Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislative
Proiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Noutăți legislative

Modificarea Regulamentului de punere in aplicare a Legii notarilor publici si a activitatii notariale

10 ianuarie 2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 15 din data de 7 ianuarie 2011 a fost publicat Ordinul ministrului justitiei nr. 2923/2010 privind modificarea si completarea Regulamentului de punere in aplicare a Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995, adoptat prin Ordinul ministrului justitiei nr. 710/C/1995.

Modificarile se refera la urmatoarele aspecte:

Potrivit noului act normativ, la nivelul fiecarei camere a notarilor publici se va tine un registru de evidenta a procedurilor succesorale, in care se inregistreaza procedurile succesorale din circumscriptia teritoriala a acesteia.

Aceste prevederi inlocuiesc pe cele referitoare la tinerea opisurilor de evidenta a procedurilor succesorale inregistrate in circumscriptia teritoriala a unei judecatorii, de catre biroul notarial desemnat de Colegiul director al Camerei notarilor publici.

De asemenea, actul normativ abroga dispozitiile care stabileau ca opisurile de evidenta a procedurilor succesorale se pot tine si centralizat, la nivelul fiecarei Camere a notarilor publici sau al unor sedii organizate de catre acestea.

Actul normativ mai specifica ca notarul public va elibera, la cererea oricarei persoane interesate, in termen de 3 zile lucratoare de la solicitare, o incheiere cu privire la rezultatul verificarilor efectuate in Registrul de evidenta a procedurilor succesorale al Camerei notarilor publici, si in registrele unice ale Uniunii Nationale a Notarilor Publici (Registrul national de evidenta a succesiunilor, Registrul national de evidenta a testamentelor autentice, Registrul national de evidenta a optiunilor succesorale). Competenta eliberarii incheierii revine notarului public din camera in a carei circumscriptie teritoriala defunctul a avut ultimul domiciliu.

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

In incheiere se vor inscrie rezultatele verificarii mentiunilor cuprinse in certificatele sau adeverintele eliberate din registrele mentionate anterior, dupa cum urmeaza:

Notarul public va proceda mai intai la interogarea Registrului de evidenta a procedurilor succesorale al Camerei notarilor publici in a carei circumscriptie defunctul a avut ultimul domiciliu. In cazul in care in urma verificarii se constata ca succesiunea este solutionata, se va face mentiune despre acest fapt in incheiere, fara a se mai proceda la verificarea registrelor unice ale Uniunii Nationale a Notarilor Publici.

Daca in urma verificarii Registrului de evidenta a procedurilor succesorale al Camerei notarilor publici se constata ca succesiunea defunctului nu se afla pe rolul niciunui birou notarial, se vor efectua verificari si in registrele unice ale Uniunii Nationale a Notarilor Publici. Interogarea Registrului national de evidenta a succesiunilor se va face numai in situatia in care defunctul a avut ultimul domiciliu in strainatate, dar a detinut bunuri imobile pe teritoriul Romaniei.

Daca in urma verificarii Registrului de evidenta a procedurilor succesorale al Camerei notarilor publici se constata ca succesiunea se afla pe rolul unui birou notarial, se va proceda si la verificarea registrelor unice ale Uniunii Nationale a Notarilor Publici, facandu-se mentiune despre acestea in incheiere. O copie a acestei incheieri se va comunica de catre notarul public care a eliberat-o Camerei notarilor publici in al carei registru figureaza cauza inregistrata. Camera notarilor publici, primind copia incheierii, o va aduce de indata la cunostinta notarului public pe al carui rol se afla inregistrata cauza succesorala.

Cererea prin care se solicita efectuarea verificarilor, impreuna cu incheierea eliberata de notarul public in urma efectuarii verificarilor, se inregistreaza in Registrul general notarial, iar un exemplar al incheierii se elibereaza solicitantului personal sau, la cererea acestuia, se comunica prin posta.

Modelul incheierii este prevazut in anexa la ordin.

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership