fi fost supus unei dezbateri publice si “poate era bine sa fi participat si noi la prezentarea acestui raport”.

George Balan l-a felicitat pe Horatius Dumbrava, asigurandu-l de sprijinul sau uman si profesional.

Lidia Barbulescu multumeste fostilor colegi „ca au reusit sa pastreze Consiliul”, aceasta fiind una dintre cele mai importante institutii ale statului.

Procurorul General al PICCJ, Laura Codruta KOVESI, arata ca „avem responsabilitati si obligatii foarte multe.” Se numara printre cei care au criticat unele hotarari ale Consiliului insa si-a asumat calitatea de membru.

“Nu putem discuta de o lipsa de reprezentativitate a unora dintre membrii CSM. Cred ca au identificat foarte clar si corect problemele cu care sistemul judiciar se confrunta.” In fiecare an a constatat ca problemele care se pun in discutie sunt aceleasi fara a se fi solutionat insa (Inspectia Judiciara, recrutarea si promovarea magistratilor).

„Am votat in favoarea ambilor candidati. E un vot de incredere plecand de la ideile pe care cei doi candidati si le-au propus.” A fost facut un inventar al problemelor pe care le-a identificat la Ministerul Public si care va fi transmis si noului Consiliu. E convinsa ca diferente de opinii vor exista si in viitorul Consiliu.

Ministrul Catalin PREDOIU crede ca acestui Consiliu i se potriveste adagiul „infans conceptus pro nato habetur quoties de eius commodes” caci el este un Consiliu care poate fi constituit prin vointa magistratilor, a presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prin vointa celor de fata, dar ca “trebuie sa fim realisti. El va fi pe deplin nascut pe 20 ianuarie 2011 dupa ce se va pronunta Curtea Constitutionala. In fata Consiliului sta o agenda destul de complicata. In perioada imediat urmatoare, trebuie sa ne concentram sa risipim indoielile aparute in plan intern si extern privind modul in care s-a constituit acest Consiliu. Pe termen scurt si mediu, obiectivul nostru strategic este obtinerea unui raport de tara cat mai bun in februarie si din nou o provocare pentru raportul din vara.

Pe termen lung, cred ca sunt doua obiective: primul este asigurarea conditiilor impreuna cu Executivul pentru implementarea noilor coduri si al doilea obiectiv, obiectiv permanent, este de a demonstra ca reforma din 2004 prin trecerea la autoguvernarea Justitiei e un pas benefic atat pentru sistemul judiciar cat si pentru cetateni.

In ceea ce priveste conduita Ministerului Justitiei, nu se va schimba, dar va avea in vedere aceleasi criterii ale transparentei, exigentei si realismului care trebuie sa-l manifestam nu numai in planul Executivului ci si in planul sistemului judiciar. Urez succes noului Consiliu, preia o agenda foarte incarcata si in parte nerezolvata de vechiul Consiliu.” Arata ca renunta la cererea formulata de amanare a alegerii noii conduceri a Consiliului pana cand se va pronunta Curtea Constitutionala.

Livia Doina Stanciu spune ca nemaifiind probleme de legalitate a sedintei de constituire, misiunea sa s-a incheiat si il invita pe noul presedinte, Horatius Dumbrava, sa preia conducerea sedintei.

Proc. Constantin SIMA, presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania, a luat cuvantul si a spus ca aceasta sedinta a Consiliului s-a constituit in cele mai grele conditii. Propune ca in cel mai scurt timp Consiliul sa inivite la o runda de lucru asociatiile profesionale ale magistratilor, Parlamentul, Guvernul pentru a gasi solutii de recredibilizare a Justitiei. “Noi am solicitat fostei conduceri inca de la vizita doamnei Merkel in Romania. Poate daca s-ar fi facut acest lucru, nu ne-am fi aflat in aceasta situatie. Va asigur de intregul sprijin al Asociatiei Procurorilor din Romania.”

Horatius Dumbrava, preluand conducerea sedintei, a spus ca urmatorul pas “este sa trecem la lucru”. Propune pentru ordinea de zi de joi, 13 ianuarie 2011 (ora 11.00) stabilirea domeniilor de activitate ale Consiliului. “S-a creat un fond de idei comune. Ele trebuie valorificate. Propunerea colegiala este ca pana in 11 ianuarie fiecare membru daca doreste sa depuna aceste domenii de activitate, sa le comunice si celorlalti membri.”

 

Proc. Oana Andrea SCHMIDT HAINEALA propune devansarea sedintei in data de 12 ianuarie 2011 (si pentru a nu incepe intr-o zi de 13) si luarea in calcul a directiilor de actiune ale CSM in perioada imediat urmatoare in contextul raportului interimar de tara.

Catalin Predoiu a aratat ca miercurea e zi de sedinta de Guvern.

Propunerea presedintelui Dumbrava a fost agreata de ceilalti membri.

La ora 15.30, reprezentantii presei au fost invitati la o declaratie a conducerii CSM.

Pentru Juridice.ro, Alina MATEI


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.